hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 10. 30. (XIII/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tulipánkrach és bankpánik

Egy évvel ezelőtt pénzügyi elemzők, brókerek, bankárok világszerte nem titkolt izgalommal figyelték az egyik legnagyobb amerikai biztosítóvállalat bukása után mélyrepülésbe kezdő tőzsdeindexeket. A gyors és hatalmas tőkeáldozattal járó állami beavatkozás ezúttal időben megakadályozta a teljes összeomlást, de senki nem ringathatja magát abba az illúzióba, hogy ezzel végleg elmúlt a veszély. Csak az Egyesült Államokban több mint száz bank ment csődbe, és egész országok remegtek bele, amint az apokalipszis fekete lovasa körbejárta a földet…

Egy magyar, akire mindenhol hallgattak

Mi a hosszú élet titka? - kérdeztük egy éve, kilencvenedik születésnapja alkalmából Fekete Jánostól. „Két fontos dolog van: az egyik, hogy az embernek szerencséje legyen. Szerencse alatt például azt értem, hogy a világháborúban kilőttek mellőlem embereket, nekem semmi bajom nem esett. A szerencse nem tőlünk függ. Ami viszont tőlünk függ, ott három fontos tényezőt mondok. Az egyik a jó házasság. Hatvankét éve vagyok ugyanavval a feleséggel ellátva.

Fordulat előtt a Közel-Kelet és Európa

Megismételtetett választás és a hétéves afganisztáni háború legnagyobb áldozatokat hozó hónapja az amerikai hadsereg számára. Összecsapások a jeruzsálemi Templom-hegyen, több száz áldozat Bagdad kormányzati negyedében. Merénylethullám Pakisztán nagyvárosaiban. Irán megígéri atomprogramjának átláthatóvá tételét, majd – lapzártánk után részletezett módon – módosítja álláspontját. Törökország közben testvéri támogatásáról biztosítja az iráni elnököt, és stratégiai katonai megállapodást köt Szíriával. Hét nap eseményei, amelyek olyan folyamatokat jeleznek, amelyek átrajzolhatják a Nyugat és a muzulmán világ viszonyát.

Belföld

Egybillió forint mínusz

A MÁV-csoportba öntött felesleges milliárdokból nem elsősorban a pártok gazdagodtak meg, hanem olyan „üzletemberek”, akiknek mellesleg vannak politikai pártfogóik is – mondja Antal Dániel, a 2008-ban megszüntetett Magyar Vasúti Hivatal egykori vezetője. Szerinte a vasúti mellékvonalak bezárása nem jelent érdemi megoldást, az erről való vita, illetve a héten is folytatódott sztrájk pedig nem más, mint egy figyelemelterelő „rituális tánc”. Inkább tisztázni kellene, mennyit és mire költ a MÁV, és hogyan sikerült összehoznia az egybillió forintos adósságállományát.

Jönnek az életük árán is

Már hat koszovói határsértő – három férfi, két nő és egy gyermek – holttestét találták meg a Tisza magyar, illetve szerb szakaszán abból a 15-18 fős csoportból, amely október 15-én akart Magyarországra menekülni. A férfi, aki két gyermekével túlélte a folyón való átkelést, azt állította, hogy a többieket elragadta a víz. Hazánkban a menekültstátuszt kérelmező migránsok többsége a függetlenségét euforikus hangulatban kikiáltott Koszovóból érkezik. Cikkünkben arra keressük a választ, miért hagyják el tömegesen szabaddá vált hazájukat a koszovói albánok.

Euronácikkal szövetkezik a Jobbik

Szélsőjobb egységfront gründolásával igyekszik kitörni a Jobbik az unión belüli elszigeteltségből. A múlt heti kongresszusukon létrehozott Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége olyan pártokat tömörít, amelyek nyíltan idegengyűlölők és holokauszttagadók.

