hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az utolsó szektatag

2012. 06. 22.
Tizenhét évvel a tokiói metróban elkövetett terrortámadás után a japán rendrség elfogta a merénylet megvalósításában részt vev utolsó szektatagot.

A most elfogott Kacuja Takahasi (képünkön) az Aum Sinrikio nevŐ szekta tagja volt, egyben a szekta vezetjének, Soko Aszaharának a sofrje. Mint ismeretes, az Aum Sinrikio 1995-ben a tokiói metróban szarin nevŐ ideggázzal hajtott végre  támadást, amely 13 ember életét követelte, és további 5 ezer embert érintett. A terrortámadásban mintegy 200-an vettek részt, akik közül a japán bíróságok 13 embert ítéltek halálra, a legutolsót tavaly novemberben, azt követen, hogy a Legfelsbb Bíróság elutasította Szeiicsi Endo kegyelmi kérvényét.
A Legfelsbb Bíróság döntését követen úgy tŐnt, hogy a halálos ítéleteket végre fogják hajtani, ezt követen azonban váratlan fordulat történt: szilveszter éjszaka feladta magát a szintén 1995 óta körözött Makoto Hirata, aki a rendröknek azt állította, hogy le akarja zárni a múltat. Hirata, akinek az arca évekig volt látható a vonatállomásokon kitett plakátokon, nem vett részt közvetlenül a szaringáz-támadásban, t elssorban az egyik kilépett szektatag testvérének elrablásával és meggyilkolásával vádolják. Felbukkanását követen már csak két embert köröztek az egykori elkövetk közül. A rendrség június elején tartóztatta le Naoko Kikucsit, aki a szaringáz gyártásában vett részt. Kikucsi letartóztatását követn szorulni kezdett a hurok az utolsó szökésben lev tag körül is. A rendrség már június 3-án majdnem elfogta Takahasit, amikor rátaláltak korábbi lakására. Ezt követen újabb körözési felhívással árasztották el az állomásokat és buszmegállókat, illetve bemutattak egy videót, amelyen a férfi bankautomatákból vesz ki pénzt. Takahasit végül egy internetkávézóban ismerte fel valaki, aki értesítette a rendrséget. A férfi elfogásával immár teljes a kör, megvan az összes Aum Sinrikio-tag, akik részt vettek a tokiói és az azt megelz merényletekben.
A Legfelsbb Igazság nevet visel szekta legkevesebb tizenhét terrorcselekményt vagy arra való kísérletet hajtott végre. A legismertebbek a vegyifegyver-támadások, amelyeknek során többször használtak VX- és szarin ideggázt; egy évvel a tokiói merénylet eltt ugyancsak szaringázt vetettek be Macumóban, ez a terrorcselekmény nyolc ember életét követelte. A szarin és a VX-ideggáz mellett a szekta igyekezett biológiai fegyverekre is szert tenni. Ebben segítségükre volt több magas természettudományos képzettséggel rendelkez tagjuk. Egyes beszámolók szerint sikerült anthraxot is elállítaniuk, amelyet tokiói épületük tetejérl próbáltak a levegbe permetezni egy hatalmas ventilátor segítségével. Csak évekkel késbb derült ki, hogy az anthraxtörzs, amelyet megszereztek, valójában nem a halálos baktérium volt, hanem a baktérium ellen kidolgozott oltóanyag; ennek megfelelen tökéletesen hatástalan volt.
A szekta biológiai fegyverekért felels csoportja egy másik ismert biológiai fegyver, a botulinusz toxin elállításával is megpróbálkozott. A kilencvenes évek elején többször is bevetették ezt a fegyvert amerikai katonai bázisok, illetve egy konkurens vallási csoport ellen. Késbb kiderült, hogy valójában nem botulinusz toxint sikerült elállítaniuk.
A szekta legnagyobb próbálkozása – amely könnyen véres tragédiává fajulhatott volna – az Ebola-vírus begyŐjtése volt. 1992-ben az Aum tagjai közül többen az Ebola által sújtott Zaire-ba látogattak azzal a céllal, hogy szert tegyenek a gyilkos vírusra, de szerencsére ez a próbálkozásuk sem volt sikeres.
Japánban számos gyanús gyilkosság mögött sok esetben az Aum tevékenységét lehetett sejteni. A legnagyobb kérdés természetesen az, hogy mi az ezek mögötti indíték. A beszámolókból úgy tŐnik, az Aum egy, az Egyesült Államokkal megvívandó apokaliptikus háború kirobbantására készült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!