hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szénné tetovált focisták az Eb-n
Nem csak a gólokat varrják

2012. 06. 21.
A 2012-es futball Eb a színes testfestések versenyévé is vált. A dán Simon Kjær Szűz Máriát varratta magára, Sevcsenko ugyanazon a helyen egy sárkányt visel, a görög Theofanis Gekas „hidegvérű végrehajtónak" aposztrofálja magát (kínaiul), többen családi eseményeket örökítettek meg, mások bibliai idézetekkel írták tele testüket, némiképp megmagyarázhatatlan viszont az, hogy néhányan miért hordják saját nevüket magukon.

Az egyik legnagyobb meglepetést és derültséget az olasz Daniele De Rossi okozta, akinek a vádliján egy, a veszélyt jelző táblák stílusában elkészített rajz díszeleg, amelyen az egyik figura éppen sípcsonton rúgja a másikat. Azt mindenki eldöntheti, hogy mi a hatásosabb, ez, vagy Agger három vicsorgó vikingje egy temetőben és a nyakán látható mondás: „Mors Certa, Hora Incerta" - „A halál biztos, az órája nem." Agger azért is kiemelkedik a szénné tetovált mezőnyből, mert több motívumot ő rajzolt fel saját magára, de rábízta már magát Raul Meireles is.

„A tetoválások az egyediség kifejezésére szolgálnak" - véli Dirk Hofmeister pszichológus, aki a lipcsei egyetemen a téma kutatójaként dolgozik. A körülbelül 10-15 éve megindult - a börtönkultúrából eredő - kultusz elterjedésében nagyban közrejátszottak a popsztárok és a sportolók. Részben az ő hatásukra például több mint egymillió magyar emberen díszeleg valamilyen ábra vagy felirat. Az angliai Staffordshire Egyetem kultúra, média és sport tanszékének professzora, Ellis Cashmore szerint viszont a futballisták éppen a tömegbe akarnak beolvadni.

„A tetoválást viselők nagy többsége azért dekorálja ki a testét, mert az divatos, majdhogynem az Y generációhoz való tartozás jelévé vált" - állítja az akadémikus, aki szerint a tetoválások mára egyfajta „testi tagsági kártyává" váltak. „Nem gondolom, hogy a futballisták túlságosan különböznének generációjuk más tagjaitól - kivéve, hogy természetesen nagyon sok pénzük van" - tette hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!