hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Téved Orbán, amikor Kádárt másolja
– mondja a magyar jobboldalt kutató Wéber Attila szociológus

2010. 07. 30.
Orbán Viktor sikerének titka, hogy a saját személye körül hozott létre egy jobboldali identitásközösséget – vélte lapunknak adott interjújában Wéber Attila, akinek a közel­múltban jelent meg könyve Metamorfózisok – A magyar jobboldal két évtizede címmel. A szociológussal arról beszélgettünk, hogy „komcsi gyerekek” voltak-e a Fidesz alapítói; miért szorult háttérbe Áder János; illetve hogy miért gondolhatja Orbán Viktor, hogy a vakmerőség nyerő stratégia.

Az elitkutatással is foglalkozó Thoma László szociológus elmélete szerint a Fidesz bölcsőjének tekinthető szakkollégiumi rendszert a kommunista rezsim arra találta ki, hogy finom kézzel kinevelje az új politikai elitet, ezért kivételeztek is velük. Ma a Fidesz a jobboldal ereje, de az eredete kádárista?

- A nyolcvanas években a kádári-aczéli politika kiemelt figyelmet szentelt az elit­képzésnek, sok olyan intézmény volt, ahol a megyei, illetve az országos elitnek szánt „utánpótlást" képezték. Magam a jogi egyetem után egy speciális szociológiai képzésben vettem részt, később kiderült számomra, hogy privilegizált helyzetben voltam, voltunk. Az évfolyamtársaim nagy része a kilencvenes évektől meghatározó szerepet töltött be kormányzati szakpolitikusként, szakértőként, pártok holdudvarában vagy az értelmiségben.

Az tény, hogy a szakkollégisták a nyolcvanas évek elején különleges helyzetet élveztek, ezek közül is kiemelkedett az 1983-ban alapított, a Ménesi úti, hangulatos Madzsar-villában működő Bibó Kollégium, ami akkor a Jogász Társadalomtudományi Szakkollégium nevet viselte.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!