hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 09. 25. (XIII/39) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nácik a parlamentben

Visszaesett a német helyi önkormányzati választásokon a neonáci NPD az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Míg a legutóbbi választásokkor szinte túlszárnyalta a kormányzó szociáldemokrata pártot is az elért 9,2 százalékkal, addig az augusztus utolsó hétvégéjén lezajlott szövetségi állami választásokon alig több mint felére csökkent a támogatottságuk. De még ezzel is – 45 év után először – sikerült a bravúr: a neonácik 5,6 százalékos eredménnyel újra Sachsen szövetségi parlamentjén belül tölthetik el a következő öt évet.

Az évtized pere

Szokatlan vádlók és vádlottak fognak felvonulni a következő egy hónapban zajló per során a francia büntetőjogi bíróság előtt, hogy a taláros testület kiderítse, vagy legalábbis megpróbálja kideríteni, ki is állhat az eddig minimum három történelmi bukást okozó botrány mögött.

Belföld

Tévé tévé hátán

Tíz éve még az internet hódításának rémképe lebegett a nyomtatott sajtó képviselőinek szeme előtt, ma ugyanez a veszély fenyegeti a nagyobb televíziós adókat. A győztes ezúttal is az internet, illetve a kisebb, tematikus csatornák. Hazánkban először süllyedt ötven százalék alá az eddig vezető trió (TV2, RTL Klub, m1) nézettségi mutatója, és a fiataloknak szóló csatornák is folyamatosan veszítenek népszerűségükből. Nyilvánvalóvá vált: változnak a tévénézési szokások, és ennek fényében a piac is.

Ki fogja jobban utálni Kendét?

„Ha ilyen döbbe­netesen silány ítélet születhetett a Kulcsár-perben elsőfokon, akkor indokolt volt a megírása” – mondta a Nesze neked, igazság című könyv bemutatóján a szerző, Kende Péter.

Félős besúgók

A névvel vállalt közérdekű bejelentés rendszere hatékony eszköz lehetne a korrupció elleni küzdelemben, ám nálunk még mindig a „szivárogtatás” és a névtelen feljelentés dominál ezen a téren – legyen szó a BKV-botrányról, vagy az APEH vagyonosodási vizsgálatairól. Pedig az anonim „felnyomás” – azon túl, hogy nem túl pozitív nemzeti hagyományokra épít – a hatóságok számára sem hatékony eszköz.

Cigi, pia, szex

A magyar tinédzserek az átlagnál jobban szeretnek iskolába járni, ugyanakkor többet isznak, dohányoznak, és jobban fenyegeti őket a kamaszkori teherbe esés veszélye, mint sok európai és tengerentúli kortársukat - derül ki a gyermekek jólétét vizsgáló legfrissebb OECD-jelentésből.

Újabb iszapbirkózás kezdődött a kormány és az egyházak között

Burleszkbe hajló jelenetek színesítik ismét az egyház és állam párbeszédét. A téma a szokásos őszi költségvetési vita, melynél a kormány ezúttal is figyelmen kívül hagyta a felekezetek érdekeit. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor nemcsak a társadalom eddig is karcsú adakozó kedvét törik derékba, hanem az egyházi fenntartású oktatási intézmények működését is ellehetetlenítik.

Családellenes rendelkezések az új Ptk.-ban

Sok probléma lesz még az új polgári törvénykönyv hétfőn elfogadott változatával. A jogszabály a családok jogai címszó alatt olyan intézkedéseket vezet be, melyek aláássák a házasság intézményét, gyakorlatilag legalizálják a másodfokú rokoni frigyeket, szentesítik a gyerekházasságot, de például megszün­tetik a jegyességet.

Hit és értékek

A megújulás rajtunk múlik

A zsidó naptár egy évvel teljesebb lett, hiszen múlt szombat-vasárnap ünnepeltük a zsidó újévet, a Ros hasanát, az „év fejét”. Mostantól egy évig 5770-et írunk, mivel a hagyomány szerint ennyi ideje volt a Teremtés hatodik napja, az ember teremtése. Ezen a két napon nemcsak emlékezünk a Teremtésre, hanem mintegy ismét megéljük azt, hiszen Isten újrateremti a világot, és megújítja azt. A megújulás azonban nem automatikus, ahhoz nekünk is tennünk kell; a mi felelősségünk a saját, személyes megújulásunk.

