hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 06. 22. (XVI/25) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A függetlenség ára

A Skót Nemzeti Párt (SNP) elsöpr gyzelmet aratott tavaly a skót függetlenséggel és az Egyesült Királyságból való kiválással kampányolva. Pártutasításra azonban mostantól indexre teszik édes gyermeküket, a skót függetlenséget – állítólag a királyn gyémántjubileuma és a közelg olimpia is közrejátszik a döntésben. Egy friss felmérés pedig idközben rámutatott, hogy a szigetlakók nemzeti érzülete nagyban függ attól, miként ítélik meg a gazdasági folyamatokat. Ebbl kiderül, hogy egy skót nem annyira rettenthetetlen, ha a pénzügyekre aggódással tekint.

Nem hozott katarzist a „gácsácsá” Ruandában

Június 18-ával befejezték mŐködésüket a ruandai népirtás tömeges bŐncselekményeinek kivizsgálására létrehozott népi bíróságok, a „gácsácsák”. A tradicionális intézmény felelevenítésére az etnikai alapú gyilkosságok, erszak és más emberiségellenes bŐncselek­mények hatalmas száma miatt volt szükség.

Újratervezés

Röviddel François Hollande elnökválasztási győzelme után az őt jelölő párt abszolút többséget élvez a parlament alsóházában. A hivatalos végeredmény szerint ugyanis 577 képviselői helyből 314-et szocialista jelöltnek szavaztak a francia választópolgárok a nemzetgyűlési választások második fordulójában. Az államfő előtt tehát elméletileg semmi akadály nem maradt, hogy választási ígéreteit végrehajtsa.

Az utolsó szektatag

Tizenhét évvel a tokiói metróban elkövetett terrortámadás után a japán rendrség elfogta a merénylet megvalósításában részt vev utolsó szektatagot.

Puccs után

A hétvégén lezajlott az egyiptomi elnökválasztás utolsó fordulója. Bár a hivatalos eredmény­hirdetés csak csütörtökön történik meg, a Muzulmán Testvériség már ünnepli jelöltje, Dr. Mohamed Morszi gyzelmét. Kairóban a helyzet pattanásig feszült.

Visszafelé is elsülhet Obama bevándorlási reformja

Nagy felbolydulást keltett Obama elnök e heti bejelentése, mely szerint az illegális bevándorlók egy meghatározott csoportjának lehetővé tennék a letelepedést és a munkavállalást az Egyesült Államokban. A tervet azonban máris élesen bírálják, mivel a körülmények nem tisztázottak, és az sem, hogy mit kezd az Egyesült Államok új elnöke a regisztrálók adataival, ha esetleg nem Obama győz. Amerikával szemben Európában és Kanadában viszont egyre szigorodnak a bevándorlás feltételei.

Halálhajó - Fegyverek Szíriának

Skócia partjaitól kényszerült visszafordulni egy orosz teherhajó, amely a feltételezések szerint Szíriába, az Asszad-rezsim számára szállított orosz gyártmányú harci helikoptereket. Az Alaed kapitánya azután döntött a hazatérés mellett, hogy hajója biztosítását visszavonta a londoni székhelyŐ The Standard Club biztosítótársaság. A biztosítás érvénytelenítése megakadályozza a hajó továbbhaladását egészen addig, míg tulajdonosának sikerül újabb biztosítást kötnie.

Drámaszünet - A görögök lefékeztek a szakadék szélén

Lélegzetvételnyi időhöz jutott Görögország, miután a megismételt parlamenti választáson szűk többséget szereztek az európai mentőcsomag megtartása mellett kampányoló pártok. A jobbközép Új Demokrácia pártot egy kisvárosnyi szavazattal többen támogatták, mint a vele ellentétes programot hirdető radikális baloldali Szirizát. Az eredményeket megkönnyebbülve fogadták a G20-as országok Mexikóban tárgyaló vezetői, de a dráma csak látszólag szünetel, mert máris ott a következő, még sötétebb árnyék: Olaszország és Spanyolország fenyegető fizetésképtelensége.

Belföld

Mindent a kokain irányít

Mint egy fideszes forrásra hivatkozva megírtuk: a miniszterelnököt nyugtalanítja, hogy a szülők nem engedhetik el félelem nélkül szórakozni a gyermekeiket a fővárosban. Ezért is támogatta az alvilág és a rendőrség összefonódásának felszámolását a kormányváltás után. Az alábbiakban a négy volt főrendőrrel előzetesben ülő vállalkozó, V. László korábbi - névtelenséget kérő - munkatársai és alkalmazottai segítségével rekonstruáljuk a budapesti éjszakai élet egyik központjának számító Hajógyári-sziget diszkókomplexumának (nem összetévesztendő az államilag dotált Sziget Fesztivállal!) mindennapjait.

