hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 01. 29. (XIV/4) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Haider-pártnak is kínos lehet a Jobbik

A közelmúltban több osztrák és német újság úgy értékelte, hogy az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nem működne együtt a magyarországi nemzetiszocialista, antiszemita és cigányellenes Jobbikkal, mivel szalonképes kíván maradni Ausztriában.

A gázai vérvád

„Sajnos az utóbbi időben itt Magyarországon is felütötte fejét a modern antiszemitizmus, a gyűlöletbeszéd és az olyan tüntetések, amelyek elítélendők" - mondta Budapesten Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter. Lieberman utalt arra, hogy 2009-ben drámaian nőtt az antiszemita incidensek száma Nyugat-Európában. Egy friss felmérés szerint a megkérdezett európaiak 42 százaléka véli úgy, hogy a zsidók felhasználják a múltjukat arra, hogy pénzt csikarjanak ki a maguk számára. A külügyminiszter egyébként pozitív európai példaként említette Magyarország Izrael melletti kiállását több nemzetközi fórumon, és reményét fejezte ki, hogy a budapesti parlament hamarosan elfogadja a holokauszttagadás elleni törvényt.

Hiába várják a nemzeti öngyilkosságot

Súlyos válságot okozhat Európában, ha az uniós kormányok és civil szervezetek nem lépnek fel határozottan az Izraellel és a zsidó közösséggel szembeni nyílt intoleranciával és fizikai agresszióval szemben – nyilatkozta a Heteknek Emanuele Ottolenghi, a Brüsszeli Transzatlanti Intézet igazgatója.

Belföld

Mire juthat a „bajuszpárt”?

A Fidesz nyer és pont – így írható le a 2010-es választások egyszerűsített képlete. A lefutottnak látszó pártverseny ellenére a voksolási algoritmus jóval bonyolultabb. A „bajuszpártként” is emlegetett MDF-SZDSZ koalíció esetleges bejutása akár meg is akadályozhatja, de biztosan megnehezítheti a Fidesz kétharmados mandátumszerzését. Az MSZP vezetőinek rémálma viszont egy 4,5 százalékos MDF.

Ingatlanadó: megsemmisítve

Sérti a jogbiztonságot, ezért alkotmányellenessé nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság (AB) kedden meghozott egyhangú határozatával. Az AB honlapján olvasható közlemény szerint a vagyonadó intézménye és annak önadózással történő megállapítása önmagában nem alkotmányellenes.

Fideszdemokrácia

Feloszlatták Baranya 6-os számú választókörzetének legnagyobb Fidesz-csoportját, ezzel 68 tagnak szűnt meg a párttagsága. Pedig az érintett siklósi csoport éppen a hivatalos Fidesz-kommunikációval összhangban működött: mert demokratikusan választani, és megpróbált fellépni egy korrupciógyanús, de legalábbis értelmetlen nagyberuházás ellen.

Borzalom Újpesten

Nehéz anyagi helyzete miatt fogadta el a meztelenül végzendő, de szexmentesnek ígért munkát az az asszony, aki elvezette a rendőröket egy szadista-mazochista pornófilmeket forgató csoporthoz. A hét gyermeket nevelő anyukát a forgatáson véresre verték. Az interneten terjesztett felvételekbe belenézve még a tapasztalt nyomozók is elborzadtak.

A hét eseményei

Csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP közöttA potenciális szavazók megnyerésével számolva a Fidesz–KDNP-szövetség kilencfős többséggel megszerezhetné a kétharmados többséget az Országgyűlésben egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson – derül ki a Nézőpont Intézet legújabb felméréséből. E szerint a pártok támogatottsága az aktív szavazók körében nem változott: a Fidesz 47, az MSZP 12, a Jobbik 9, míg az MDF 3 százalékon áll. A potenciális, maximálisan elérhető szavazótábort figyelembe véve a sorrend: Fidesz 54, MSZP 20, Jobbik 16, MDF 8 százalék. A Tárki felmérése szerint viszont csökkent a különbség a két legnagyobb párt támogatottsága között: a Fidesz és az MSZP között januárban 40 százalékpontnyi, míg tavaly novemberben még 51 százalékpontnyi különbséget mértek.

Verik és szexre kényszerítik az elmebetegeket Kiskunhalason?

Nyomozást rendelt el az ügyészség a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kiskunhalasi Pszichiátriai Betegek Otthonában, miután több ápoló is jelezte, hogy brutális módon bánnak a zárt osztályon kezelt betegekkel. Lapunk úgy tudja, hogy a három alkalmazottból eddig ketten tettek feljelentést, a két asszony személyi védelmet is kért, mert fenyegetéseket kaptak.

