hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fordulat előtt a Közel-Kelet és Európa
Átrendeződés

2009. 11. 01.
Megismételtetett választás és a hétéves afganisztáni háború legnagyobb áldozatokat hozó hónapja az amerikai hadsereg számára. Összecsapások a jeruzsálemi Templom-hegyen, több száz áldozat Bagdad kormányzati negyedében. Merénylethullám Pakisztán nagyvárosaiban. Irán megígéri atomprogramjának átláthatóvá tételét, majd – lapzártánk után részletezett módon – módosítja álláspontját. Törökország közben testvéri támogatásáról biztosítja az iráni elnököt, és stratégiai katonai megállapodást köt Szíriával. Hét nap eseményei, amelyek olyan folyamatokat jeleznek, amelyek átrajzolhatják a Nyugat és a muzulmán világ viszonyát.

„Törökország többé nem szövetséges" - állítja Daniel Pipes Közel-Kelet-szakértő. A Stanford egyetem professzorának aggodalmát többen osztják. „Merre fordul Törökország: keletre vagy nyugatra?" - teszi fel a kérdést a Deutsche Welle. „Törökország elveszett a nyugati szövetség számára, és az iráni tengely teljes jogú tagjává vált" - véli még borúlátóbban a Jerusalem Postban megjelent elemzésében Caroline Glick szerkesztő.

A fordulatnak már látszottak az előjelei, bár eddig a Nyugat igyekezett elnéző lenni szövetségesének kilengéseivel szemben. Azóta, hogy Erdogan miniszterelnök iszlámista pártja 2002-ben hatalomra jutott, Törökország egyre több nyugtalanító jelet adott arról, hogy a muzulmán világ korábban stabilan a nyugati szövetséghez kötött hajója idegen vizekre sodródik.

2003-ban az új kormány megtiltotta az amerikai hadseregnek, hogy Törökország felől intézzen támadást Szaddám Huszein rezsimje ellen. 2006 februárjában Erdogan volt az első nemzetközi politikus, aki hivatalos látogatáson fogadta a palesztin választásokon győztes Hamasz terrorszervezet vezetőit. Ugyanabban az évben az ankarai kormány megengedte, hogy a libanoni-izraeli háború idején az iráni fegyverek területén keresztül jussanak el a Hezbollah-hoz. Már nem is volt meglepő, hogy a gázai rakétatámadások ellen indított izraeli büntetőakció idején Erdogánék a Hamasz mellett álltak ki, és felszólították az ENSZ-t, hogy zárja ki tagjai közül Izraelt. Februárban a davosi gazdasági csúcson okozott botrányt Erdogan, amikor sértő megjegyzést tett Simon Pereszre, majd kivonult a közös pódiumbeszélgetésről.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!