hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire juthat a „bajuszpárt”?
A remény bajnokai

2010. 01. 28.
A Fidesz nyer és pont – így írható le a 2010-es választások egyszerűsített képlete. A lefutottnak látszó pártverseny ellenére a voksolási algoritmus jóval bonyolultabb. A „bajuszpártként” is emlegetett MDF-SZDSZ koalíció esetleges bejutása akár meg is akadályozhatja, de biztosan megnehezítheti a Fidesz kétharmados mandátumszerzését. Az MSZP vezetőinek rémálma viszont egy 4,5 százalékos MDF.

Közhely, hogy az idei választás az elégedetlenség választása lesz. A társadalmi elégedetlenség azonban nem egy homogén érzület, ami automatikusan löki egy irányba (a Fidesz felé) a választópolgárokat, hanem sok-sok rétegből áll össze. Hogy a szavazófülkében éppen melyik elégedetlenségdarab kerekedik felül, az nemcsak a jövő ellenzékének erőviszonyait, de az új kormányzat mozgásterét is nagyban befolyásolhatja.

A báziselégedetlenség az általános rosszkedv. A válság bizonyos társadalmi csoportokban ledózerolta az életszínvonalat, és az ebből fakadó elégedetlenséget nem orvosolja, hogy a kormány naponta elmondja, milyen jól alakulnak a közgazdasági makromutatók. A másik elégedetlenség-rétegre azonban rímel a makroszámok kommunikációja, ugyanis az embe-rekben - kiemelten a szocialista szavazók körében - most tudatosult, hogy vége a Kádár-korszaknak, azaz az állam nem teljesíthet az erején felül, még ha emiatt elvész is a politikai béke.

Az MSZP-ben hét éve hiába verik a tamtamot például a Borsod-Abaúj-Zemplén vagy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei politikusok, a párt nem tett semmit a cigányügyek és a mélyszegénység megoldására (áttolva ezzel sok hívét a szélsőjobb táborába). Ezen túl a végre nem hajtott közszolgálati reformokra hivatkozva nem alakított ki baloldali politikát, nem feszített ki képzési és szociális hálót, politikai tevékenysége pedig nagyjából a Fidesz szidalmazásában merült ki. A Fidesz ugyan nem árulta el saját táborát, maradt az érzelmi politizálásnál, de mivel arra sem érdemesítette a népet, hogy az utóbbi négy évben egy konzekvens jövőképet felrajzoljon, csak mindig ígérte, hogy jön, átveszi a hatalmat, és akkor jó lesz, kommunikációja elégedetlenséget szülhet, főleg a bizonytalanok körében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!