hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 09. 20. (XVII/38) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Újranyitják a Diana-dossziét

Újraindítja a nyomozást a Scotland Yard Diana hercegnő 16 évvel ezelőtti halála ügyében, ezúttal gyilkosság gyanújával. A hivatalosan eddig már kétszer lezárt vizsgálat felújításának az oka két vallomás, amelyet a brit SAS elit alakulat egyik tagjának rokonai tettek. Eszerint Dianát a királyi család gyilkoltatta meg, és a balesetnek megrendezett párizsi akcióban az MI6 titkosszolgálat és a hadsereg speciális egységei is részt vettek. A tragikus eset gyanús körülményeiről számos könyv és dokumentumfilm készült már. A legfrissebb, szeptember elején megjelent mű arra keresi a választ, miért állhatott Károly herceg és a királyi család érdekében Diana meggyilkolása. A válaszok akár a brit monarchia jövőjét is eldönthetik.

Vegyi fegyverek megsemmisítése

Úgy tűnik, megúszta a nemzetközi közösség a katonai fellépést Szíriával szemben. Múlt hétvégén ugyanis Washington és Moszkva megállapodott a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről. Az egyezség elnyerte Damaszkusz, sőt még Teherán tetszését is. Több szakértő azonban úgy véli, nem kivitelezhető az, amit a megállapodásban felvázoltak.

Hangokat hallott a washingtoni ámokfutó

12 halálos áldozatot követelt a Washingtonban, a haditengerészet parancsnokságán történt hétfői ámokfutás, amely után félárbocra engedték a Fehér Ház zászlaját. A terrorizmus gyanúját a hatóságok a lövöldözés után hamar elvetették. Az eset azonban komoly biztonsági aggodalmakat keltett, a rendőrség számára nem ismeretlen elkövető ugyanis minden biztonsági teszten megfelelt, és érvényes engedéllyel léphetett be a haditengerészeti parancsnokság épületébe.

Fűvel a válság ellen

Évente 300 millió fontot spórolhat a kendertermesztés engedélyezésével Anglia, míg a marihuána legális kereskedelme háromszor ekkora  adóbevételt jelenthet az állam számára – áll egy, a múlt héten napvilágot látott jelentésben, amely egyúttal óvatosságra is int a jelenleg meg nem jósolható következmények miatt.

Célegyenesben

A vasárnapi németországi választások befutója az elemzők szerint egyértelműen a konzervatív CDU–CSU pártszövetség lesz. Az RTL és a Stern is közzétette a szeptember 10. és 16. között készült felmérései eredményét, amelyek alapján stabilan 40 százalékon áll a szövetség. Őket 25 százalékkal követi az SPD, majd jóval lemaradva a Baloldali Párt, a Zöldek, az FDP és a Kalózpárt.

Ingerküszöb - Rezeg a szlovén léc

Egy kis alpesi ország, amelyben nagy események zajlanak: Szlovéniában nemrég becsuktak két bankot, óriási a munkanélküliség, és lehet, hogy megkapják a következő becsődölt EU-tagország címet. De kit érdekel egy kétmilliós ország  küszködése az eurózónában, amikor küszöbön áll Angela Merkel lehetséges újraválasztása?

Francia dzsihádisták Szíriában

Franciaországnak is megvannak a maga dzsihádistái – állítja egybehangzóan egy a múlt héten bemutatott játékfilm és a francia belügyminiszter. Manuel Valls szerint mintegy 120 francia fiatal harcol a lázadók oldalán Szíriában, akik közül eddig harmincan tértek haza, komoly fejtörést okozva a terrorelhárításnak.

Belföld

Állami terror vagy újnyilas puccskísérlet történt 2006-ban?

A 2006 őszén történt budapesti zavargások értelmezése továbbra is párhuzamos univerzumként jelenik meg a jobb- és baloldalon. Az akkori rendőri vezetőknek a héten megkezdődött pere a terrorizmust vizionáló, Gyurcsány Ferenc felelősségét firtatók számára túl kevés, a Fidesz-vezérelt náci tüntetőket emlegetők szemében viszont a köztársaság megcsúfolása. Közben egyre kevesebb az esély a történtek objektív megítélésére.

Itt a csendes generáció

Passzivitás, bezárkózás, apolitikusság, fokozott létbizonytalanság jellemzi a fiatalokat. A házasság ma már nem az ifjúsági korosztály sajátja, a jobboldali politikai orientáció túlsúlya csökken, és a korosztály egyre inkább elidegenedik az idősebbektől. Sürgető a fiatalok helyi szintig lebontott részvételének megteremtése a politikai döntéshozatalban – hangzott el a Magyar Ifjúság 2012 című tanulmánykötet bemutatóján.

