hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új utakon: IMF után szabadon?
Szakíts, ha tudsz

2010. 07. 30.
Veszélyes „játékba” fogott-e a miniszterelnök, amikor úgy döntött, „szakít” az IMF-fel, és helyette a „nemzeti pénzügyi függetlenséget” célozza meg? A kérdésre a választ leghamarabb ősszel, a jövő évi költségvetés benyújtásakor kaphatjuk meg.

Kulcskérdéssé válik az előző kormány által vállalt idei 3,8, illetve a jövő évi 3 százalékos államháztartási hiány. Amennyiben képes a kormány teljesíteni ezeket a kritériumokat, nincs sok félnivalónk – összegezhető a lapunknak nyilatkozó szakemberek álláspontja.
Sokak gyomra összeszorult az elmúlt napokban, amikor híre ment: megállapodás nélkül hazautazott az IMF és az unió delegációja, az új kormány részéről pedig kijelentették, nem tartják szükségesnek az újabb hitelt. Az aggodalom az államadósságunk finanszírozása miatt merült fel, hiszen másfél évvel ezelőtt az államcsőd közvetlen közeléből rántott ki bennünket az IMF és az EU 20 milliárd eurós mentőöve.

Keménykedés minden szinten

Csaba László, a Közép-Európai Egyetem tanára (bal oldali képünkön) szerint egy kicsit fel van fújva ez a téma. Láthatóan nincs akkora különbség – néhány tized százalék csupán – a két fél álláspontja között, ami indokolná a szakítást. A kívül­álló embernek az a benyomása, hogy egyik fél sem törekedett a megállapodásra, mintha mindkét oldal a saját közönségének is üzenne. A magyar fél az önkormányzati választásokra készül, a Fidesz köreiben pedig a Valutaalap nem tartozik a kedvencek közé. Az IMF képviselői pedig Washington számára akarták megmutatni, milyen kemények tudnak lenni az eladósodott országgal szemben. Korábban ugyanis előfordult, hogy elnézőnek, puhának titulálták a Valutaalapot, mint például Görögország esetében.
Csaba László kérdésünkre kifejtette, hogy az IMF-delegáció tagjai egyértelműen túllépték a hatáskörüket. Arra ugyanis még nem volt példa – fogalmazott –, hogy egy kormány elképzeléseit ilyen részletekbe menően vizsgálják, főleg akkor, ha az adós pontosan törleszt. Abban az esetben fordul elő részletes vizsgálat kérése, ha fizetési gondok merülnek fel egy bizonyos ország esetében. Ez biztos példája annak, hogy a Valutaalap delegációja nem a megegyezés szándékával jött – szögezte le Csaba László. De mivel szerződésben állunk mind az IMF-fel, mind az EU-val, nem örök „haragszomról” van szó, hanem csupán arról, hogy egy konkrét ügyben nem jött létre megállapodás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!