hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 07. 30. (XIV/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Haláltánc - A technópartit a tragédia után is folytatták

Valószínűleg a rendőrség és a szervezők is hibáztak Duisburgban, ahol a Love Parade zenei fesztiválon huszonegyen meghaltak, és mintegy ötszázötvenen megsebesültek, közülük többnek állapota válságos. A várakozó tömegben pánik tört ki, az emberek egymást taposva menekültek. Az államügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított nyomozást a Love Parade ügyében. A huszonegy halottból eddig tizenhat személyt azonosítottak. A vasárnap délben összehívott sajtóértekezleten a rendezvény szervezője bejelentette, ez volt az utolsó Love Parade, a jövőben Gelsenkirchenbe tervezett bulit lemondták.

Atomerővel rettegtetnek

Nagyszabású amerikai–dél-koreai hadgyakorlatot tartottak a hét elején a Japán-tengeren, annak ellenére, hogy Phenjan korábban atomháborúval fenyegetett. A két ország jelezte: egyértelmű üzenetet akarnak küldeni Észak-Koreának, miután márciusban egy északi torpedó elsüllyesztett egy déli hadihajót, 46 tengerész halálát okozva.

Melegbotrány Rómában

A Vatikánnak jelenleg egy újabb kínos botrány okoz fejtörést. Egy olasz hetilap riporterei ugyanis számos olyan katolikus papot lepleztek le, akik esténként melegbárokban és éttermekben létesítettek alkalmi kapcsolatokat. A történtekről az újságírók titkos fénykép- és videófelvételeket is készítettek.

Belföld

Mesterházy: Nincs Gyurcsány-probléma

Átmeneti jellegű a Fidesz népszerűsége, hamar tömeges kiábrándulás lehet Orbánék osztályrésze. Legalábbis ezt fejtegette a Heteknek adott interjújában Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki pártját tartja az  igazi, a Fidesz leváltására érdemben képes alakulatnak. Bár elismeri, hogy ehhez alapos megújulásra van szükségük.

Mindennapi kenyérharc

Az elmúlt évtized legrosszabb búzatermését takarították be idén a gazdák. A mennyiséggel és a minőséggel is gondok vannak a sok eső miatt, a búzaszemeket ráadásul megtámadta a fuzárium. A fertőzött terményt a legtöbb felvásárló át sem veszi, a malmok pedig már jelezték, hogy a liszt árát emelni fogják. A pékek viszont nem engednek, ha kell, külföldről szerzik be a jó minőségű, olcsóbb lisztet. Erre az utóbbi évtizedben nem volt példa. A gazdák egyelőre csak legyintenek, szerintük az egész vita az árfelhajtásról szól, miközben nekik továbbra is ugyanolyan keveset fizetnek, mint eddig, mivel kevesen tudják hosszú távon tárolni a gabonájukat.

Nem kommandó, nem tisztogatás

Új struktúrát épít a kormány – ezzel magyarázta a Magyar Fejlesz­tési Bank Zrt. (MFB Zrt.) szóvivője, hogy egy hónap leforgása alatt a cég alapos menedzsmentváltást hajtott végre az irányítása alá került 44 állami vállalatnál. A sajtóban „MFB-kommandóként” aposztrofált rovancsoló csapatok napok alatt, indoklás nélkül, teljes átvilágítással fenyegetőzve távolították el a vezetőket, akik helyére pályáztatás nélkül ültek be utódaik.

A nácivadász levele Navracsicshoz

62 éve nem sikerül felelősségre vonni Zentai Károlyt, aki a gyanú szerint 1944-ben meggyilkolt egy zsidó fiatalembert. Tavaly úgy tűnt, az ausztrál hatóságok kiadják Magyarországnak az ott élő Zentait, ám néhány hete fordult a kocka: a férfi fellebbezett, és nyert. A „nácivadász” Efraim Zuroff most Navracsics Tibor segítségét kéri.

Illír rabnők helyett főpolgármesterséget kap Tarlós

Egy gigászt több törpének kellene két vállra fektetnie az önkormányzati választásokon, mivel nem sikerült egy többpárti-civil összefogást összekovácsolni. A jelek szerint azonban az egyik törpe nem fektetni akar, hanem szekundálni – az LMP a kerületekben is leállította a szocialistákkal folytatott tárgyalásokat.

Hit és értékek

Más az igazi kárpótlás

A modern magyar kultúra és ipar jelenlegi formájában nem is létezne, ha a 19. századtól a zsidó polgárság nem teremtette volna meg ezek alapjait. A magyar zsidóság történetéről Haraszti György történésszel, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezetőjével beszélgettünk.

HÁTTÉR

Új adu: Széchenyi Kártya 2

Az új kormány a kisvállal­ko­zások támogatása érdekében „elővette a fiókból” korábbi csodaszerét, a Széchenyi Kár­tyát. Az elmúlt nyolc év alatt is érdeklődés kísérte a „kicsik” legkedveltebb hitelformáját, és a válságra való tekintettel a kedvezmények is emelkedtek. Augusztustól el­indul a Széchenyi Forgó­eszköz­­hitel, majd szep­tem­beri és januári kezdéssel bevezetik a beru­házási, végül az önerőhitelt.

