hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Adománylicit Haitiért
Kaotikus állapotok között dolgoznak a segélyszervezetek

2010. 02. 04.
Nemes versengés indult el a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A föld egyik legszegényebb országa számára, ahol a többség eddig is napi egy-két dollárból tengette életét, most szinte az egész fővárost a romokból kell újjáépíteni. Az ország infrastruktúrájának teljes összeomlása nem kis feladat elé állította a segélyszervezetek munkásait, akiknek többnyire maguknak kellett felépíteniük a segély­osztó hálózatot.

Az áldozatok száma meghaladja a 200 ezret, mégis öröm, hogy a január 12-ei földrengés óta 133 túlélőt sikerült kimenteni a romok alól. Legutóbb épp egy olyan férfit, aki az utórengések során került egy épület falai mögé. Amerikai katonák találtak rá a 12 napot komolyabb sérülések nélkül átvészelő férfira.
Nemzetközi szinten eddig több mint 2 milliárd dollár értékű felajánlás érkezett Haiti megsegítésére az ENSZ humanitárius programjait koordináló irodája (OCHA) becslése alapján. A korábbi adatok szerint a legnagyobb adományozó az Egyesült Államok, őt követte Kanada, Japán, Spanyolország, Nagy-Britannia, a hatodik helyen pedig az Európai Unió állt. Bizonyára felborítja a sorrendet az a lapzártánk idején érkezett hír, hogy az EU 300 millió eurót mozgósít a bajbajutottak megsegítésére. A magyar segélyszervezetek és egyházak szintén jelen vannak a mentési munkálatok során, ki-ki ereje és képességei szerint. Ebben a kiélezett helyzetben a legapróbb segítség is éle-tet menthet.
A magyar kormány 100 ezer euróval járult hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiküldött orvoscsoportjának, illetve más kiküldött magyar humanitárius szervezeteknek a költségeihez, a Hit Gyülekezete pedig 50 ezer dollárral támogatta amerikai partnerszervezete, az Operation Blessing International munkáját. A katolikus Caritas 100 ezer dollárt utalt át a haiti katolikus egyház híveinek megsegítésére. A Baptista és a Református Szeretet- szolgálat, valamint a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja orvosaival a bajbajutott ország fővárosában, Port au Prince-ben végzett, illetve végez életmentő munkát. A sebesültek száma mintegy 190 ezer, egy részük még mindig orvosi ellátásra vár.

Elveszítette a lábát, mégis másokért aggódik

Haitin a felnőtteknek csupán 53 százaléka tud írni és olvasni. Különböző programok léteznek, amelyek keretében írni-olvasni tanítják az analfabétákat. Christa Brelsford egy ilyen programon vett részt önkéntes munkásként. A  25 éves egyetemista hölgy bátyjával, Julian-nel együtt az év elején érkeztek Haitira. Amikor január 12-én a föld morajlani kezdett, az egyetemista lány és bátyja arra gondolt, hogy az épületnek, ahol tartózkodtak, egy teherautó ütközött. Amint rájöttek, hogy valójában mi történt, társaikkal együtt menekülni kezdtek az épület második emeletéről. A többiek sikeresen kijutottak, Christa lába azonban a hulló törmelékbe akadt. Másfél óráig tartott, amíg kiszabadították szorult helyzetéből. „A bátyám szorítókötést tett a lábamra, feltett a motorkerékpárjára, és a levegőben lifegő lábammal rohantunk az ENSZ-kórházba. Ahogy a gödrökkel teli földúton haladtunk, körülöttünk mindenhonnan az épületek alatt ragadt haitiak kiabálását hallottuk” – mesélte a történetet az NBC televíziós csatornának. A kórházban ugyan kapott egy kötést, másnap azonban egy miami kórházba szállították tovább. „Ott szembesültem azzal, hogy a lábam menthetetlen: először megdagadt, majd a színe teljesen elváltozott, végül teljesen kihűlt. Nem volt más lehetőség, amputálni kellett. Én azonban  örülök, hogy egyáltalán életben maradtam. Egyedül az aggaszt, hogy mi lesz azokkal az emberekkel Haitin, akik nem jutnak orvosi segítséghez” – mondta a hölgy mosolyogva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!