Hit és értékek

Látta a láthatatlant

„Martin Buber szerint arcát »messiási tekintet ragyogta be«; az ateista Max Nordau »a Gondviselés művéről« beszélt. Franz Rosenzweig azt mondta: Herzl megjelenése »azt bizonyítja, hogy Mózes létező személy volt«; Freud pedig kijelentette, hogy mielőtt megismerkedtek volna, ő már álmodott erről a figyelemre méltó férfiról."

HÁTTÉR

Nőtt a munkahelyi diszkrimináció

A nők és a középkorú munkavállalók eddig sem rózsás helyzetét a gazdasági válság különösképpen nehezíti – derül ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság tavalyi eseteiből. A foglalkoztatás terén nőtt a diszkrimináció, s a munkaadók előítéletes hozzáállásán az sem javított, hogy az úgynevezett védett csoportok alkalmazásának régóta ked­vezőbbek az adójogi feltételei. Mi több, a hátrányos megkülönböztetés a közszférában mára éppúgy jellemzővé vált, mint a versenyszférában.

Csúcsra törők - Rekordot dönt az MNB

Hamarosan a végéhez érhet a jegybank kamatcsökkentési lendülete, az elmúlt időszak kedvező tendenciáját megállíthatja az áprilisi választások miatt fellépő bizonytalanság.

Lehet-e Svédország Magyarországból?

Nem az ördögtől való, hogy a Fidesz szakértői az úgynevezett svéd nyugdíjmodellel is foglalkoztak – nyilatkozta lapunknak Holtzer Péter közgazdász, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal elnöke, aki szerint ma nem a nyugdíjügy jelenti az ország alapkérdését, hanem a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás bővítése.

Magyarország alulnézetből

Tűzpiros szolgálati autójának szélvédőjén hatalmas matrica hirdeti, hogy az ország első és egyetlen igazi országjárójáról van szó. Handler Ármin ennek ellenére békés, szolid úriember, aki éppen csak belecsöppent egy különös, megelevenedett népmesébe. A sváb gyökerű bólyi férfi egy osztrák cég támogatásával járja körbe immár hetedszer Magyarország 3111 települését, amelyeknek többségén a polgármesterek tárt karokkal várják, mint kedves, régi barátot. Az országjáró rendhagyó munkájáról és az ország állapotáról mesél.

A magánélet halott

Brian reggel ráállt a fürdőszobai mérlegre. A digitális mutató kereken 60 dekával lejjebb állt meg, mint előző nap. Az örömteli hírről egy percen belül mind a 275 ismerőse értesült, akik Brian barátjaként bejelentkeztek a kedvenc közösségi portáljukra. Munkába menet útközben beugrott egy kávéra és szendvicsre a közeli Starbucksba. Kártyával fizetett, így a reggelije is egyből felkerült a személyes profiljába. Már alig várta, hogy az irodában megnézze, barátainak hogyan indult a napjuk. Jót nevetett David előző esti partifotóján, majd rosszallóan csóválta a fejét: Kate 8.20-kor váltott jegyet a metróra. „Na, megint elkésett, ennek nem lesz jó vége” – sóhajtotta, majd kilépett az oldalról és nekikezdett a napi munkájának.

Tubes or not Tubes

Nem kezdheti meg a Honvédelmi Minisztérium a Pécsre tervezett lokátor építését. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis a héten felfüggesztette a tárca által kiadott építési engedélyt addig, míg pécsi civilek kezdeményezésére felülvizsgálja a Fővárosi Bíróság által még tavaly novemberben hozott jogerős ítéletet.

Az ördög szeme

Az új román kormány nekilátna Verespatak aranyának kifejtéséhez, ám útjában – talán a sors fintorából – épp’ két magyar politikus által vezetett minisztérium áll. Ha engedélyezik a kitermelést, összmagyar harag zúdul rájuk, ha megakadályozzák, román feletteseikkel akad össze a bajszuk.

Adománylicit Haitiért

Nemes versengés indult el a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A föld egyik legszegényebb országa számára, ahol a többség eddig is napi egy-két dollárból tengette életét, most szinte az egész fővárost a romokból kell újjáépíteni. Az ország infrastruktúrájának teljes összeomlása nem kis feladat elé állította a segélyszervezetek munkásait, akiknek többnyire maguknak kellett felépíteniük a segély­osztó hálózatot.

