hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Romagyilkosságok - Összekuszált szálak

2009. 09. 05.
Míg a baloldali sajtó igyekszik sikerként bemutatni a romagyilkosságok gyanúsítottjainak elfogását, addig a jobboldali médiumok az ellentmondásokról értekeznek.

Az utóbbiak segítségére volt egy olyan „dokumentum”, melyet az internetre tettek ki, s melyre azonnal felhívták a sajtó figyelmét. A titkosszolgálati információkat tartalmazó háromoldalas iromány gyakorlatilag azt sugallja, hogy szocialista politikai érdek is felsejlik a gyilkosságok mögött. Mint arról korábban írtunk, a jobboldali politikusok szerint az MTV székház elfoglalásától kezdve a rendőrpalotára való rálövésig valamiféle „felsőbb” szervezettség áll a háttérben. (Szocialista körökben ennek ellenkezőjéről vannak meggyőződve.) A romagyilkosságokkal kapcsolatban például Simicskó István, a Nemzetbiztonsági Bizottság kereszténydemokrata elnöke – még a gyanúsítottak elfogása előtt – titkosszolgálati szálat vélt felfedezni.
Visszatérve a dokumentumra, abban az áll: éveken keresztül megfigyelte a Nemzetbiztonsági Hivatal azt a két férfit, akiket augusztus 21-én a romák elleni támadások első számú gyanúsítottjaiként vettek őrizetbe. A másik gyanúsított állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal „titkos kapcsolata” volt. A feljegyzés – bennfentes információkkal rendelkező – szerzője kemény kritikával illeti Laborc Sándort, az NBH leköszönő főigazgatóját, majd felteszi a kérdést: kinek, illetve kiknek állhatott érdekében a romák körében elkövetett gyilkosságsorozat?
A Népszava NBH-s forrásokra hivatkozva azt írta: csapdahelyzetben van a hivatal, hiszen nem teheti meg, hogy bármely, esetlegesen valós – a közlő által már megsértett – államtitokról szóló információt megerősítsen. Ugyanakkor a valótlan részleteket sem emelheti ki, hiszen azzal a „fennmaradó” információk államtitok voltára tenne utalást, ami ugyancsak bűncselekmény. Az informátor szerint ezzel az irat szerzője is pontosan tisztában volt, amikor valós és valótlan információkat gyúrt össze ilyen szétválaszthatatlanul a levélben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!