„Brutális jogsértések” a TV2 és az RTL Klub kibeszélő műsoraiban

Dacára annak, hogy a szeptember elején hosszú elsötétítéssel megfenyegetett két nagy kereskedelmi tévé fűt-fát megígért a Mónika Show, illetve Joshi Bharat című műsoraik megszelídítésével kapcsolatban, a produkciók az eltelt időben még durvábbá váltak.

Frekvencialeosztás - Sláger és Danubius: nemzetközi botrány várható

A Hetek értesülése szerint Bajnai Gordon miniszterelnöknek amerikai diplomáciai körök az elmúlt hetekben többször jelezték, hogy kitüntetett figyelemmel kísérik a kereskedelmi rádiók koncessziója körüli helyzetet. Ennek ellenére a pártdelegáltak szavazásával az amerikai befektetők tulajdonában lévő Sláger Rádió és az EBRD Bank által működtetett Danubius elvesztette a frekvenciáját, az utóbbi helyén a jobboldali érdekkörhöz tartozó Advenio, míg a Sláger helyén baloldali pénzügyi körökhöz sorolt FM1-konzorcium sugározhat.

Hit és értékek

400 ezer konzervatív anglikán hívőt fogadhat be a katolikus egyház

Tárt karokkal várja a római katolikus egyház az elégedetlen anglikán hívőket – jelentette be múlt keddi sajtótájékoztatóján William Joseph Levada bíboros, a Vatikán Hittani Kongregációjának vezetője. A katolikus egyház kész befogadni mindazokat, akik ellenzik, hogy egyházuk nőket, illetve nyíltan homoszexuális személyeket ken fel lelkészi szolgálatra. Egyes vélemények szerint az anglikán egyházra történelmi csapást mérhet a hívők esetleges exodusa.

Magyarországi Zsidókért díjat kapott Jancsó Miklós és Németh Sándor

Jancsó Miklós filmrendező és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze is megkapta idén a Magyarországi Zsidókért díjat. Az elismerés átadói mindkét díjazottnál kiemelték az emberi jogok védelmét és az antiszemitizmus elleni harcot. Az adományozók és a díjazottak is egyetértettek abban, hogy az utóbbi időben elhara­pózott a neonáci gyűlölet, ami ellen szerintük mindenkinek egyénileg is küzdenie kellene a családi-baráti kapcsolataiban.

HÁTTÉR

Madoff a partikirály

Bernard Madoff, aki tavaly ilyenkor még a Wall Street egyik legbefolyásosabb tőzsdeguruja volt, ma már egy huszonegy éves drogkereskedővel osztozik celláján, és egy pedofíliáért elítélt rab által sütött pizzán él – ad betekintést egy nemrégen beadott jogi kereset a tőzsdecsaló börtön­életébe.

Lejtőn az alapkamat

Lassan hozzászokhattunk már a nagy banki betétakciók „felszívódásához”, hiszen a hazai alapkamat is folyamatosan csökken. Rossz hír a devizahiteleseknek, hogy a hitelkamatok csak abban az esetben soványodhatnak, ha ez a „kamatvágós” hangulat tartós marad.

Hullámsírban - Az Estonia titokzatos végzete

Európa egyik legszörnyűbb tengeri katasztrófája 1994 szeptemberében 852 ember életét követelte. Az érintett családok minden évben a helyszínen hajítják a Balti-tenger hullámaiba a kegyelet koszorúit. Ám sokan még ma is azt kérdezik: miért?

A Kreml fantomja

Valóságos információs háború tört ki a brit, az orosz, a finn, az izraeli és más újságok között a júliusban eltűnt, állítólag kalózok által elrabolt, majd sikeresen fel-, később átkutatott orosz hajó, az Arctic Sea eredeti rendeltetése, rakománya, legénysége, sorsa körül.

Oltani vagy nem oltani?