KÁVÉSZÜNET

Jött, látott, győzne

Michael Schumacher három év kihagyás után tér vissza a Forma–1-be, ahol leginkább magának akar bizonyítani. Ugyanakkor a 41 éves hétszeres világbajnok rajthoz állásával vélhetően a száguldó cirkusz nyeri a legtöbbet. Új csapata, a Mercedes GP a stuttgarti Mercedes Múzeumban mutatta be az 2010-es versenygép új színvilágát – bizakodó hangulatban.

Hotel Sonnenpark

A Sonnentherme fürdőkomplexum legfőbb célcsoportja a gyermekes családok.  E vendégcsoport számára bővítették a kínálatot a Sonnenpark hotelben.

Miért hallgat a férfi, miért beszél a nő?

„Josht felhívta egy régi barátja, hogy hamarosan a városba érkezik. Josh meghívta őt, hogy töltse náluk a hétvégét. Este aztán szólt Lindának, hogy vendégük érkezik, és az első este kicsit kiruccannak majd, hogy beszélgessenek egy jót, mint a régi szép időkben. Linda azonban erre kiborult, ugyanis épp azon az estén ért volna haza egy hosszabb üzleti útról. Linda sohasem tervezne meg egy hétvégét vagy egy éjszakát anélkül, hogy ne egyeztetne Joshsal. Nem értette, a férje vajon miért nem tud ugyanennyi tiszteletet és figyelmességet tanúsítani iránta. De amikor hangot adott kifogásainak, Joshtól ezt a választ kapta: »Nem mondhattam a barátomnak, hogy bocs, de előbb engedélyt kell kérnem az asszonytól.« Josh számára a feleségével való előzetes egyeztetés azt jelentette volna, hogy engedélyért kell folyamodnia, nem cselekedhet szabadon. Linda számára azonban ennek semmi köze az engedély megadásához. Számára az a természetes, hogy a házastársak megbeszélik egymással a terveiket, mert életük összefonódott” – írja Deborah Tannen Pár-beszéd című könyvében.Ilyen és ezekhez hasonló életszerű szituációkat és színes kutatási eredményeket vonultat fel Deborah Tannen nyelvészprofesszor Pár-beszéd – Miért hallgat a férfi? Miért beszél a nő? című világsikerű könyve, mely négy évig szerepelt a New York Times sikerlistáján, és nyolc hónapig állt az első helyen. Olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miért érzik úgy a nők, hogy a férfiak nem mondanak el nekik semmit, és folyton csak kioktatják őket, és miért gondolják a férfiak, hogy a nők állandóan csak nyaggatják őket, és sosem térnek a lényegre.A kutatás célját az írónő így fogalmazza meg: „Igenis vannak eltérések a különböző neműek beszédmódjában, és fel kell fednünk, meg kell értenünk ezeket a különbségeket. Máskülönben kénytelenek lennénk a félreértésekért magunkat vagy a másikat, esetleg magát a kapcsolatot okolni. A nemek közti különbségek semmibevétele nagy kockázattal jár. Ha valamit a szőnyeg alá söprünk, azzal nem szüntetjük meg a problémát, csak felbukunk benne, ha legközelebb át akarunk haladni a szobán.”

Meg nem hallott segélykiáltások

„Manapság még a Kinder Bueno csokoládét is szexuális töltetű reklámmal próbálják eladni” – állapítja meg Balog Ágnes, az Eszter Alapítvány ambulanciájának gyermek-szakpszichológusa. Ebben a közegben a gyerekek újfajta magatartásmintákat látnak maguk előtt, amelynek hatása különböző élethelyzetekben is megnyilvánul. A szexuális ingerektől túlfűtött társadalom új kihívásokat jelent felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Kis emberek, nagy hősök

Brunszvik Teréz egy olyan korban született, amikor a társadalomban a nők szerepe még egyértelmű volt, és nem biztosított lehetőséget más elképzelések számára. A reformkor azonban mégis kedvezett az új kezdeményezéseknek, így az erős küldetéstudattal rendelkező, céltudatos személyiségű Teréz olyan pályát talált magának, amit úttörőként kellett végigjárnia. Életét két fő célnak, a kisdedóvók meghonosításának és a magyarországi nőnevelés megteremtésének rendelte alá. Ma több intézmény viseli a nevét, emellett egy óvodai programot is elneveztek róla, a Brunszvik Teréz-díjat pedig kiemelkedő óvodapedagógiai munkát végző oktatók elismeréseként ítélik oda.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!