hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meg nem hallott segélykiáltások

2010. 02. 04.
„Manapság még a Kinder Bueno csokoládét is szexuális töltetű reklámmal próbálják eladni” – állapítja meg Balog Ágnes, az Eszter Alapítvány ambulanciájának gyermek-szakpszichológusa. Ebben a közegben a gyerekek újfajta magatartásmintákat látnak maguk előtt, amelynek hatása különböző élethelyzetekben is megnyilvánul. A szexuális ingerektől túlfűtött társadalom új kihívásokat jelent felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Mennyire gyakori probléma Magyarországon a gyermekek szexuális bántalmazása?

- A szexuális erőszak 70-75 százaléka családon belül történik. Amennyiben ezt a problémát nem kezelik, a káros következmények még felnőttkorban is zavart okozhatnak a normális életvitelben.  Az Eszter Alapítvány ambulanciáján az ilyen bántalmazáson átment emberek problémáit próbáljuk meg kezelni és gyógyítani.

Csakúgy, mint a világ más országaiban, a legtöbb erőszakot gyerekek ellen követik el, az elkövetők pedig leginkább családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok és „jó barátok". A történtek felderítése nem könnyű, erős a látencia, ami azt jelenti, hogy az esetek jó, ha 10 százaléka kerül napvilágra. Azoknak a száma, amelyből jogi ügy lesz, még ennél is jóval kisebb. A legtöbben ezt egész életükben titkolják, és főként csak azok szólnak, akiket idegen bántalmazott.  A családon belüli, gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszak esetében viszont általában egy amúgy kedves, a gyermeket „szerető" ismerős az elkövető. Egy kisgyerek, akit egy hozzá közel álló bántott, többnyire nem szól. Ennek oka egyrészt a szégyen, másrészt pedig az, hogy nem igazán tudja értelmezni azt, hogy olyan ember bántalmazta, akit szeret és akiben bízik. Minél közelebb áll a gyermekhez a bántalmazó személye, annál súlyosabb károkat okoz. Az eseteket könnyebb felderíteni, ha valamilyen egyéb bántalmazással is együtt járnak, például elhanyagolással vagy fizikai bántalmazással.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!