Izrael üdvössége - Németh Sándor írása

Jézus Krisztus feltámadását és mennybevételét követően a zsidókeresztény egyház nemcsak az örökkévalóság színterébe helyezte a megváltói mű folytatását, beteljesedését jelentő eszkatológiai eseményeket, hanem várta azok jelentős részének, így Izrael újjászületésének, megváltásának földön történő megvalósulását is.

HÁTTÉR

2009. szeptember 25-ei számunkban írták

Modern gólemGiczy György írásával kapcsolatban csupán egy teológiai állítással vitatkoznék. A szerző a teremtő Isten feladatköre bitorlásának tekinti a halálbüntetést. Ezzel szemben a Genezis 9. részének 6. szakaszában egyértelmű, hogy a halálbüntetést maga Isten rendelte el. Ez az özönvíz utáni szövetség része, amely a mai napig érvényes a Földön élő nemzetek számára. Észrevételemmel ugyan­akkor nem szeretném elvonni a figyelmet e nagyszerű cikk üze­ne­téről. Giczy úrral együtt azt gondolom, hogy a konzervatív többség nem engedheti meg, hogy egy erőszakos kisebbség által megfélemlítve ne merje felvállalni saját értékrendjét. (Ennek a megállapításnak egyébként más aktuálpolitikai áthallása is van, melyre most nem térek ki.) Paradox: hálásak lehetünk a szélsőjobb homofób akcióiért. Látszik, hogy idén már a hatóságok is felbátorodtak és elszigetelt eseménnyé sikerült degradálni az idei homoszexuális provokációt. Ugyanakkor az, hogy nekik kell elvégezni a „piszkos munkát”, a bűnösen passzív békés többség felelőssége, a mi felelősségünk. Ha mi tennénk a dolgunkat, nem lenne tere a szélsőségeseknek. Ezért mi, akik nem az utcai harc módszerével szeretnénk értékeinket megvédeni, nyissuk ki a szánkat, hiszen „vétkesek közt cinkos, aki néma”.

Drámai év - Fájdalmas költségvetés

Rég nem látott lepusztulás vár az egészségügyre, a közoktatásra, az önkormányzatokra, amennyiben a bejelentett költségvetési számok lépnek életbe januártól.

Interjú Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrrel

Zsigmond Vilmos, hazánk Amerikába vándorolt és világhírnévre szert tett operatőre az etyeki Korda Stúdióban oktatta az idei mesterkurzuson megjelent magyar és külföldi operatőr szakos hallgatókat a szakma rej­tel­meiről. „Vili bácsi” egykor a szegedi Kenderfonó fotószakkör vezetője volt, s a hatvanas évek vége felé sikerült meghódítania Hollywoodot. Az elmúlt évtizedekben a világ legnevesebb rendezőivel és színészeivel dolgozott együtt.

40 éves legenda: az internet

1969 őszén az UCLA (University of California at Los Angeles) egyetemen néhány lelkes kutató, pár méter kábellel összekötött két meglehetősen tekintélyes méretű számítógépet egymással, melynek köszönhetően létrejött az első adatátvitel. Ma ezt már kicsit nagyobb volumenben láthatjuk: az internet az egész világot behálózta.

Duju szpík inglis?

„Ahány nyelv, annyi ember” – szól a mondás. „A (nyelv)tudás hatalom” –hangzik a közmondás kissé átalakítva. „A nyelvtudás üzlet” – állítja az Európai Tanács múlt évi jelentése. A nyelvismeret elengedhetetlen a globális világban való eligazodáshoz, mi magyarok azonban lassan ébredünk: a felnőttek 10-20 százaléka képes csak megszólalni valamilyen idegen nyelven. Ezzel az aránnyal EU-viszonylatban az utolsó helyen állunk.

