hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra repülőnap Magyarországon!
2010. augusztus 7–8., Kecskemét

2010. 07. 30.
A repülés szerelmesei közelről tekinthetik meg a világ élvonalába tartozó, Kecskeméten első ízben megjelenő Szu–27-est és az Eurofighter, Rafale, F–16, F/A–18, F–15, JAS–39 Gripen típusú harci repülőgépeket.

A honvédelmi tárca kiemelt rendezvényeként ismételten lesz Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató Kecskeméten, 2010. augusztus 7-én és 8-án, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.
Ez a program az évek alatt az „Európa öt legnagyobb repülő­bemutatójának egyike, Közép-Európa legszínvonalasabb, leglátogatottabb légi parádéja” rangot vívta ki magának.
Többek között az idei rendezvény különlegessége a három kerek évforduló. A résztvevők programjaikkal köszöntik a 100 éves magyar katonai repülés és az idén szintén 100 éves magyar géprepülés jubileumát. Kecskeméten ünnepli fennállásának 50. születésnapját az olasz légierő büszkesége, a világhírű Frecce Tricolori, akik éppen tíz éve mutatkoztak be hazánkban.
A Frecce pilótái – beosztásuktól és rutinjuktól függően – évente 250–350 óra között teljesítenek, ami magában foglalja a gyakorlások, átrepülések, áthúzások és természetesen a repülőnapi szereplések idejét is. A kötelék évente átlagosan 40 repülőshow résztvevője. Napjainkig közel 2400 alkalommal tartottak nyilvános bemutatót odahaza, valamint Európa, Észak-Afrika, a Közel-Kelet és Észak-Amerika összesen 41 országában.
A meghívott 28 országból várhatóan 22 géptípussal vesz­-nek részt a rendezvényen. A „repülőnapok kötelék sztárjai”,
a Frecce Tricolori mellett a Török Csillagok, vagyis a Türk Yildizlari – mely nem csupán egyike a világ ritkaságszámba menő, szuperszonikus vadászgépekkel bemutatkozó csapatainak, hanem köztük is a legnagyobb létszámú, hét F–5A Freedom Fighterrel szerepelnek. Jönnek a hazánkban még nem repült svájci Patrouille Suisse, az Alpok óriási hegyláncai között szlalomozó svájci pilóták, akik egyedülálló tudással és tapasztalattal rendelkeznek, melyet kiválóan tudnak kamatoztatni a látványos kötelékrepülések során is. Itt lesznek még a horvát Vihar Szárnyai és a Breitling Team formációk. Ezenkívül Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Németország, Románia, Svájc, Spanyolország, Szerbia, Törökország, USA, Ukrajna, Izrael és a házigazda Magyarország légierejének képviselői.
A repülés szerelmesei közelről tekinthetik majd meg a világ élvonalába tartozó, Kecskeméten első ízben megjelenő Szu–27-est, a már látott, de még mindig érdekesség Eurofighter, Rafale, F–16, F/A–18, F–15, JAS–39 Gripen típusú harci repülőgépeket, a világhírű helikoptereket és az előző repülőnapon nagy tetszést aratott óriás szállító repülőgépet, a C–17-est.
A hazai és külföldi katonai repülő produkciók mellett több ország és hazánk polgári repülése is bemutatókat tart majd – többek között látható lesz Veres Zoltán Európa-bajnok műrepülő és Nádas Tamás magyar bajnok műrepülő produkciója. Ez a két nap nemcsak a repülés földi és légi arzenálját kínálja, hanem a Magyar Honvédség teljes haditechnikai keresztmetszetét is felvonultatja.
A résztvevő országok száma, sokfélesége és a visszaigazolt géptípusok ismeretében egy minden eddiginél látványosabb és különlegesebb légi parádéra, egy egész napos, változatos családi programra számíthatnak az odalátogatók. (X)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!