hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Atomerővel rettegtetnek
Legyőzhetetlen Szellem a Sárga-tengeren

2010. 07. 30.
Nagyszabású amerikai–dél-koreai hadgyakorlatot tartottak a hét elején a Japán-tengeren, annak ellenére, hogy Phenjan korábban atomháborúval fenyegetett. A két ország jelezte: egyértelmű üzenetet akarnak küldeni Észak-Koreának, miután márciusban egy északi torpedó elsüllyesztett egy déli hadihajót, 46 tengerész halálát okozva.

A kínai tiltakozások nyomán végül nem a Sárga-tengeren, hanem a Japán-tengeren tartották a nagyszabású, négy napig tartó, Legyőzhetetlen Szellem névre keresztelt, közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot. 20 hadihajó (köztük egy nukleáris meghajtású és három torpedóromboló), 200 harci repülőgép és nyolcezer katona vett részt rajta. Washington és Szöul is jelezte, hogy a gyakorlattal egyértelmű üzenetet küldenek Phenjannak.

A hadgyakorlat vasárnap kezdődött, egy nappal korábban Észak-Korea azzal fenyegetett, hogy válaszként „szent háborút" indít a déliek ellen, és beveti atomfegyvereit is. Az északi Országos Védelmi Bizottság azt állította, hogy a hadgyakorlat „nyílt provokáció, amelynek célja, hogy a fegyverek erejével megfojtsa az Észak-koreai Demokratikus Népköztársaságot".

A szöuli katonai vezetés bejelentette: figyelik, hogy az északi hadsereg milyen katonai manővereket hajt végre a határ közelében, de semmilyen szokatlan eseményt nem tapasztaltak. Washington pedig úgy reagált, „nem érdekelt abban, hogy szócsatába keveredjen Észak-Koreával". Az amerikai hadi vezetés szerint a gyakorlat visszafogott válasz a súlyos északi agresszióra. „Észak-Korea azt állíthatja, hogy ez provokáció, de én azt mondanám, hogy éppen az ellenkezője igaz. A gyakorlat csak azok számára provokáció, akik nem akarnak békét és stabilitást. Észak-Korea közéjük tartozik" - mondta David Lausman, az úszó erődnek tartott USS George Washington atommeghajtású repülőgép-anyahajó parancsnoka.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!