hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cigi, pia, szex
Ezzel tudnak kitűnni a magyar középiskolások?

2009. 09. 25.
A magyar tinédzserek az átlagnál jobban szeretnek iskolába járni, ugyanakkor többet isznak, dohányoznak, és jobban fenyegeti őket a kamaszkori teherbe esés veszélye, mint sok európai és tengerentúli kortársukat - derül ki a gyermekek jólétét vizsgáló legfrissebb OECD-jelentésből.

A 30 országban elvégzett tanulmány többféle aspektusból vizsgálta a gyermekek jólétének kérdését: anyagi források, egészségügy, oktatás, az „iskolai élet minősége", valamint a kockázati magatartások, melyek az ivást, a dohányzást és a kamaszkori teherbe esések valószínűségét foglalják magukba.

A legtöbbet Norvégiában és Dániában költenek a gyermekekre. Magyarország e téren a 20. helyen áll, de még mindig jobb a helyzet nálunk, mint mondjuk Lengyelországban, Törökországban vagy akár Mexikóban. A gyermekszegénységet összevető adatsor alapján az OECD-országokban minden nyolcadik gyerek szegény. Az Egyesült Államokban minden negyedik, míg Magyarországon - a vizsgálat adatai alapján - minden tizenegyedik.

Érdekes eredmény született a gyerekek egészségügyi ellátását és biztonságát vizsgáló kategóriában, ahol Szlovákia bizonyult a legjobbnak. ők fektetik a legnagyobb hangsúlyt arra, hogy a hatévesnél idősebb gyerekek rendszeresen mozogjanak. Magyarország itt sincs az első tízben. Még szerencse, hogy a védőoltási programokban mi bizonyultunk a legjobbnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!