hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nácivadász levele Navracsicshoz
A zsidógyilkossággal gyanúsított Zentai megint időt nyert

2010. 07. 30.
62 éve nem sikerül felelősségre vonni Zentai Károlyt, aki a gyanú szerint 1944-ben meggyilkolt egy zsidó fiatalembert. Tavaly úgy tűnt, az ausztrál hatóságok kiadják Magyarországnak az ott élő Zentait, ám néhány hete fordult a kocka: a férfi fellebbezett, és nyert. A „nácivadász” Efraim Zuroff most Navracsics Tibor segítségét kéri.

Két magyar, Képíró Sándor és Zentai Károly is szerepel a Simon Wiesenthal Központ által nyilvánosságra hozott, a legkeresettebb náci háborús bűnösöket tartalmazó listán. Az első helyen Képíró Sándor áll, aki a szervezet szerint 1942 januárjában Újvidéken legalább 1200 civil meggyilkolásában vett részt. A csendőrtisztet a szervezet 2006 nyarán találta meg Budapesten. A férfi ellen a magyar hatóságok már három éve nyomoznak „de azt még mindig nem fejezték be" - írta a központ.

A lista hetedik helyén is egy magyar áll: a jelenleg Ausztráliában élő Zentai Károlyt azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben Budapesten harmadmagával megölte Balázs Péter 18 éves zsidó fiatalembert, mert az nem viselte a sárga csillagot. Zentai tagadja a vádat, és évek óta küzd az ausztrál bíróságokon a kiadatása ellen, amelyet a magyar kormány 2005-ben kérelmezett. (Már 1948-ban elfogatóparancs volt érvényben Zentai ellen, majd a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa nemzetközi körözést adott ki ellene.) Brendan O'Connor ausztrál belügyminiszter 2009. november 12-én hagyta jóvá a most 88 éves férfi kiadatását, miután az illetékes ausztrál bíróságok megállapították, hogy fennállnak a kiadatás jogi feltételei. Zentai ügyvédei azonban fellebbezést nyújtottak be a szövetségi bírósághoz a miniszteri döntés ellen, arra hivatkozva, hogy az hibás, mert Zentait Magyarországon hivatalosan nem vádolták meg semmivel, csupán kihallgatni akarták. Ráadásul a bíróság nem vette figyelembe a döntésnél a gyanúsított egészségi állapotát és azt sem, hogy ausztrál állampolgárként 60 évig példamutató életet élt.

2010. július 2-án egy ausztrál bíróság elutasította a magyar hatóságok kérelmét a gyanúsított kiadatására. A The Australian című lap szerint a Perthi Szövetségi Bíróság azzal az indokkal adott helyt Zentaiék fellebbezésének, hogy a belügyminiszternek módja lett volna másképp is dönteni, de az ügyben rosszul tájékoztatták. A háborús bűn gyanúja nem indokolja a kiadatás elrendelését - állapította meg Neil McKerracher bíró.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!