Elie Wiesel: Rettenetes tévedés van a Horthy-kultuszban

A magyar sajtóban elsőként a Heteknek nyilatkozott Elie Wiesel azt követően, hogy nyílt levelet írt Kövér László házelnöknek. A Nobel-díjas író, aki 2009-ben lapunk vendégeként több ezer fő előtt tartott előadást, azt mondta, hogy reméli, mielőbb újra Budapestre látogathat.

Szigorúan ellenőrzött porták

Magas bírságokra számíthatnak június közepétl azok, akik nem jól szétválogatva dobják a szelektív hulladékgyŐjtkbe a szemetüket, vagy éppen nem gyomlálják ki a házuk eltti területet. Többek között ezt is tartalmazza a Fvárosi KözgyŐlés új rendelete, amely a múlt héten lépett életbe.

Sarccal az autósok felé

New York, London, Milánó - ezeket a metropoliszokat követve vezetnék be az új, autósokra szabott díjnemeket a fővárosban. Bár városrendezés, közlekedésszervezés és szolgáltatásminőség terén még kevéssé sikerült a példakövetés, a pénzbegyűjtés akár már jövő nyártól elkezdődhet.

Mindegy, csak üssön

Újra növekszik a magyar fiatalok drogfogyasztása, ma már minden ötödik 16 éves kipróbált valamilyen tiltott szert, pedig az ezredforduló óta stagnált a helyzet, és inkább az alkoholizálás és dohányzás terén álltunk tragikusan. Minden téren beersítettek a magyar tizenévesek, így Európa középmeznyébl egyre inkább az „élvonalba” kerülnek – derül ki egy friss nemzetközi kutatásból.

Interjú Nagy Gáborral, V. László ügyvédjével

A sajtóhírek vesztegetésről, drogról, prostitúcióról, eltűnt személyekről szólnak. Hivatalosan mivel gyanúsítják ügyfelét?

Hit és értékek

„Tíz év múlva Szodoma”

Több ezer gyűlölettel teli, fenyegető üzenetet kapott egy nyolcgyerekes parlamenti képviselő Izraelben. Az orosz származású Anasztazia Michaeli - aki korábban leningrádi szépségkirálynő és divatmodell is volt - bírálta az egyik népszerű izraeli kereskedelmi tévé­csa­torna szórakoztató gyerek­műsorait. „Miért kell olyan show-műso­rokat sugározni, ame­lyek azt népszerűsítik, hogy kisfiúk sminket hordjanak és szoknyát viseljenek?" - kérdezte Michaeli.

Éhes medve nem táncol - Hova sodródik Görögország?

„A görög történelem inspirál bennünket, nem pedig az, amit Angela Merkel mond rólunk" - mondta Fernando Santos, a görög labdarúgó-válogatott edzője, miután továbbjutottak az Európa-bajnokság csoportköréből. „A görög nép büszke a múltjára: a civilizáció, a demokrácia és a tudományok mind innen indultak el. Nehéz bárkinek is kioktatni bennünket" - tette hozzá az amúgy portugál származású sportszakember. A gazdasági válság miatt a görögök úgy érzik, hogy Európa méltatlanul páriasorba akarja taszítani nemzetüket, amelya történelemben oly sokat tett az emberiség fejlődéséért. Görögország Európa bölcsőjeként és legkeletibb bástyájaként a kontinens szerves része, ugyanakkor vallása és történelmének több évszázados időszaka a Kelethez is köti őket.

Befektetési tanácsok a Bibliából

Az egyik legnépszerŐbb amerikai pénzügyi mŐsor, a Yahoo Finance Breakout (Kitörés) címŐ programjának a vendége volt júniusban egy ismert keresztény befektetési szakember. Ron Blue (képünkön jobbra) tanácsadó cége a szakma Top50 vállalata közé tartozik. A Kingdom Advisors befektetési politikája nem hétköznapi: az alapító Ron Blue azt állítja, hogy a Bibliában található si tanításokban található a kulcs a mai sikeres befektetésekhez.

