hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagypolitika kicsiben

2009. 09. 25.
Szeptember 15-e, 11 óra, Deák Ferenc tér. Egy csapat fiatal várja izgatottan a busz indulását. Már hónapok óta készülnek a Szigetre, az anyag ott lapul mindenki táskájában. Azt is gondolhatnánk, hogy egy újabb „agyeldobós” fesztivál látogatóival van dolgunk, ám a társalgásokból elcsípett szavak – úgymint „migrációs politika”, „globális fölmelegedés”, „alternatív erőforrások” stb. – valami mást engednek sejteni.

A társaság ugyanis az Európai Ifjúsági Parlament második magyarországi ülésére készül. A Sziget itt a dunai Horányt, az anyag pedig a készüléshez használt vaskos mappákat jelenti. Az Európai Ifjúsági Parlament (EIP) 1987-ben jött létre azzal a céllal, hogy a jövő nemzedékének lehetőséget biztosítson saját véleményének kifejtésére, illetve a kontinens sorsának alakítására. A „Fiatal Európa” elnevezésű program keretében állandó jelleggel működő projekt célja, a 16–22 éves korosztály vitakészségének fejlesztése és a nemzetközi szereplésük biztosítása, továbbá hogy bepillantást nyerhessenek az Európai Parlament működésébe, a döntéshozói folyamatokba.
Hazánk 2006 óta van jelen hivatalos delegáltakkal a szervezetben, a teljes jogú tagságot pedig 2007 novemberében sikerült elérni, amiben kiemelkedő szerepet játszott két ambiciózus fiatal, Kozma Tamás és Korvin Tibor. Mindketten még középiskolás éveikben kezdtek el gondolkodni a nemzetközi politikai folyamatokban való részvételről, ám ekkor Magyarországon még nem létezett megfelelő fórum. Amikor hallottak az Európai Ifjúsági Parlamentről, elhatározták, hogy addig járják az adminisztráció útvesztőit, amíg hazánkat is a szervezet hivatalos tagjává teszik. A jogi hátteret a Pillar Alapítványban találták meg, melynek azóta is állandó projektje az EIP hazai ülésének megszervezése. Bár a szervezet egyedülálló módon biztosít lehetőséget azonos ér­­deklődésű fiataloknak az uniós szakpolitika megismerésére, valamint a hazai és külföldi döntéshozókkal való találkozásra Magyarországon, egyelőre csak az Európai Bizottság „Fiatalok lendületben” elnevezésű programjának keretében kapnak hozzá támogatást.
„Az EIP támogatása nem csupán anyagi, sokkal inkább elvi és etikai kérdés, hiszen Magyarország pozitív külső megítélését és a nyugathoz való gyorsabb fölzárkózást segíti” – mondta el lapunk kérdésére Korvin Tibor, az EIP magyarországi koordinátora, hozzátéve, hogy a tehetséges fiatalok kineveléséhez itthon is szükség lenne a külföldről már jól ismert jótékonysági kultúra elterjedésére a vállalkozói szféra „beavatkozására”. Az EIP amúgy nem csupán formális szervezet, hiszen a nemzetközi ülések állandó látogatói az Európai Bizottság képviselői, akik a fiatalok által kidolgozott megoldási javaslatokat gyakran tárgyalási alapként kezelik a különböző jogszabálytervezetek vitáiban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!