hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hangokat hallott a washingtoni ámokfutó

2013. 09. 27.
12 halálos áldozatot követelt a Washingtonban, a haditengerészet parancsnokságán történt hétfői ámokfutás, amely után félárbocra engedték a Fehér Ház zászlaját. A terrorizmus gyanúját a hatóságok a lövöldözés után hamar elvetették. Az eset azonban komoly biztonsági aggodalmakat keltett, a rendőrség számára nem ismeretlen elkövető ugyanis minden biztonsági teszten megfelelt, és érvényes engedéllyel léphetett be a haditengerészeti parancsnokság épületébe.

Kemény kérdések megválaszolására készülhetnek az amerikai haditengerészet illetékesei, miután kiderült, hogy a 12 ember meggyilkolásáért felelős ámokfutó, a 34 éves, afroamerikai Aaron Alexis annak ellenére kapott szabad bejárási engedélyt a parancsnokság épületébe, hogy korábban kétszer tartóztatták le tiltott fegyverhasználatért, és pszichés problémákkal küzdött. Kongresszusi képviselők magyarázatot követeltek arra a kérdésre, hogyan felelhetett meg minden átvilágítási feltételnek Alexis, aki külső alkalmazottként a számítógépes programok frissítéséért volt felelős, és állandó belépési engedéllyel rendelkezett. Az eset nyomán a haditengerészet illetékesei bejelentették, hogy világszerte felülvizsgálják támaszpontjaik biztonsági rendelkezéseit.
Aaron Alexis a nyolcórás munkakezdés után jelent meg a haditengerészeti parancsnokságon, majd válogatás nélkül lőni kezdte az alkalmazottakat – akik közül sokan éppen reggeliztek az étkezdében –, tizenkettőt megölve, és sokakat megsebesítve. Valamennyien polgári áldozatok voltak.
Az ámokfutó Alexis – apja elmondása szerint – poszttraumatikus stressz szindrómától szenvedett a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás óta, ahol a mentésben segédkezett. 2007 és 2011 között még a haditengerészet kötelékében szolgált, ahol négy év alatt sorállományú villanyszerelőből vezetővé vált, azonban karrierje – többszöri fegyelmi vétség miatt – nem volt töretlen. Leszerelése után is a haditengerészet kiszolgálását ellátó polgári cégeknél dolgozott, legutóbb a HewlettPackard leányvállalatánál, amely a haditengerészet internetszolgáltatását adta. 2010-ben Alexist lövöldözésért letartóztatták: felső szomszédjának lakásába lőtt a mennyezeten keresztül. Ekkor még tisztázta magát a hatóságok előtt, arra hivatkozva, hogy a fegyver véletlenül sült el tisztítás közben. Dühkitöréseit a New York-i terrortámadás utáni időszakot követően egyre kevésbé tudta kontrollálni, máskor is meggyűlt a baja a rendfenntartókkal.
Az utóbbi időben egy texasi buddhista közösség szertartásait látogatta, és komoly érdeklődést mutatott a thai kultúra iránt. Paranoiája miatt gyógyszeres kezelést is kapott, apja elmondása szerint hangokat hallott. A The Guardian című lap megszólaltatta Alexis ismerősét, akivel együtt látogatta a Fort Worth-i buddhista szentélyt. Elmondása szerint Alexis nagyon odaszánt buddhista volt, talán még a thai tagoknál is inkább. Ez volt egyébként az egyetlen olyan hely, ahova nem fegyverrel ment – fegyverét azért hordta mindig magánál, mert attól félt, hogy lopnak tőle. Alexis mellékállásban egy thai étteremben dolgozott, amelynek a tulajdonosa szerint a férfi számítógépes játékfüggő volt: képes volt egész éjjel és nappal erőszakos játékokkal játszani, mint a Call of Duty vagy a Resident Evil. Főnöke véleménye szerint ez vitte erre az útra.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!