hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feslett ártatlanság

2012. 06. 28.
Miniszoknyák, pici shortok, falatnyi topok, ezek azok a minimális textilmennyiséget igénylő ruhadarabok, amelyek ilyen-olyan formában, évről évre felbukkannak az aktuális divatban. Amíg azonban évszázadokkal ezelőtt ezek a stílusjegyek, nem véletlenül, a feslett nő ruhatárának kifejezőeszközei voltak, mára már modern, nőies, vagány és szexi jelzőkkel teszik elfogadottá, sőt népszerűvé a hölgyek öltözködésében.

Az időről időre, megújult formában felbukkanó, főleg nyári napokon előszeretettel viselt parányi ruhadarabok nem új keletűek. Évezredekig, míg a női testet az időjárástól függetlenül hosszú ruha fedte, addig a prostituáltak ruházatukat „mesterségükre" utaló jelekkel különböztették meg a tisztességes asszonyokétól. A „vetkőzés" népszerűsítésének „úttörői" a századforduló táncosnői és színésznői voltak, akik a siker érdekében, nem riadva meg a közbotrányoktól sem, egyre többet mutattak meg önként testükből, meztelenségüket a jól hangzó modern és egzotikus művészet címszavakkal palástolva. Az 1930-as évekre a filmipar fellendülésével a sztárélet csillogó és könnyed világa is sokat tett az öltözködés elfogadott normáinak lerombolásában. Habár számos tehetséges és tehetségtelen hölgy áldozta fel magánéletét a filmművészet oltárán, az erkölcsi kilengések azonban nem váltak azonnal követendő mintává a társadalom egészében.

A valódi áttörést az 1960-as évek szexuális forradalma jelentette, amely a közgondolkodást teljesen a feje tetejére állította. Az erkölcsi normákat megkérdőjelező fordulatot elsősorban a háború utáni megszorítások váltották ki az akkori fiatalság körében. Az Angliából kiinduló és az egész világon elterjedő kultúrhullám felborította az addigi, a fiatalok által konzervatívnak és ódivatúnak gúnyolt erkölcsi értékrendeket, és az általa diktált hedonista életmódot, devianciákat hirdette. Mindezek azonban nem tudtak volna teret nyerni a megnövekedett lakosság, az új társadalmi irányzatok és tudományos újítások nélkül; többek között a nők széles körben elfogadott munkavállalása, a fogamzásgátló feltalálása és a műanyag tárgykultúra elterjedése nélkül.

A korszak fiataljai minden területen kifejezésre akarták juttatni gondolataikat, érzéseiket, önnön magukat, így a zenében és a divatban is. Új kultúrpróféták születtek, akik a kor meghatározó karaktereivé váltak. A zenében elsősorban a Beatles volt az, aki a fiatalság szócsöveként diktálta az iramot, de a fiús testalkatáról ismert divatmodell, Twiggy és a minimalista ruhadarabjairól híres tervező Mary Quant is egy új, követendő ideát tárt az emberek elé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!