hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gázai vérvád
Nőtt az antiszemita incidensek száma Nyugat-Európában

2010. 01. 28.
„Sajnos az utóbbi időben itt Magyarországon is felütötte fejét a modern antiszemitizmus, a gyűlöletbeszéd és az olyan tüntetések, amelyek elítélendők" - mondta Budapesten Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter. Lieberman utalt arra, hogy 2009-ben drámaian nőtt az antiszemita incidensek száma Nyugat-Európában. Egy friss felmérés szerint a megkérdezett európaiak 42 százaléka véli úgy, hogy a zsidók felhasználják a múltjukat arra, hogy pénzt csikarjanak ki a maguk számára. A külügyminiszter egyébként pozitív európai példaként említette Magyarország Izrael melletti kiállását több nemzetközi fórumon, és reményét fejezte ki, hogy a budapesti parlament hamarosan elfogadja a holokauszttagadás elleni törvényt.

2009-ben világszerte, de különösen Nyugat-Európában megdöbbentő mértékben megszaporodtak az antiszemita indíttatású támadások - állapította meg Jeruzsálemben az a legfrissebb jelentés, amelyet Natan Scsaranszkij volt miniszterelnök-helyettes, a Szochnut elnöke mutatott be. Az izraeli hadsereg tavaly januári gázai hadművelete körül volt tapasztalható, hogy gyakorivá váltak a zsidókat ért inzultusok. 2009 első három hónapjában például több ilyen jellegű incidens történt, mint az előző évben összesen.

A legdrámaibb adatok Franciaországból érkeztek, itt ugyanis tavaly hat hónap alatt 631 támadást rögzítettek, míg 2008 egészére vonatkozóan ez a szám 431 volt. A második helyet Nagy-Britannia szerezte meg, ahol több mint 600 incidensről szereztek tudomást, Hollandiában pedig mintegy 100 antiszemita cselekmény történt a gázai beavatkozás után.

Ráadásul a támadások is súlyosbodtak az elmúlt időszakban, több száz incidenst ítéltek szélsőségesen erőszakosnak, világszerte pedig nyolc halálos áldozata is volt az antiszemitizmusnak: hatan a mumbai terrortámadásban vesztették életüket, egy zsidó diákot az Egyesült Államokban, Connecticut államában gyilkoltak meg, Washingtonban pedig a Holokauszt Múzeum biztonsági őrével végzett egy fegyveres támadó.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!