Miközben Barack Obama vészhelyzetet hirdetett ki a sertésinfluenza miatt, és az Egyesült Államokban folytatódik a tömeges oltási program, Európa lakossága alig mutat érdeklődést az új vakcina iránt. A francia egészségügyi miniszter elkényeztetett gyerekekhez hasonlította azokat, akik nem akarják beoltatni magukat, pedig korábban még nem volt arra példa, hogy egy világjárvány közepén az emberiség már az oltóanyaggal is rendelkezett. Németországban az váltott ki felháborodást, hogy kiszivárgott: a kormány és magas rangú tisztviselők nem ugyanabból az oltásból kapnak, mint a lakosság többi része.

KÁVÉSZÜNET

Hová szállnak a Zöld Sasok?

Majd’ 2 évvel ezelőtt, 2008 februárjában az áldatlan állapotok között lévő, NB II-ben szereplő Ferencváros számára a kitörésre való reményt jelentette a hír, miszerint Kevin McCabe megvásárolja a klubot. Immáron biztos anyagi háttérrel rendelkező angol tulajdonban idén májusban biztossá vált: újra a Nemzeti Bajnokság első osztályában indulhatott a csapat. A hatalmas optimizmusra okot adó hírek ellenére mégsem az elvártak szerint alakul a kiesőzóna felé sodródó zöld-fehérek sorsa.

Kempingágy a lakosztályban avagy budapesti hotelmustra

A vendéglátásunkra büszkék vagyunk. Ez valahogy a magyar néplélek része, másrészt igen jelentősen járul hozzá a GDP-nkhez. Mind a jó hírünk, mind jól megfontolt anyagi érdekünk miatt tehát kiválóan kellene teljesítenünk. Annak jártunk utána, hogyan is vélekednek a külföldi turisták vendég­szeretetünkről, szállodáinkról.

Ízkavalkád Ausztriából

Igazi kulináris élmények születnek Stájerország egyik eldugott falvában: az egyedi ízkombinációkat felvonultató világhírű Zotter csokoládék. A kezdetben kis családi műhely mára az egyik leg­ismertebb európai márka lett az ínyencek körében. A kézzel készített csokoládét a finom fűszerek, az egyedi ízpárosítások és Andreas H. Gratze félreismerhetetlen modern művészi és humoros csomagolása teszi páratlan élménnyé.

Csokisztárok - A budapesti Bornemisza iskola világsikere

Allan Weiss nem volt jó tanuló, az élet mégis kegyes volt hozzá. Részt vett az Oracle informatikai cég megalapításában, és ezen belül létrehozott egy olyan oktatási alapítványt, amely évről évre olyan érdekes kihívás elé állítja a gyerekeket, amit örömmel tudnak elvégezni, és kivételes sikerélménnyel kecsegtet. 2009-ben az Oracle által kiírt ThinkQuest honlapkészítő világverseny 15 év alatti kategóriáját egy hattagú magyar csapat, a Bornemisza Péter Általános Iskola tanulói nyerték meg. Fejenként egy laptoppal és egy felejthetetlen San Franciscó-i utazással lettek gazdagabbak, valamint olyan tapasztalatokkal, amelyek minden bizonnyal hozzájárulnak majd további sikereikhez is.

Aki rajzzal mesélt

„Fürge rókalábak, surranó kis árnyak, hipp-hopp, jön Vuk…” – csaknem harminc éve már, hogy a kis róka kalandjainak első televíziós vetítésekor kiürültek a játszóterek, hogy a gyerekek együtt izguljanak kedvenc mesehősükkel. A Vuk mellett a Lúdas Matyi, a Szaffi, A nagy ho-ho-ho horgász, a Pom-Pom és a Gusztáv alkotója az évtizedek során újabb és újabb generációval gyarapította rajzfilmjeinek rajongótáborát. A magyar animációs filmművészet egyik legnépszerűbb alkotójától búcsúzott el: Dargay Attila, akit úgy is emlegettek, hogy a „magyar Walt Disney”, nyolcvankét esztendős volt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!