hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs nyugvópont a meleg­felvonulás ügyében
Valaki provokál

2009. 09. 05.
Ismét vihar dúl a melegparádé körül. A homoszexuálisok jogait védő szervezetek és a baloldali pártok szerint a homofóbok hazugságai, a  „csendes többség” álláspontját képviselők szerint pedig a meleglobbi minden ellenvéleményt össztűz alatt tartó agresszivitása keresendő a viták hátterében. Az indulatok egy meglepetésszerűen megtartott sajtótájékoztató után szabadultak el a politika és a média porondján egyaránt.

Lassan egy hete tart a tizennegyedik Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál, melyet az idei évtől Budapest Pride-nak hívnak. A rendezvénysorozat tetőpontja a Meleg Méltóság Menete, mely a főváros egyik legimpozánsabb kerületében zajlik - a korábbi tapasztalatok miatt - megerősített rendőri védelemmel. Tavaly ugyanis a Liszt Ferenc térnél arcukat csuklyával eltakaró fiatalok kövekkel, petárdákkal, tojásokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a felvonulókat, a rendezvény végén pedig atrocitás érte Lévai Katalin akkori szocialista európai parlamenti képviselőt, a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt, valamint Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét is. Ennek apropóján szorgalmazta a gyülekezési törvény módosítását Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, akinek vezetésével a kisebbségek védelmében megalakult a Magyar Charta.

Balhéból most sem lesz hiány. Legalábbis ez következtethető ki Toroczkai László szélsőjobboldali vezető aktuális verbunkjából: „Ismét elő kell vennünk a harcosabb énünket és csattanós választ kell adnunk a nemzetellenes provokációra. Az egyhetes parádé szombati napján rendkívül nehéz lesz az idegenek közelébe jutni, hiszen dobótávolságon kívül lesznek, s egy hadsereg fogja őket védeni. Legalább huszonegy helyszínen és időpontban csaphatunk le rájuk, különösen ajánlott a környéken elcsípni a fesztivál felelőseit, érveink ütköztetésére."

Hogy miért vették tudomásul zökkenőmentesen a melegfelvonulást a BRFK illetékesei, arra Wertán Zsolt Zoltánnak kész válasza van. „Az engedély megadása politikai nyomásra születhetett, hiszen Draskovics Tibor rendészeti miniszter kijelentette, hogy semmilyen probléma nincs a Meleg Méltóság Menetével" - állítja a fővárosi kereszténydemokrata képviselő, aki szerint ezzel a rendőrség szakmai hibát is vétett, hiszen csak úgy tudja biztosítani a menetet, ha Terézváros egyharmadát lezárja. Így nemcsak tizenkétezer ott lakó szabad mozgáshoz való alkotmányos alapjoga sérül, hanem veszélybe kerül egy uniós finanszírozású Andrássy úti csatorna-felújítás is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!