HÁTTÉR

Előre megfontolt semmittevés

Egyre gyakrabban fogalmazódik meg bennünk a kívánság: bárcsak lenne pár nap szabadidőm, nem csinálnék semmit. Ez a „nem csinálok semmit" azonban legtöbbünk számára szinte lehetetlen. Nem azért, mert nincs rá idő, hanem mert a mai ember képtelen a semmittevésre; már az is kemény munkába telik, hogy egy helyben tudjon maradni. Az agy kikapcsolása, de még lelassítása is hosszú gyakorlás után tud csak megvalósulni, és ez nem csak a topmene­dzsereknek nem megy: a munkanélküliek is képtelenek élvezni a szabadidőt.

Ötből egy magyar tüsszög

Parlagfű-nagyhatalom vagyunk, és évi 79 millió forintos ráfordítással ez nem is lesz másképp. Ennyit szán ugyanis a központi költségvetés idén a gyomnövény irtására. Pedig a parlagfű-allergia népbetegség, 1,5-2 millió embert kínoz, miköz­ben a pollenkoncentrációs csúcsok, és ezzel a megbetegedések száma évről évre nő. Június 14-én parlagfűnapot tartottak a parlamentben.

Beteg lelkek, feszülő idomok

Az egy főre jutó plasztikai beavatkozások terén Magyarország a világelsők között szerepel – ez nemrégiben a Reuters hírügynökség figyelmét is felkeltette. Rozsos Tamás plasztikai sebész szerint ennek okai többek között a magyar néplélekben és a média káros hatásaiban keresendők. Vajon miért nincsenek nálunk idős bemondónők? Miért okozhat függőséget a plasztikai beavatkozás? Lehet-e 90 évesen 40 éves bőrbe bújni?

Mennyünk, mer’ a gomba nem jön ide

Hiába kérlelem három év óta, hogy menjünk a hegyvidékre a gombavilág „nagyvadját”, vargányát gyŐjteni, eddig nem szólt. Meg is értem, hiszen a kincslel­helyeket nem árulja el senkinek az ember. Aztán váratlanul igent mondott, a hétvégi turné eltt azonban, csak úgy bemelegítésnek, egy kis alföldi gombászásra kell indulnunk, hogy ráhangolódjak a témára.

Keresztúton a gyermekvédelem

A teljes gyermekvédelmi intézményrendszer egyházi kézbe kerülhet év végéig, továbbá más téren is várhatók változások: az állami gondozásból kikerül fiatalok egy fillér nélkül kerülhetnek ki a rendszerbl, az „élet­képesebbeknek” egy bérlakásrendszert biztosít az állam tíz évig, az otthonteremtési támogatást ugyanis a törvénytervezet szerint bérlakás-kiutalás váltja fel. Emellett 12 éves kor alatt csak nevelszüli hálózatba irányítható a gyermek, intézménybe nem.

Rémségek városa

Jelen cikk szerzje annyiban hasonlít Kádár Jánoshoz, hogy az MSZMP néhai ftitkára is tartott tyúkokat a kertjében. Hogy miért tartott, az nem derül ki Ungváry Krisztiánnak és Tabajdi Gábornak Budapest a diktatúrák árnyékában címŐ könyvébl. Az viszont kiderül, hogy ki volt Kádár telekszomszédja, és hogy mi lett a villa sorsa a kommunizmus bukása után, a szerzk ugyanis budapesti középületek és közterek, illetve a múlt század politikai vezetinek otthont adó villák, lakások, házak történetét felvázolva tesznek virtuális kirándulást a fvárosban.

A visszavonulás leplezése

Kommunikációs csúcsteljesítményt nyújtott múlt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök és a Nemzetközi Valutaalappal ezentúl tárca nélküli miniszterként „főtárgyaló” Varga Mihály. Történt, hogy a hetente szokásos reggeli rádióinterjújában Orbán ápertén kijelentette, hogy márpedig nem módosítják a jegybanktörvényt.

Dr. Google rendel: 0-24

Ha bármelyikünk megbetegszik, a világháló segítségével azonnal utánanézhet a tüneteinek, a betegség okának, sőt még a kezelés módjának is. Így előfordulhat, hogy valaki már komplett diagnózissal érkezik a rendelőbe. Különös módon az is előfordulhat ugyanakkor, hogy a világháló betegít meg minket. Természetesen nem szó szerint, de attól még előfordulhat, hogy súlyosan. Egész jellegtelen panaszt, példának okáért fejfájást érezve beírjuk a bajt a keresőbe, és rögtön dermesztő kórokokat dob ki a keresőmotor.

