hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egybillió forint mínusz
Beszélgetés Antal Dániel közgazdásszal a magyar államvasutakról

2009. 10. 29.
A MÁV-csoportba öntött felesleges milliárdokból nem elsősorban a pártok gazdagodtak meg, hanem olyan „üzletemberek”, akiknek mellesleg vannak politikai pártfogóik is – mondja Antal Dániel, a 2008-ban megszüntetett Magyar Vasúti Hivatal egykori vezetője. Szerinte a vasúti mellékvonalak bezárása nem jelent érdemi megoldást, az erről való vita, illetve a héten is folytatódott sztrájk pedig nem más, mint egy figyelemelterelő „rituális tánc”. Inkább tisztázni kellene, mennyit és mire költ a MÁV, és hogyan sikerült összehoznia az egybillió forintos adósságállományát.

A kormány szerint a MÁV egy lyukas fazék, amibe hiba lenne továbbra is számolatlanul önteni a milliárdokat, ezért 33 vasútvonalra nem adnának megrendelést a társaságnak. Az ellenzék viszont a vasút megmentőjeként tűnik fel, és arról beszél, hogy Nyugat-Európában is sok pénzt ölnek a vasútba, aminek nem költség-, hanem szolgáltatásorientáltnak kell lennie. Kinek van igaza?

- Ez nem feltétlenül jó szembeállítás. Egyetértek azzal, hogy a MÁV egy lyukas fazék, és fontos lenne a költséghatékonyság, ugyanakkor az is egy­értelmű, hogy a közszolgáltatások elfogadható szintjének és minőségének biztosítása állami alapfeladat. A kérdés inkább az, hogy miként lehetne javítani az állami vasút jelenlegi helyzetén úgy, hogy az olcsóbb és jobb legyen.

Ehhez először azt kellene pontosan tudnunk, hogy mennyi közpénzt teszünk bele a vasútba, és azt mire és miért használják fel. Erre a monitoring feladatra a Magyar Vasúti Hivatal volt felhatalmazva, amit a Gyurcsány-kormány - vélhetően alkotmányellenesen - megszüntetett. Ezzel párhuzamosan a kabinet hatályon kívül helyezte a saját maga általa kitűzött vasútstratégiát is. Ez a 2005 és 2008 között érvényben lévő program a MÁV - európai általános gyakorlatnak megfelelő - átszervezését irányozta elő. A MÁV menedzsmentje az akkori közlekedési irányítással közösen ezt nem tartotta követendőnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!