hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magánélet halott
Meg akarjuk mutatni magunkat, ez a trend – állítja a Facebook alapítója

2010. 02. 04.
Brian reggel ráállt a fürdőszobai mérlegre. A digitális mutató kereken 60 dekával lejjebb állt meg, mint előző nap. Az örömteli hírről egy percen belül mind a 275 ismerőse értesült, akik Brian barátjaként bejelentkeztek a kedvenc közösségi portáljukra. Munkába menet útközben beugrott egy kávéra és szendvicsre a közeli Starbucksba. Kártyával fizetett, így a reggelije is egyből felkerült a személyes profiljába. Már alig várta, hogy az irodában megnézze, barátainak hogyan indult a napjuk. Jót nevetett David előző esti partifotóján, majd rosszallóan csóválta a fejét: Kate 8.20-kor váltott jegyet a metróra. „Na, megint elkésett, ennek nem lesz jó vége” – sóhajtotta, majd kilépett az oldalról és nekikezdett a napi munkájának.

A fentiek nem egy sci-fiből származnak: a Facebook 350 millió felhasználója – ha akarja – éle­-tének legbanálisabb vagy éppen legintimebb pillanatait is megoszthatja tetszőleges számú ismerősével. Sőt, könnyen lehet, hogy ismeretlenekkel is.
„Azért kellenek lazább adatvédelmi intézkedések, mert ez a társadalmi trend. A jogvédőknek ehhez kell alkalmazkodniuk” – így reagált a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, amikor a piacvezető közösségi portál új adatvédelmi változtatásairól kérdezték. A kérdéses változtatások kötelezővé teszik a tagok számára, hogy „személyiségi profiljukat” online elérhetővé tegyék. Ez a profil tartalmazza a felhasználó nevét, profilképét, nemét, lakóhelyét és Facebook-kapcsolatainak a listáját, illetve azt is, hogy milyen más hálózatok és oldalak tagja.
A nagy vihart kavaró kijelentést csak fokozta, amikor egy blogger kérdésére, miszerint miért írják elő a tagok számára, hogy személyes adatokat tegyenek közzé, igencsak elgondolkodtató választ adott: „Amikor a harvardi egyetemi szobámban elkezdtem a Facebookot építeni, sokan megkérdezték tőlem, hogy miért kellene nekik információkat közölniük magukról a weben. Ez a hozzáállás az elmúlt öt évben megváltozott. Az emberek ma már egyre nyíltabbak és készek arra, hogy megosszák a személyes információikat másokkal. Közben egyszerűen megváltoztak a szociális normák. A Facebook csak erre a fejlődésre reagál. A mi szerepünk ebben a rendszerben az, hogy ezeket a változásokat folyamatosan beépítsük és a szoftvereket ezekhez a módosításokhoz igazítsuk úgy, hogy visszatükrözze a szociális normákat.”
Zuckerberg szerint a magánélet halott – ezzel a címmel közölték a nyilatkozat nyomán a hírt a felháborodott jogvédő szervek és újságírók. A reakciók megosztottak voltak: némelyek egyszerűen idiótának nevezték, vagy éppen totális marhaságnak vélték a kijelentését, mások viszont védelembe vették, mondván – némi joggal –, hogy a Facebook alapítója nem egészen erre utalt az interjúban.

Viharos siker

A Facebook 2004-ben kezdte működését. A közösségi oldal alapítója, Mark Zuckerberg (balra) még a Harvard Egyetem diákjaként alapította a rendszert. Jelenleg több mint 350 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik,
és 170 országban érhető el. A most 26 éves Zuckerberg a világ legfiatalabb milliárdosa, aki nem örökléssel szerezte vagyonát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!