hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa szűkítené a kereszténység mozgásterét
A tolerancia nevében

2009. 09. 05.
Európa-szerte általános felháborodást váltott ki az Európai Parlament által még áprilisban megszavazott – a Miniszterek Tanácsa elé novemberben kerülő – új direktíva, amely a jogalkotók szerint az életkor, a fogyatékosság, a szexuális irányultság és a vallás alapján történő diszkriminációt hivatott felszámolni. Az irányelv előbbi két pontját természetesen senki sem kifogásolja, annál hevesebb vita bontakozott ki az európai egyházak képviselői, a homoszexuális csoportok és az európai jogvédők között.

Az Európai Parlament április 2-án 360:277 arányban megszavazta az úgynevezett diszkriminációellenes irányelvet. A határozat létrehozásának kezdetén még csak az életkoron és a fogyatékosságon alapuló diszkrimináció ellen kívántak fellépni a képviselők, időközben azonban kiterjesztették azt a vallási és szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetésre is. Az irányelvet kidolgozó bizottság elnöke az európai zöld párti Kathalijne Maria Buitenweg volt, aki nem mellesleg a Nemzetközi Meleg és Leszbikus Szövetség parlamenti munkacsoportjának alelnöke is.

A jogszabály elvileg az Európában jelen lévő összes vallás - a kereszténységet ugyanúgy kezelve, mint például a boszorkányokat - iránti diszkriminációt tiltja, azt viszont kevésbé veszi figyelembe, hogy az egyik vallással szembeni tolerancia akár egy másik vallással szembeni diszkrimináció is lehet, és ez vallási, illetve kulturális összeférhetetlenséghez vezet. Márpedig a jogszabály esetleges életbe lépésével ez a helyzet gyakorlatilag elkerülhetetlenné fog válni. Emlékezzünk vissza például Ake

Green svéd lelkipásztor esetére, akit azért ítélt el a bíróság, mert prédikációjában a homoszexuális életvitelt bűnösnek értékelte a Biblia alapján. További következménye lehet az irányelv életbe lépésének a keresztény egyházak és a homoszexuálisok közötti állandó pereskedés, hiszen az egyneműek házasságáért kampányoló csoportok például azt mondhatják, hogy őket sérti a Biblia erkölcsi tanítása a házasságról, vagy éppen egy ateista számára lehet bántó egy vallási ábrázolás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!