hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Állami terror vagy újnyilas puccskísérlet történt 2006-ban?
Világok harca

2013. 09. 19.
A 2006 őszén történt budapesti zavargások értelmezése továbbra is párhuzamos univerzumként jelenik meg a jobb- és baloldalon. Az akkori rendőri vezetőknek a héten megkezdődött pere a terrorizmust vizionáló, Gyurcsány Ferenc felelősségét firtatók számára túl kevés, a Fidesz-vezérelt náci tüntetőket emlegetők szemében viszont a köztársaság megcsúfolása. Közben egyre kevesebb az esély a történtek objektív megítélésére.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének hetedik évfordulóján kezdődött meg Bene László volt országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, továbbá 12 társuk 2006 őszi fővárosi zavargásokkal összefüggő büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság több mint ötven tárgyalási napot tervez és több mint száz tanút kíván meghallgatni, ami egyúttal azt is jelenti, hogy várhatóan a választási kampány hangsúlyos eleme lesz a rendőri vezetők, illetve az akkori kormány felelősségének firtatása.

A 2006 őszén történteket már számos bizottság vizsgálta, és bár ezek többsége nehezen lenne politikailag elfogulatlannak nevezhető, több rendőri hibára és visszaélésre egybehangzóan rámutattak. Természetesen a politikai felelősség kérdése is terítéken van azóta: a 2011-ben született Balsai-jelentés például azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként felbujtója vagy bűnsegédje volt a rendőri túlkapásoknak, sőt, az alkotmánybíróvá avanzsált egykori fideszes képviselő szerint az is elképzelhető, hogy terrorcselekmény történt 2006-ban.

A „szervezett terrorcselekmény” elmélete ezúttal is felmerült, mégpedig a jobboldali HírTv-ben, amely Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselőt használta arra, hogy páros lábbal szálljon bele Gyurcsányékba. Ugyanakkor a Fidesz nem lehet teljesen elégedett, hiszen a Balsai-jelentés hiába landolt annak idején az ügyészség asztalán, abból a vád képviselői szemmel láthatólag nem sokat tudtak profitálni. Legalábbis az első tárgyalási napon előadott vád sem a terrorcselekményről, sem a politikai felelősségről nem tesz említést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!