hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Támad a mesevilág

2013. 09. 26.
A sztriptíztáncos baba négy éven felüli gyermekeknek ajánlott, rúddal együtt jön. A Playmobil-tolvajhoz a fel­törendő széfen kívül menekülőautót adnak. Ugyancsak négy éven felül. A tetkószett már az idősebb korosztálynak javasolt, a Hitler-babáról pedig nem tudni, hogy kinek ajánlott. Ugyancsak kérdéses, hogy mire gondoltak a tervezők, amikor kitalálták a sötétben világítós zombi­figurákat vagy a múmiaplüsst. A játékok és a játékfilmek szerepéről a gyermekek életében Jantek Gyöngyvér pszichológust kérdeztük.

Mi a legalapvetőbb funkciója a játéknak egy gyerek éle­tében?

– A gyerekek számára kis túlzással a játék maga az élet. Minden más, ami a játék előtt, közben vagy után történik, csak töltelék. Játék egyenlő tanulás. A legalapvetőbb funkcióktól: hogyan kell megfogni egy tárgyat, a legbonyolultabb szociális interakciókig: igazságtevés egy társasjáték-helyzetben, szinte mindent játékokon keresztül tanulnak meg a gyerekek. A játék fejlődése az egyik fontos markere a gyermek kognitív és érzelmi fejlődésének, ha egy gyerek nem tud játszani, akkor biztos, hogy baj van. 

A játék hat a gyermek személyiségére, de természetesen a hatás mértéke sok tényezőtől függ. Például, hogy mennyi ideig játszik az adott játékkal, mennyire válik az fontossá számára, vannak-e olyan tevékenységek, amik ellensúlyozzák azt stb. A személyiségfejlődése egy nagyon komplex, hosszan tartó folyamat, amire leg­-inkább a családon belüli kapcsolatok, a szeretet kifejezésének módja, a kommunikáció, a nevelési elvek vannak hatással. A család légköre és a család által meghatározott szabályrendszer (vagy a szabályok hiánya) jelentős hatással van arra is, hogy a gyerekek milyen játékokat választanak. Ha egy gyerek egészen kiskorától fogva azzal és annyit játszik, amennyit akar, és a szülők efölött semmilyen kontrollt nem gyakorolnak, nyilvánvaló, hogy a nevelés egyéb részeire sem fordítanak nagy figyelmet. Ha a gyerek személyiségfejlődése rossz irányt vesz, nehéz eldönteni, hogy a gyilkolós játék tett-e nagyobb kárt, vagy az odafigyelés hiánya. Azt lehet mondani, hogy utóbbi az igazi ok, minden más csak következmény.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!