hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Madoff a partikirály
Drogfutároknak és eszkortlányoknak szórta a lopott milliárdokat

2009. 11. 01.
Bernard Madoff, aki tavaly ilyenkor még a Wall Street egyik legbefolyásosabb tőzsdeguruja volt, ma már egy huszonegy éves drogkereskedővel osztozik celláján, és egy pedofíliáért elítélt rab által sütött pizzán él – ad betekintést egy nemrégen beadott jogi kereset a tőzsdecsaló börtön­életébe.

Joseph Cotchett kaliforniai ügyvéd négy és fél órás interjút készített Madoff-fal ez év júliusában. Az interjú során Madoff beszámolt neki a börtönben töltött napjairól. Az elmondottak szerint „ahelyett, hogy magánrepülőkön vagy luxusjachtjai valamelyikén, vagy éppen manhattani luxuslakásában, vagy Montauki, Long Island-i vagy éppen Palm Beach-i nyaralójában, vagy a franciaországi Cap d’Antibes-en található villájában múlatná az időt, Madoff ma egy huszonegy éves drogdílerrel osztozik celláján”. Madoff alszik az emeletes ágy alsó részén, és olyan pizzát eszik, amit egy pedofíliáért elítélt rab süt. A napi felfrissülés a börtön udvarán való éjszakai körsétáiban merül ki.
Egyes hírforrások szerint Madoff emellett hasnyálmirigyrákban szenved, napi több tucat gyógyszert szed a betegség elleni küzdelme részeként. „Állandóan erről beszél. Nincs igazán valami jól” – állította egy meg nem nevezett hírforrás. Emellett olyan hírhedt figurákkal tölti idejét, mint Carmine Persico szervezett bűnözéssel foglalkozó volt bandafőnök vagy Jonathan Pollard, akit 1987-ben Izrael javára folytatott katonai kémkedés miatt csuktak le.
A hetvenegy éves Madoff június óta százötven éves börtönbüntetését tölti, miután bűnösnek vallotta magát minden idők legnagyobb piramisjátékának működtetésében. Ezután szállították az észak-karolinai Butner szövetségi fegyintézetbe. A fehérgalléros bűnöző azért egyezett bele, hogy interjút ad Cotchettnek, mert ezzel talán meg tudja védeni Ruth nevű feleségét attól a peres eljárástól, amivel az ügyvéd irodája fenyegeti. Az iroda Madoff több rokonát, munkatársát és üzleti partnerét is perli, mivel szerintük ők tudtak, vagy tudniuk kellett arról a pénzügyi csalásról, ami a befektetőknek 65 milliárd dollárjába (közel 12 ezer milliárd forintjába) került.
A peranyag emellett olyan állításokat is tartalmaz, amelyek Cotchett szerint a New York-i Madoff Investment Security befektetési cég – finoman szólva – „nem szakmai jellegű” atmoszféráját mutatja be. Ennek a befektetési irodának lett volna hivatalosan a feladata, hogy az ügyfelek pénzét befektesse. A beadvány szerint Madoff olyan „harlemi utcai keményfiúkat alkalmazott, akikkel nem volt tanácsos ujjat húzni”. A hetvenes évektől kezdődően Madoff a befektetőktől ellopott pénzen rendszeresen vásároltatott munkatársaival drogokat, úgymond „céges” használatra. Emellett topless pincérnők szolgáltak fel rendszeresen a kokaingőzös partikon, de eszkortlányokat és masszőzöket is rendszeresen alkalmazott. A dokumentum szerint egyes alkalmazottak Madoff saját irodájában folytattak „deviáns szexuális magatartást”. Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy egyes alkalmazottaknak és befektetőknek is tudniuk kellett a kábítószer használatáról, mivel a droghasználat oly mértékű volt az irodában, hogy a bennfentesek csak „Északi-sarknak” hívták maguk között. Emellett a befektetők pénzét a londoni irodájába utalta át, miután észrevette, hogy az amerikai szövetségi hatóságok nyomozódni kezdtek utána.
A New York állam Legfelsőbb Bíróságához a befektetők nevében beadott 264 oldalas anyag Joseph Cochett és Nancy Fineman ügyvédek beadványa, akik a volt befektetők nevében végeznek nyomozást Madoff ügyeivel kapcsolatban. Állításuk szerint több nagyobb pénzügyi intézmény, többek között a KPMG könyvvizsgáló, a Bank of New York és a JP Morgan Chase is tisztában volt azzal, hogy Madoff lopott pénzügyi eszközöket utal át saját londoni irodájába, hogy azokból aztán személyes vásárlásait fedezze.
„2006-ban Madoff már sejthette, hogy közel a vég, mivel az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálódni kezdett nála. Tudta, hogy változtatnia kell a dolgokon, ezért figyelme egyre inkább Londonra irányult – állítja Fineman. – Tudjuk, hogy a KPMG volt a londoni iroda könyvvizsgálója, és hogy a pénzből jachtokat és Bentley-ket vettek, és hogy a könyvvizsgálat során a harmadik felet is érintő tranzakciókat is vizsgálni kell. Így a KPMG-nek ezeket észre kellett volna vennie.” Mindhárom intézmény tagadta, hogy bármi ilyen jogsértést követtek volna el a Madoffhoz fűződő kapcsolatuk során.

Nagyot kaszált Madoffon, vízbe fúlt

Holtan találták Bernard Madoff csalásának legnagyobb nyertesét. Jeffry Picower holttestére felesége bukkant tengerparti házuk medencéjében, és az egyik takarítónő segítségével húzta ki a vízből férjét. A halál okát még vizsgálja a rendőrség, a hatvanhét éves férfi testén nem találtak sérüléseket.
Picower a 400 leggazdagabb amerikai közé tartozott, és feleségével együtt jó barátai voltak Bernard Madoffnak. Picower állítólag 7 milliárd dollár, azaz több mint 1000 milliárd forint értékű nyereségre tett szert Madoff pénzügyi manővereiből. Jogi szakértők úgy vélik, hogy a Palm Beach-i milliárdos halála még inkább megnehezíti a befektetetők esélyéit arra, hogy pénzüket visszaszerezzék. (atv.hu)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!