hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terroristából hadügyminiszter
Az Interpol körözi az iráni tábornokot

2009. 09. 05.
A meghamisított választást, majd a teheráni tiltakozásokat követően Ahmadinezsád többségében titkos szolgákból és a világméretű terrorhálózat irányításáért és működtetéséért felelős Iszlám Forradalmi Gárda tábornokaiból álló lojális kormányt nevezett ki magának. A hadügyminiszter a kilencvenes évek egyik legsúlyosabb terrorcselekménye miatt nemzetközi körözés alatt áll.

Elbocsátotta mindazokat a minisztereket, akik nem támogatták döntését, amikor egy rokonát akarta kinevezni első alelnökének. Rahim Masai korábban kiváltotta a konzervatív körök bírálatát, amikor jelezte: nem az izraeli néppel, hanem csak az állammal van problémája. Ahmadinezsád csak Khamenei utasítására volt hajlandó visszavonni jelölését. Masait később kabinetfőnökévé nevezte ki. A kulcsminisztériumok - hadügy, belügy, külügy, titkosszolgálat, kulturális és iszlám ügyek - továbbra is a legfőbb vallási vezető Ali Khamenei közvetlen befolyása alatt maradnak. E posztokra csak a vallási vezető előzetes egyetértésével jelölhetett az elnök.

Irán hosszú hetek huzavonája után ismét tárgyalni akar atomprogramjáról. Ez azonban nem szabad, hogy a nyugati közvéleményt megtévessze, mert az urániumdúsítás folyik, a rakétaprogram előrehaladott szakaszban: az első atombombák legyártása már csak idő kérdése. Ez a lehető legrosszabb szcenárió Izrael számára. Különösen, hogy Irán és az iszlám forradalom elsőrendű feladata „a zsidó államot kiradírozni a térképről". Ráadásul ennek megvalósítására Irán továbbra is a világ első számú terrorizmust támogató országa maradt. A Hezbollah és a Hamasz terrorszervezetek közvetlenül is teheráni utasításra cselekszenek.

Irán legújabb kormányával ismét megmutatta a világnak, hogy milyen is rezsimjének valódi természete. Ahmadinezsád ugyanis olyan honvédelmi minisztert nevezett kormányába, aki ellen Argentína kérelmére az Interpol nemzetközi elfogató parancsot léptetett életbe. A holokauszttagadó elnök nem véletlenül nevezte ki kabinetjébe azt a személyt, aki a holokauszt óta az eddigi legnagyobb antiszemita mészárlás elkövetésében játszott kulcsfontosságú szerepet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!