hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy magyar, akire mindenhol hallgattak

2009. 11. 01.
Mi a hosszú élet titka? - kérdeztük egy éve, kilencvenedik születésnapja alkalmából Fekete Jánostól. „Két fontos dolog van: az egyik, hogy az embernek szerencséje legyen. Szerencse alatt például azt értem, hogy a világháborúban kilőttek mellőlem embereket, nekem semmi bajom nem esett. A szerencse nem tőlünk függ. Ami viszont tőlünk függ, ott három fontos tényezőt mondok. Az egyik a jó házasság. Hatvankét éve vagyok ugyanavval a feleséggel ellátva.

A második pont: soha semmi olyant nem csinálok, ami árt. Nem iszom, nem dohányzom. És van egy harmadik dolog, a munka: azt nem szabad abbahagyni. És az a fontos, hogy az ember azt csinálja, amit szeret. Én például egész életemben csak egy dologgal foglalkoztam: nemzetközi pénzügyekkel. Állítólag ebben jó is vagyok. Ahhoz, hogy az ember abból éljen, amit szeret, először is érteni kell hozzá."

Fekete úr hű maradt programjához: október 22-én, kilencvenegy évesen még a bankja ügyeit intézte. Október 23-án - mondhatni stílszerűen, egy bankszünnapon - elköltözött.

Fekete János az első világháború utolsó évében született, tizennyolc évesen már a Szarvasi Takarékpénztár irattárosaként kezdte a pályafutását, választásához aztán közel háromnegyed évszázadon keresztül ragaszkodott. Egyetemre a származása miatt nem vették fel -1936-ot írtak. A háborúban két évet a fronton, két évet pedig hadifogságban töltött.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!