hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irán a bombával az egész világot zsarolhatná
A nagy játszma

2009. 09. 25.
Botrányos beszédek, bojkottfelhívások, tüntetések és fenyegetések: több mint 100 állam- és kormányfő részvételével lapzártánkkor megkezdődött az ENSZ őszi közgyűlése. Bár a nemzetközi fórum hivatalos fő témája a klímavédelem volt, a figyelem a Közel-Keletre irányult. „A legrémesebb álmainkat is túlhaladó terrorizmus szabadulhat rá a világra” – figyelmeztetett Benjamin Netanjahu izrae­li kormányfő, aki szerint ha Irán atomfegyverhez jut, nukleáris védőernyőt adhat terrorszervezeteknek, hogy megtorlás veszélye nélkül pusztíthassanak.

Az iráni elnök ezzel szemben a nemzetközi atomleszerelés fontosságáról beszélt, nyíltan utalva Barack Obama prágai beszédében meghirdetett felhívására. Mahmúd Ahmadinezsád azt üzente az amerikai elnöknek, hogy „Irán nem fenyegetés, hanem lehetőség Obama számára". Amennyiben az elnök kész „nagy változásokra Afganisztánban, Irakban és a Közel-Keleten, akkor Iránban barátra talál" - állította Ahmadinezsád, Izraelt viszont a palesztinok elleni folyamatos agresszióval és tudatos pusztítással vádolta.

Obama nem reagált a teheráni szirénhangokra. Azt mondta, hogy elkötelezett a diplomáciai megoldások mellett Irán és Észak-Korea felé is, de „amennyiben nem törődnek a kelet-ázsiai és a közel-keleti atomfegyverkezési verseny fokozásának veszélyeivel, viselniük kell ezért a fele­lős­séget". Az amerikai elnök visszautasította az Izrael-ellenes uszítást is: „Azok az ENSZ-nemzetek, akik Izrael elismerése helyett a vitriolos támadásokat részesítik előnyben, nem segítik a palesztinokat."

Az izraeli ENSZ-küldöttség minden formában igyekezett elkerülni az érintkezést az irániakkal. Mivel az ábécésorrendben a két ország egymás után következik, így elvileg egymás mellett kellene helyet foglalniuk. Izrael azonban bojkottra szólított fel Ahmadinezsád beszéde alatt. Az csak lapzártánk után derül ki, hogy hány ország vezetője vonul ki az iráni elnök felszólalása előtt. Az Európai Unió arra kérte a tagállamokat, hogy ne maradjanak az ülésteremben, ha Ahmadinezsád antiszemita vagy holokauszttagadó nyelvezetet használ.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!