Új utakon: IMF után szabadon?

Veszélyes „játékba” fogott-e a miniszterelnök, amikor úgy döntött, „szakít” az IMF-fel, és helyette a „nemzeti pénzügyi függetlenséget” célozza meg? A kérdésre a választ leghamarabb ősszel, a jövő évi költségvetés benyújtásakor kaphatjuk meg.

Ügynökök fecskében

Szeptemberben érkezik Balatonfüredre a Collegium Hungaricum Berlin vándorkiállítása, amely a Német egység a Balatonnál címet viseli, és az egykori nyaralók visszaemlékezései alapján mutatja be a keletnémet-nyugatnémet találkozások történetét. Speciális vetülete ennek az időszaknak a kommunista NDK hírhedt titkosszolgálatának (Stasi) balatoni tevékenysége, melynek magyarországi vonatkozásait Slachta Krisztina történész kutatta.

Mélypontok a felsőoktatásban

Az idei felvételi – az előző évekhez hasonlóan – nem volt mentes a különböző érdekességektől: amíg a 76 évesen gyógypedagógusnak készülő felvételiző a pozitív, addig a beszédhibás tanárjelöltek a negatív tapasztalatokat gyarapították. Ez utóbbi jelenség nem véletlen, ugyanis több pluszpontot lehetett kapni a hátrányos helyzetért, mint nyelvtudásért - ez is a hazai felsőoktatás ellentmondásai közé tartozik.

Téved Orbán, amikor Kádárt másolja

Orbán Viktor sikerének titka, hogy a saját személye körül hozott létre egy jobboldali identitásközösséget – vélte lapunknak adott interjújában Wéber Attila, akinek a közel­múltban jelent meg könyve Metamorfózisok – A magyar jobboldal két évtizede címmel. A szociológussal arról beszélgettünk, hogy „komcsi gyerekek” voltak-e a Fidesz alapítói; miért szorult háttérbe Áder János; illetve hogy miért gondolhatja Orbán Viktor, hogy a vakmerőség nyerő stratégia.

Áttörést ígér a kapitány

Az a húszéves, aki nem akarja megváltani a világot, soha nem viszi majd semmire - magyarázza Egervári Sándor. A magyar labdarúgó-válogatott elmúlt héten kinevezett szövetségi kapitányával Telkiben, a válogatott edzőközpontjában beszélgettünk.

KÁVÉSZÜNET

A célért mindent

Négy és fél évesen kis híján hazaküldték a teniszpályáról, mert alig bírta el az ütőt, és alacsonyabb volt a hálónál. Ma ő a hazai teniszsport egyik legígéretesebb tehetsége. A tizennyolc esztendős Fucsovics Márton július elején nyerte meg a wimbledoni juniortornát, amivel olyan egykori junior bajnokok közé iratkozott fel, mint Roger Federer.

Újra repülőnap Magyarországon!

A repülés szerelmesei közelről tekinthetik meg a világ élvonalába tartozó, Kecskeméten első ízben megjelenő Szu–27-est és az Eurofighter, Rafale, F–16, F/A–18, F–15, JAS–39 Gripen típusú harci repülőgépeket.

Semmi vagy vérfarkasok

Az alcím kicsit félrevezető, ugyanis a magyar lakosság fele azt vallja magáról, hogy az egy év alatt elolvasott könyvek száma nála egyenlő a nullával. Nekik egyáltalán nincsenek olvasási szokásaik. Minden negyedik magyar ember pedig funkcionális analfabétizmussal küzd, ők olvasnak ugyan, de sajnos nem értik a szemük előtt összeálló betűhalmazokat. Tehát valójában egy elenyészően kicsi társadalmi rétegről szólhatok csak, akik még ragaszkodnak az olvasás elavult gyakorlatához.

Lelki határsértések

Az emberi társadalom jól látható fizikai határok köré szerveződött. A telekhatárokat a Földhivatal pontosan jegyzi. Az egyszerű kerítésektől az országhatárokig számtalan figyelmeztető jel mutatja, hol húzódik az a vonal, amelyet illetéktelennek átlépni tilos. A lelki határokat azonban sokan figyelmen kívül hagyják, s ezáltal agresszorrá vagy – épp ellenkezőleg – kiszolgáltatottá válnak. A lelki határok kiépítése és nyilvánvalóvá tétele alapvetően fontos az egyén boldogulásához, valamint a sikeres közösségi, társadalmi élet kialakításához – állítja Henry Cloud és John Townsend Határaink című könyvében.

18 alatt

Justin Bieber, Miley Cyrus, Zac Efron, Vanessa Hudgens, Demi Lovato, Selena Gomez. Átlagéletkor: 18,3, nevüket mégis szinte minden tinédzserkorú ismeri, s ahogyan Elvis Presley vagy Michael Jackson, úgy az ő képeik is ott virítanak pólókon, poharakon, tolltartókon.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!