Gyurcsányra próbálják kenni a gyalázatot

Kedvező, hogy a kormány nem tekinti lezártnak  a romagyilkosságok ügyét, és tovább nyomoznak a támadások eddig el nem fogott elkövetői után – véli Gulyás József, a nemzetbiz­ton­sági bizottság egykori tagja,az E2014 szakpolitikusa.

Nem én voltam az utolsó bástya

Az Országgyűlés a héten megválasztotta a leköszönő alapjogi biztos utódját. A lapzártánkkor még hivatalban lévő Szabó Mátéra ellenzéki oldalról úgy tekintettek, mint a kormány által leépített demokratikus fékrendszer „utolsó mohikánjára”, míg a jobboldal egy „mindenre tüzelő elszabadult hajóágyúként” értékelte az elmúlt években tanúsított aktivitását. A búcsúzó ombudsman szerint a Magyarországon tapasztalható nagyfokú jogbizonytalanságért elsősorban a kétharmad birtokosai felelnek, mivel adminisztratív, bürokratikus, sőt militáns eszközökkel próbálnak olyan társadalmi problémákat megoldani, amelyekhez több időre és nagyobb empátiára volna szükség.

Német pénzből emlékeznek

Bár a cigányok sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság óta több mint négy év telt el, az egyik nagycsécsi áldozat csak ezen a héten kapott síremléket. A költségeket egy külföldi állampolgár fizette, aki két héttel ezelőtt hallott először a tragédiáról.

Aki orbánistább lett Orbán Viktornál

Magánemberként felháborodtak a Fideszben Illés Zoltán botrányosra sikerült, egyes vélemények szerint nőgyalázó felszólalásán, de a párt kommunikációs részlege mindent megtett, hogy lefojtsák az államtitkár okozta skandalumot. Noha Illés egykoron a Fidesz reformszárnyához tartozott, ma mindenki úgy ismeri, hogy államtitkári kinevezése óta fideszesebb a Fidesznél, orbánistább Orbán Viktornál. Kórképnek is tekinthető a pályája.

Hit és értékek

Kik csalták tőrbe negyven éve Izraelt?

Alig hat évvel a páratlan győzelmeket hozó hatnapos háború után Izrael a megsemmisülés küszöbén állt. 1973. október 6-án Móse Dajan izraeli had­ügyminiszter a kormányülésen bejelentette, hogy az országnak nincs olyan katonai ereje, ami megállíthatná a Tel-Aviv felé nyomuló arab had­se­reg­eket, ezért fel kell készülni a megadásra. Izraelnek csupán néhány napra elegendő lőszer- és fegyverkészlete maradt, így ahhoz, hogy a bukást el­kerülje, már csak a csodában vagy az atomfegyverek bevetésében bízhatott. A negyven évvel ezelőtti jóm kippúri háború kulcsfontosságú dokumen­tumai a mai napig titkosak, de egy tényfeltáró könyv megpróbálta rekonstruálni a végzetes napok eseményeit.

Jóképű diktátorokra vár a nép

Csak a demokrácia iránti határozott kiállás és az erős értékrend védhet meg egy társadalmat attól, hogy elkerülje a demagóg politikai karrierépítők csapdáját – állítja Timur Vermes magyar származású német író. A Hitler-szatírájával világsikert arató szerző aggódik, mert nem biztos abban, hogy Németország elegendő érettséggel és ellenálló képességgel rendelkezik ahhoz, hogy mások és önmaga veszélyeztetése nélkül be tudja tölteni az európai nagyhatalom szerepét. Vermes szerint a tömegmédia olyan politikusokat keres, akik jóképűek, és meg tudják nyerni az emberek bizalmát, de a demokrácia feladata, hogy az ilyen sztárjelölteket is átvilágítsa.

HÁTTÉR

Vujity Tvrtko a hamis bulvárról és az igazi sztárokról

Azt a legtöbben tudják rólad, hogy 19 évesen, az ostromlott Eszékről leadott tudósításaiddal robbantál be a magyar médiába, de mikor fogant meg benned az elhatározás, hogy újságíró leszel?

Lakat alatt Szent Katalin

Az egyiptomi hatóságok lezárták a látogatók elől a világ egyik legrégebbi, mindmáig működő szerzetesi intéz­mé­nyét. Minden  óvintézkedés indokolt: a Sínai-hegy lábánál fekvő Szent Katalin monostor az Újszövetség és a korai egy­ház kutatásának fontos központja.

