hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tényleg egészséges a mangalica és a szürke marha?
Divatba eszik őket

2009. 09. 05.
Mára a hazai fogyasztókban is egyértelműen kialakult az igény a természetes vagy „bio” termékek iránt. Az egészséges táplálkozás iránti vágy újra a középpontba állította az egykor őshonos ridegtartáson nevelkedett állatokat, a mangalica sertést és a szürke marhát: ódákat hallani a telítetlen zsírokról, márványos húsokról. Népszerűségük növelésére még fesztiválokat is rendeznek, mint például a hétvégén Gyulán.

Háromnapos fesztivált rendeztek Gyulán a várkerti vigasságok sorozatában, ami az őshonos állatfajták közül a két legismertebbet, a szürke marhát és a mangalicát mutatta be. A szervezők az egészséges táplálkozást helyezték a középpontba, ezért marhából főzte a tokányt Benke Laci bácsi, és frissen sütötték a mangalicakolbászt: igazi bio áron, ötszázért adták a tíz deka egészséget. A rendezvény igazán nemzetközire sikeredett, hiszen a gyulai vár adta történelmi háttér előtt teljes harci díszbe öltözött dél-amerikai indiánok zenéje szólt - nyilván az aztékok is ismerték a mangalica előnyeit -, és román fagylaltárusok kínálgatták termékeiket.

A sorok között azért megbújtak a tenyésztők is, és lapunk tudósítójának sikerült is az egyik szaktekintéllyel, Kiss Lászlóval mangalica- ügyben elbeszélgetni. „A minőségi különbség a mangalica javára a hús zsírtartalmának finom, márványos jellegű eloszlásában és különleges ízében rejlik, amely kitűnő pecsenye- és pörköltalapanyaggá teszi. A magasabb zsírtartalom csak a tőkehúsra jellemző, a feldolgozott termékeket mindössze jobb kulináris értékük különbözteti meg az ipari fajtáktól" - mondja a húsipari szakember.

A normál sertésekkel szembeni magasabb ár oka, hogy az őshonos fajták lassabban - közel kétszer annyi idő alatt - érik el a vágósúlyt, mint korszerű társaik, ezt pedig meg kell fizetni a tenyésztőknek. A mangalica élősúly alapján mért, kilogrammonkénti felvásárlói ára 340-350 forint, szemben a modern sertés 270-290 forintos árával. Sertéshúst 800 és 1890 forint között vásárolhatunk a kiskereskedelemben, míg a mangalica kilogrammonkénti ára 1200-tól 2800 forintig terjed.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!