hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem én voltam az utolsó bástya
– mondja Szabó Máté, távozó ombudsman

2013. 09. 19.
Az Országgyűlés a héten megválasztotta a leköszönő alapjogi biztos utódját. A lapzártánkkor még hivatalban lévő Szabó Mátéra ellenzéki oldalról úgy tekintettek, mint a kormány által leépített demokratikus fékrendszer „utolsó mohikánjára”, míg a jobboldal egy „mindenre tüzelő elszabadult hajóágyúként” értékelte az elmúlt években tanúsított aktivitását. A búcsúzó ombudsman szerint a Magyarországon tapasztalható nagyfokú jogbizonytalanságért elsősorban a kétharmad birtokosai felelnek, mivel adminisztratív, bürokratikus, sőt militáns eszközökkel próbálnak olyan társadalmi problémákat megoldani, amelyekhez több időre és nagyobb empátiára volna szükség.

Hat év után teszi le a lantot. Világ körüli útra indul?

– Dehogy! Egyetemi oktató vagyok, mint az elődeim, jog- és társadalomtudományi pályán fogok maradni, illetve talán politológiával is foglalkozom majd, ami szintén végzettségem.

Az elmúlt években Ön meghonosított egy stílust az ombudsmani hivatalban, amit egyesek – mondjuk így – radikálisnak neveznek. A habitusából következik, hogy eredményesen konfrontál, vagy ez szükségszerű velejárója feladatának?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!