A Verdák életre kelnek

Különös jelenségnek lehetnek szemtanúi a közeljövőben Nevada lakói: olyan autók fognak furikázni útjaikon, melyek magukat vezetik. A Disney Pixar Animációs Stúdió által alkotott Verdák című animációs filmtől vagy a Transformers világától nem idegen az elképzelés - immáron azonban nem rajzolói fantázia, de nem is kaszkadőrmutatvány áll a jelenség mögött, hanem a Google.

KÁVÉSZÜNET

Szénné tetovált focisták az Eb-n

A 2012-es futball Eb a színes testfestések versenyévé is vált. A dán Simon Kjær Szűz Máriát varratta magára, Sevcsenko ugyanazon a helyen egy sárkányt visel, a görög Theofanis Gekas „hidegvérű végrehajtónak" aposztrofálja magát (kínaiul), többen családi eseményeket örökítettek meg, mások bibliai idézetekkel írták tele testüket, némiképp megmagyarázhatatlan viszont az, hogy néhányan miért hordják saját nevüket magukon.

Ki állítja meg a spanyolokat?

Lezárultak az Eb csoportkörei, és annak ellenére, hogy a nyolc közé - két kivétellel - futball-nagyhatalmak csapatai jutottak, nem lehet azt mondani, hogy meglepetés nélkül. A négyévente megrendezett Eb mára a világ legmagasabb színvonalú futballeseménye - átlagát tekintve, ugyanis hiányoznak a csoportmeccsekről a gyengébb futballrégiók csapatai. Így az lett volna meglepetés, ha nem történik meglepetés.

Foci rendőrszemmel

Spanyol-német döntőre számít, de az olaszokat és az angolokat is meglepetésre képes csapatnak tartja Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az ezredes - aki korábban maga is focizott - a portugál-dán meccsre utazott ki az ukrán Lviv városába, és az összecsapás mellett - a jó értelemben vett szakmai ártalom nyomán - a rendezői-biztonsági megoldásokat is szemügyre vette. „A 34 ezres stadionban a lelátókat egy betongyűrű választotta el a küzdőtértől, amin könnyedén át lehetett volna jutni. Ugyanakkor óriási az élőerős biztosítás, ez a közvetítéseken is látszik, kifelé és befelé is rendezők sorfala között haladtunk keresztül. Mindez nem teremtett barátságtalan légkört, sőt az egyes szektorokban voltak olyan segítők, akik angolul és portugálul is tudtak" - foglalta össze szakmai tapasztalatait a rendőrszóvivő, aki a stadionon kívül sem érzékelt közbiztonsággal kapcsolatos problémákat. „Egy mérkőzés alapján azt mondom, minden rendben volt, az ukrán szurkolók szimpatikusak, és látszik, hogy rengeteg pénzt invesztáltak az Eb-be. Sajnálatos, hogy a hírek szerint ez valószínűleg nem fog nekik megtérülni" - jegyezte meg Garamvölgyi László.

A hét sztárja: Jorgosz Karagunisz

„Olyan érzés ez, mint amikor megnyertük az Eb-t" - áradozott Karagunisz az Oroszországnak lőtt győztes gólja után, amellyel „mennybe" lőtte a sokak által leírt görög válogatottat, ő pedig a történelemkönyvekben szereplő nemzeti hősök örökébe lépett.

Gumiabroncs és étterem?

Vajon mi köze a kettőnek egymáshoz? Látszólag semmi, de ha a Michelin nevet meghalljuk, az uraknak nyilván először az autógumi jut róla eszébe, a hölgyeknek pedig inkább az éttermek. Az is lehet, hogy fordítva - annyi bizonyos, hogy a két dolog valójában nem áll olyan távol egymástól.

Feslett ártatlanság

Miniszoknyák, pici shortok, falatnyi topok, ezek azok a minimális textilmennyiséget igénylő ruhadarabok, amelyek ilyen-olyan formában, évről évre felbukkannak az aktuális divatban. Amíg azonban évszázadokkal ezelőtt ezek a stílusjegyek, nem véletlenül, a feslett nő ruhatárának kifejezőeszközei voltak, mára már modern, nőies, vagány és szexi jelzőkkel teszik elfogadottá, sőt népszerűvé a hölgyek öltözködésében.

A tudomány milliomosa

Egy hórihorgas, nagy szakállú ember ácsorgott egy mezőségi rét szélén. Hol felállt, hol leguggolt, nyurga alakja, hosszú haja furcsa sziluettet rajzolt ki a napsütésben. Az ott kaszáló parasztok sokat nem gondolkodtak, ki lehet az illető, észrevéve hősünket, vasvillát és botot ragadtak, hogy elűzzék a környékről Prikulicsot, a farkasembert.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!