Eltemették a csillagháborút

Barack Obama bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem építi meg a Lengyelországba és Csehországba tervezett rakétavédelmi rendszert, amelyről még a Bush-kormányzat állapodott meg a közép-európai országokkal. A hír nyomán az egyik oldalon cserben­hagyásról, naivitásról, komoly veszélyről, az „Új Európa” végéről beszélnek, a másik oldal pedig gratulál a felelősségteljes, reménykeltő és egyben „a legjobb külpolitikai döntéshez”, amit Obama a hivatalba lépése óta tett. A döntés egyben a Reagan elnök által még a nyolcvanas években kezdeményezett csillagháborús program végét is jelzi.

Beszélő iszony

A Barack Obama által sebtében összehívott közel-keleti minicsúcstól senki nem várt áttörést, és ez nem is következett be. Az előzetes várakozások „a Holt-tenger szintjénél is alacsonyabbak” – mondta egy fehér házi bennfentes, elismerve, hogy a találkozó elsősorban az amerikai elnök hazai és nemzetközi céljait, nem az izraeli, vagy akár a palesztin fél érdekeit szolgálta volna. A csúcson és utána elhangzott frázisokat – „fogytán az idő”, „a lehetőségek ablaka bezárulhat” és „több békét, kevesebb folyamatot” – Bill Clinton is elmondta tíz évvel ezelőtt.

Irán a bombával az egész világot zsarolhatná

Botrányos beszédek, bojkottfelhívások, tüntetések és fenyegetések: több mint 100 állam- és kormányfő részvételével lapzártánkkor megkezdődött az ENSZ őszi közgyűlése. Bár a nemzetközi fórum hivatalos fő témája a klímavédelem volt, a figyelem a Közel-Keletre irányult. „A legrémesebb álmainkat is túlhaladó terrorizmus szabadulhat rá a világra” – figyelmeztetett Benjamin Netanjahu izrae­li kormányfő, aki szerint ha Irán atomfegyverhez jut, nukleáris védőernyőt adhat terrorszervezeteknek, hogy megtorlás veszélye nélkül pusztíthassanak.

KÁVÉSZÜNET

Száguldó cirkusz

„Légy óvatos, Nelsinho!” - ezzel az útravalóval küldte versenybe és egyúttal bale­setbe Piquet-t a Renault mérnöki gárdáját irányító Pat Symonds a tavalyi Szingapúri Nagydíjon. A balesetnek köszön­he­tően az istálló másik pilótája megnyer­te a futamot, de a stratégia nem maradt titokban.

Radnóti újratöltve

Ritka élménnyel gazdagodhatnak mindazok, akik részt vesznek Bálint András Radnóti estjén. Részt vesznek valóban, nem csak ott vannak, és megnézik az előadást. Mert a néző itt beljebb kerül a színházban szokásosnál.

Nagypolitika kicsiben

Szeptember 15-e, 11 óra, Deák Ferenc tér. Egy csapat fiatal várja izgatottan a busz indulását. Már hónapok óta készülnek a Szigetre, az anyag ott lapul mindenki táskájában. Azt is gondolhatnánk, hogy egy újabb „agyeldobós” fesztivál látogatóival van dolgunk, ám a társalgásokból elcsípett szavak – úgymint „migrációs politika”, „globális fölmelegedés”, „alternatív erőforrások” stb. – valami mást engednek sejteni.

Magyar aranyeső

Még soha nem született ennyi magyar érem egyetlen világbajnokságon sem. Nyár végén rendezték meg immár 47. alkalommal a Gyorsíró-, Gépíró és Szövegszerkesztő Világbajnokságot Pekingben, melyben 19 nemzet mérhette össze tudását, gyorsaságát. A grafikus gyorsírás kategória mesterfokán mindhárom dobogós helyezést magyarok szerezték meg. Az aranyérmes Vicai Erikát – aki 1 perc alatt 463 szótagot tudott lejegyezni szinte hiba nélkül – a kiemelkedő versenyeredmény kapcsán kérdeztük a szakma fortélyairól.

A titkos írás

200 éve született Louis Braille, a vakírás feltalálója. Az évforduló kapcsán 2009-et a Braille-írás évének nyilvánították, mivel méltatói szerint a feltaláló hátrahagyta a vakok számára a kulcsot, amellyel beléphetnek az egyetemes tudomány és a világ megismerésébe.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!