hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Viktoriánus világkép - Már a kormánylistán agyalnak a Fideszben

2009. 09. 05.
Nem szokványos hatalomváltásra készülnek a Fideszben. Az MSZP a várakozásoknál is rosszabbul áll, a jelenlegi állapotában nem jelent ellensúlyt, miközben Orbán Viktornak nem kell gesztusokat tennie a jobboldalon senkinek, egy erőcsoporttal sem kell kiegyeznie. Információink szerint a nyár azzal telt, hogy elkezdődtek a helyezkedések a Fideszben, de az új kormánynévsor csak egy helyütt található: a pártelnök fejében.

Orbán Viktor 2006-ban a választási vereséget követően közel került ahhoz, hogy a Fideszben háttérbe szorítsák, hiszen a korábbi időszakhoz képest számos belső és külső kritika jelent meg vele kapcsolatban, sőt úgy tűnt, hogy befolyásos jobboldali üzletemberek egy vele szembeni alternatíva felépítésébe kezdtek. A pártelnök jobboldali médiakapcsolatainak köszönhetően azonban sikeresen vészelte át ezt az időszakot. A konzervatív közegnek szóló meghatározó orgánumok, leg­­in­­kább a Magyar Nemzet és a Hír Tv ugyanis nem álltak el Orbán mellől, így a szervezkedőknek esélyük sem volt megszólítani a jobboldali tábort és a lehetséges új vezetőt „felépíteni". Ráadásul még mielőtt a kritikusok megerősödtek volna, a pártelnökhöz hű értelmiségiek olykor álnéven írt publicisztikákkal „leleplezték" a kialakulás állapotában lévő Orbán-ellenes mozgalmat.

Erősebb, mint valaha

Ma azonban a népszerűségi adatoknak köszönhetően Orbán Viktor már megkérdőjelezhetetlen vezetője a jobboldalnak. Ha kormányra kerül, amiben szinte mindenki biztos, akkor a fideszes politikusok álláspontja szerint a pártban gyakorlatilag senkivel sem kell kiegyeznie. Ennek megértéséhez érdemes figyelembe venni azt, hogy a Fidesz belső szerkezete gyökeresen eltér a 2002-től kormányzó MSZP felépítésétől. Míg például Gyurcsány Ferencnek még ereje teljében is figyelembe kellett vennie a bonyolult összetételű szocialista párt belső viszonyait, és a különféle lobbikkal, valamint pártbéli erős emberekkel alkukat kellett kötnie, addig Orbán a Fidesz alapítójaként ezt a játszmát kihagyhatja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!