Meghurcolva

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján ölték meg különös kegyetlenséggel az otthonában. A rendőrség egy év alatt mintegy száz tanút hallgatott ki, ujjlenyomatokat, DNS-mintákat rögzített a helyszínen, és egy sor szakértői véleményt szerzett be. Miután azonban sem a gyilkosság eszközét, sem a tettest nem találták meg, az ügyészség az addig tanúként kihallgatott Schönstein Sándort, az áldozat fiát vádolta meg a gyilkossággal. A fiatalembert 2008 tavaszán előzetes letartóztatásba helyezték. 

Vissza a civilizációba

A fővárosi hajléktalanellátás központjának számító József­városban második éve tart az a program, amelynek célja segíteni a hontalanokat abban, hogy visszailleszkedjenek a tár­sada­lomba. Erőssége a munkahely, majd önkormányzati bérlakás biztosítása azok számára, akik önálló életvitelre képesnek bizonyulnak. A program arra az elvre épül, hogy ha minden települési önkormányzat felvállalja saját hajléktalanjai gondozását, akkor helyi erőfeszítéssel és kisebb létszámú gondozottal sokkal hatékonyabban elősegíthető a visszailleszkedés.

Nehéz jósolni, különösen a jövőt illetően

1928-ban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kismértékben emelte a kamatokat, aminek következtében a befektetők Európából kezdték visszavinni a pénzüket az Egyesült Államokba. A külföldi hitelekből élő német állam emiatt óriási bajba került. Innentől kezdve indult egy válságsorozat, amit a Nagy Válságként jegyez a történetírás. A jelenkori pénzügyi elit legfontosabb témája, hogy a Fed újra szigorít-e, amivel a feltörekvő piacokon hasonló jelenséget hozhat létre. Jogos az aggódás?

Ki védi meg a szíriai keresztényeket?

A kereszténység erőteljes gyökerekkel rendelkezik Szíriában. A damaszkuszi úton történt Pál apostol híres megtérése, és a szíriai Antiókhiában nevezték Krisztus követőit először ke­resz­tényeknek. Mára azonban az egykor túlnyomó részben keresztény területeken a helyiek számára lassan már csak egy kérdés maradt: menni vagy meghalni?

KÁVÉSZÜNET

Harcolni egy életen át

Szeptember 13-án Magyarországra érkezett Aung Szan Szú Csí, a Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki vezető. Kövér László meghívását elfogadva, a képviselő asszony azzal a céllal látogatott hazánkba, hogy tanuljon a demokratikus átmenet magyarországi példájából. A politikus­asszonyt fogadta Áder János köztársasági elnök is.

Támad a mesevilág

A sztriptíztáncos baba négy éven felüli gyermekeknek ajánlott, rúddal együtt jön. A Playmobil-tolvajhoz a fel­törendő széfen kívül menekülőautót adnak. Ugyancsak négy éven felül. A tetkószett már az idősebb korosztálynak javasolt, a Hitler-babáról pedig nem tudni, hogy kinek ajánlott. Ugyancsak kérdéses, hogy mire gondoltak a tervezők, amikor kitalálták a sötétben világítós zombi­figurákat vagy a múmiaplüsst. A játékok és a játékfilmek szerepéről a gyermekek életében Jantek Gyöngyvér pszichológust kérdeztük.

A szabaddá tétel teológiája

Mi a közös a két szlogenben: Az élet habos oldala – Összefogás a gyermekeinkért? A borsodiak számára nem olyan nehéz a találós kérdés megfejtése: Bőcs. Azaz egy 3 ezer lelkes falu, amely a Borsodi Sörgyár székhelye, és ahol nem­régiben a Pást nevű település­rész többségében nehéz sorsú roma lakói úgy döntöttek, megmutatják, hogy rájuk nem igaz az a sokat sulykolt előítélet, miszerint ők nem törődnek a felnövekvő generációval...

Esőemberek reménye

A közelmúltban több tudományos cikk jelent meg az Egyesült Államokban egy sokak számára meglepő összefüggésről a belek és az idegrendszer működése között. Régóta ismert, hogy az autisták jelentős része emésztési problémákkal küzd, ám két új kutatás meggyőzően igazolta, hogy ezek nem járulékos problémák, hanem betegségük szerves részét képezi. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy a gasztroenterológiai problémák megléte a súlyosabb esetekhez szokott társulni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!