hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik csalták tőrbe negyven éve Izraelt?
A szakadék szélén

2013. 09. 19.
Alig hat évvel a páratlan győzelmeket hozó hatnapos háború után Izrael a megsemmisülés küszöbén állt. 1973. október 6-án Móse Dajan izraeli had­ügyminiszter a kormányülésen bejelentette, hogy az országnak nincs olyan katonai ereje, ami megállíthatná a Tel-Aviv felé nyomuló arab had­se­reg­eket, ezért fel kell készülni a megadásra. Izraelnek csupán néhány napra elegendő lőszer- és fegyverkészlete maradt, így ahhoz, hogy a bukást el­kerülje, már csak a csodában vagy az atomfegyverek bevetésében bízhatott. A negyven évvel ezelőtti jóm kippúri háború kulcsfontosságú dokumen­tumai a mai napig titkosak, de egy tényfeltáró könyv megpróbálta rekonstruálni a végzetes napok eseményeit.

Az amerikai visszaemlékezések szerint Henry Kissinger külügyminiszter érdeme, hogy Izrael megmenekült a pusztulástól az 1973-as háború során. Kissinger elérte, hogy Nixon elnök az arab olajembargó veszélye ellenére légi úton fegyvereket szállíttasson a zsidók megmentésére. Sőt, amikor a szovjetek azzal fenyegetőztek, hogy beavatkoznak a háborúba, az elnök külügyminisztere javaslatára kész volt arra is, hogy nukleáris hadkészültségbe helyezze az amerikai hadsereget. Erre a szovjetek visszahőköltek, az arabok meghátráltak, és Izrael megmenekült.

A történet távolról sem ilyen meseszerű – állítja a Titkos háború a zsidók ellen című amerikai könyv két szerzője, John Loftus korábbi amerikai államügyész és Mark Aaron újságíró. A terjedelmes mű végigkíséri azt, hogy a huszadik század folyamán a nyugati nagyhatalmak – elsősorban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – külpolitikáját miként befolyásolták a közel-keleti olajérdekeik. A fejlett világ az energiafüggősége miatt a mai napig stratégiai szövetségesként tekint a kőolajtermelő arab országokra. Ennek a viszonynak azonban az útjában áll Izrael. Bár sokan úgy vélik, hogy Amerika támogatása nélkül Izrael nem állhatna fenn, a hírszerzési forrásokra támaszkodó könyv szerzői szerint valójában fordított a helyzet: Izrael annak ellenére létezik, hogy az a nagyhatalmak szándékában állna. Egy Izrael nélküli Közel-Kelet ugyanis sokkal könnyebben integrálható lenne a nemzetközi együttműködésbe, mint a mostani konfliktusoktól terhelt térség – vélik az anticionista geostratégák.

Ez a terv soha nem került eddig olyan közel a megvalósításhoz, mint negyven évvel ezelőtt, 1973 októberében – állítja a Titkos háború a zsidók ellen című könyv, amelynek második kötete az év végén jelenik meg magyarul.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!