hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nehéz jósolni, különösen a jövőt illetően
Interjú Felcsuti Péter közgazdásszal

2013. 09. 26.
1928-ban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kismértékben emelte a kamatokat, aminek következtében a befektetők Európából kezdték visszavinni a pénzüket az Egyesült Államokba. A külföldi hitelekből élő német állam emiatt óriási bajba került. Innentől kezdve indult egy válságsorozat, amit a Nagy Válságként jegyez a történetírás. A jelenkori pénzügyi elit legfontosabb témája, hogy a Fed újra szigorít-e, amivel a feltörekvő piacokon hasonló jelenséget hozhat létre. Jogos az aggódás?

– A Fed jelenlegi elnökének, Ben Bernankének éppen ez a téma, a Nagy Válság a szakterülete. Az elmúlt években a feladatának tekintette, hogy egy hasonló krízis létrejöttét megakadályozza. Valóban, a második világháború előtt a Fed lépésével vette kezdetét az a hibasorozat, ami romba döntötte a világot, de a szakirodalom is alaposan feldolgozta ezt a korszakot, ezért remélni lehet, hogy az nem ismétlődik meg. Igaz, a harmincas években is a Fed elsősorban az amerikai belgazdasági érdekekre figyelt, és nem törődött azzal, hogy az Egyesült Államok pénzügyeinek nemzetközi hatása van. Bernanke maga is mondta, hogy nem várhatják tőlük, hogy ne az amerikai gazdasági érdekeket tartsák szem előtt. Azt csak tudomásul veszik, hogy ennek járulékos költsége a nemzetközi környezetre való hatásuk. 

A Fed 2008 óta elszántan küzd azért, hogy az Egyesült Államok gazdaságát kivezesse a válságból, aminek eszközéül először a kamatcsökkentést, majd a nulla százalékot elérve az úgynevezett nem konvencionális monetáris könnyítést választotta. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a jegybank óriási volumenben folyamatosan vásárol értékpapírokat a piacon, amivel hatalmas likviditást teremt a bankrendszerben. Azt mondták, hogy ezzel igyekeznek berúgni az amerikai gazdaság motorját. Nem eredmény­telenül, mert az Európai Unióval szemben, az Egyesült Államokban nem volt recesszió, de a gazdasági növekedés soha nem érte el azt a szintet, ami ahhoz szükséges, hogy jelentősen csökkenjen a munkanélküliség. Amerikában úgy tartják, hogy legalább 3 százalékos növekedés szükséges az egészséges – nagyjából 5 százalékos – munkanélküliség mellett működő munkaerőpiac létrejöttéhez. Az USA politikai és gazdasági elitjének sikerült azt megakadályozni, hogy Európához hasonlóan lefulladjon az amerikai gazdaság, de hiába pumpáltak elképesztő mennyiségű pénzt a pénzügyi rendszerbe, ez még kevés volt a növekedési fordulathoz. A mennyiségi csökkentést azonban idővel abba kell hagyni, ezért találgatja azt a piac, hogy az milyen ütemben fog megvalósulni.  

Az olcsó pénz nem a spekuláció „táptalaja”?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!