hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tudomány milliomosa
Brassai Sámuel polihisztor hiteles története

2012. 06. 28.
Egy hórihorgas, nagy szakállú ember ácsorgott egy mezőségi rét szélén. Hol felállt, hol leguggolt, nyurga alakja, hosszú haja furcsa sziluettet rajzolt ki a napsütésben. Az ott kaszáló parasztok sokat nem gondolkodtak, ki lehet az illető, észrevéve hősünket, vasvillát és botot ragadtak, hogy elűzzék a környékről Prikulicsot, a farkasembert.

Brassai bácsinak (az ott növényt gyűjtő Brassai Sámuelnek) nemcsak a szakálla volt hosszú, hanem a lába is, így nem szégyen volt számára a futás, hanem igencsak hasznos dolog.

Hogy az anekdota igaz-e, vagy sem, nem tudni. Ő maga egyszer egyébként egy ilyen kérdésre így válaszolt: „Ha nem is igaz, de találó."

Brassai Sámuel persze nem volt sem kísértet, sem prikulics (székely hiedelem szerint fura, farkashoz hasonlító ember), annál inkább korának, az 1800-as éveknek polihisztora, egy különleges, szinte mesebeli figurája. „Látod, tisztelt publikum, ezt a szép hószínű szakállat és hószín hajfürtöket? No, hát tudd meg, hogy ennek minden szála külön tudományban őszült meg" - írta róla Jókai Mór az 1890-es években. És hogy milyen tudományokban, és melyikben volt a legjelentősebb? Hát az biztos, hogy ezt egy darabig maga a Magyar Tudományos Akadémia öt osztálya sem tudta eldönteni olyan egyszerűen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!