hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Euronácikkal szövetkezik a Jobbik
Összenő, ami összetartozik

2009. 11. 01.
Szélsőjobb egységfront gründolásával igyekszik kitörni a Jobbik az unión belüli elszigeteltségből. A múlt heti kongresszusukon létrehozott Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége olyan pártokat tömörít, amelyek nyíltan idegengyűlölők és holokauszttagadók.

A Jobbik VI. Országos Kongresszusának egyik fő momentuma egy szélsőjobboldali nemzetközi szövetség megalapítása volt. A megállapodást a magyar testvérszervezet mellett a Francia Nemzeti Front, az olasz Fiamma Tricolore, a svéd Nemzeti Demokraták és a Belga Nemzeti Front írta alá. Mint Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője elmondta, rajtuk kívül még a Brit Nemzeti Párt, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ), valamint spanyol és portugál nacionalista pártok jelezték csatlakozási szándékukat. Az akció valódi céljára Vona Gábor világított rá, mikor kifejtette, hogy a Jobbik csak így tudott kitörni „abból a karanténból, amelybe politikai ellenségei bezárták". A pártelnök szerint szavazóiknak is segít eligazodni, mivel beilleszti a Jobbikot abba a globalizációellenes, nemzetféltő európai áramlatba, amelyről Magyarországon úgy tűnhetett, hogy egyedül ők képviselik. Közös gyökereik elismerése azért is figyelemre méltó Vona részéről, mert pártja új szövetségesei radikális antiszemitizmusukkal váltak hírhedtté a kontinensen.

Az összefogás fajsúlyát jelzi, hogy öt tagja közül csak a Jobbik és a Francia Nemzeti Front tudott képviselőket delegálni az Európai Parlamentbe. ők viszont nem tartoznak az önálló frakció alapításán fáradozó radikális pártok klubjába, amelyhez amúgy is hét ország 25 nacionalista és euroszkeptikus képviselője szükséges. A szintén képviselettel rendelkező Brit Nemzeti Párt (BNP) ugyan segíthetne Vonáéknak, de mint Novák Előd frissen megválasztott alelnök nyilatkozta: kénytelenek felülvizsgálni az éppen hogy csak virágzásnak indult pártkapcsolatot, mivel a brit nacionalisták vezetője azt találta mondani a BBC-nek, hogy: „A BNP egyedüli politikai pártként teljes mellszélességgel kiállt Izrael azon joga mellett, hogy leszámoljon a hamaszos terroristákkal az Izrael és Gáza közötti összeütközések során."

Közös nevező a gyűlölet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!