hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hová szállnak a Zöld Sasok?
A kiesőzóna felé tart a „brit” Ferencváros

2009. 11. 01.
Majd’ 2 évvel ezelőtt, 2008 februárjában az áldatlan állapotok között lévő, NB II-ben szereplő Ferencváros számára a kitörésre való reményt jelentette a hír, miszerint Kevin McCabe megvásárolja a klubot. Immáron biztos anyagi háttérrel rendelkező angol tulajdonban idén májusban biztossá vált: újra a Nemzeti Bajnokság első osztályában indulhatott a csapat. A hatalmas optimizmusra okot adó hírek ellenére mégsem az elvártak szerint alakul a kiesőzóna felé sodródó zöld-fehérek sorsa.

A jelenlegi idényben az FTC mindössze két alkalommal tudott győzni. Nyilasi Tibor, a klub egykori legendás játékosa a második fordulóban szerzett ZTE elleni 4–1-es győzelem után még töretlen előre-menetelt jósolt, amennyiben a Fradi tartja azt az iramot: „Ember legyen a talpán, aki a Fradi-pályát kibírja ellenfélként.” A számok azt mutatják, nem sikerült tartani. A hétvégén a Kecskeméttől szenvedett el 3–1-es vereséget a zöld-fehér alakulat, amely eddig tizenegy mérkőzésből kettőt nyert meg, négyszer ért el döntetlent, és ötször kikapott, így tíz ponttal a 13. helyen állnak, és egy pontra vannak a kiesőzónától. A lefújás után több tucat fradista ultra a kerítést átugorva a gyepszőnyeget és a lelátót elválasztó salakpályán balhézott, amikor a biztonsági emberek segítségére roham­rendőrök siettek, visszamásztak a szektorukba – ötöt közülük a rend­őrök előállítottak.
A mérkőzés után Nyilasi már nem volt olyan bizakodó. A Sport TV szakkommentátoraként kifakadt, és bírálta a jelenlegi szakvezetést, amelyben nem látja a csapatépítést. Elégedetlenségét fejezte ki az ígérgetések kapcsán, amelyek mindig a következő átigazolási időszakhoz kötik a felemelkedést. „Ha most baráti körben lennék, nem használnék ilyen finom szavakat, de nagy nyilvánosság előtt nem tudom másként mondani, hogy az, amit láttunk a Ferencvárostól, az felháborító volt. Nem tartom jónak, hogy folyamatosan azt hallani, hogy majd a következő átigazolási idő-szakban, most éppen januárban megerősítik a csapatot, miközben a csapatépítés sehogy nem áll. Az elmúlt másfél évben megfordult vagy ötven játékos a Fradinál, mégse állt össze egy igazi csapat. Lehet, vannak, akik úgy képzelik, hogy az a megoldás, hogy idehoznak nyolc sztárjátékost, de építkezni mindig alulról kell, és most nem ez történik” – mondta a Fradi egykori játékosa és edzője.
Arról is beszélt, hogy nem érti, hogy ilyen meccsek után mit kell kipihenniük a játékosoknak a bajnoki szünetekben kijáró többnapos pi-henőkön. „Tudom, sokan mondják – ahogy Csank János is fogalmazott –, hogy ne akarjuk megérteni az angolokat, de ez a helyzet akkor se elfogadható. Most is láthattunk egy szétesetten játszó csapatot, semmi nem sikerült a játékosoknak, nagyon nehéz lesz ebből a gödörből kijönni, talán majd a következő hazai mérkőzésen lehet a szurkolókat kárpótolni” – fogalmazott Nyilasi a pepsifoci.hu szerint.
Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója a Fradi hivatalos lapjának elmondta, már az is komoly eredmény, hogy a fizetések nem csúsznak, valamint rendezett pénzügyi háttérrel rendelkezik a klub, és eltűntek a napi anyagi gondok. Szerinte éppen ennek megvalósítása a magyarázat arra, miért nem volt nyáron játékosvásárlás. A tulajdonosnak ugyanis sok millió forintot kellett belepumpálnia a klubba, amely a jelek szerint mindezidáig nem tudott profitot hozni és financiálisan a saját lábára állni. A vezetőség az elmaradt erő­sítést télen szeretné pótolni.
Az FTC hivatalos honlapján a drukkerek a vezetőségről is „levették a keresztvizet”. „Nem tudom van-e még értelmes ember a jelenlegi FRADINÁL ? Gondolkozzon már Valaki, a Tűzoltók sem várják meg míg leég a ház. Már a füstnél elkezdik az oltást.......... A FRADIVAL MÉG AZ ANGOLOK SE SZÓRAKOZZANAK !!! EZ NEM KISÉRLETI CSAPAT, HANEM NEMZETI KINCS” – írta egyikük. Egy másik, Gazzal becenevet viselő ferencvárosi szurkoló szerint több területen is változtatni kellene. Véleménye szerint egyrészt eredménytelen az egycsatáros felállás, másrészt több fiatalt kellene játszatni. Emellett megemlítette Lipcsei Péter korát is, mivel már elég idős, és szerinte még a szurkolók szeretete miatt focizik, de már nem a régi. Hiányzik egy jó labdaosztogató – így Gazzal. Véleménye szerint Bobby Davison vezetőedző sem a legjobb munkát végzi, aki először tölt be ilyen posztot, korábban soha nem volt vezetőedző.
A Ferencváros körül kialakult állapotok rendezésére érkezik a héten hazánkba Terry Robinson, az FTC Zrt. igazgatótanácsának angol elnöke. Ittléte során minden bizonnyal személyi kérdések is elő fognak kerülni, mely során a jelenlegi vezetőedző sorsa is eldőlhet. „Az FTC Zrt. vezetése a következő napokban mélyreható egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a labdarúgócsapat a jelenleginél eredményesebben szerepeljen a bajnokságban” – áll az FTC Robinson érkezésével kapcsolatban kiadott hivatalos közleményében. Amellett, hogy korábban több alkalommal is megerősítették Davison pozícióját, érdekes tény, hogy kedden a Bonyhád ellen játszó zöld-fehéreket nem kísérte el a vezetőedző, hanem Lipcsei Péter vezette a csapatot.
Abban mindenki egyetért, hogy a változtatás nem várathat tovább magára. A szurkolók, a szakvezetés és a menedzsment is várja a jobb teljesítményt. Az idény első felében még öt mérkőzésen tehet azért a Ferencváros, hogy a kieső helytől minél messzebb kerüljön.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!