hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vegyi fegyverek megsemmisítése
Tűzoltás

2013. 09. 19.
Úgy tűnik, megúszta a nemzetközi közösség a katonai fellépést Szíriával szemben. Múlt hétvégén ugyanis Washington és Moszkva megállapodott a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről. Az egyezség elnyerte Damaszkusz, sőt még Teherán tetszését is. Több szakértő azonban úgy véli, nem kivitelezhető az, amit a megállapodásban felvázoltak.

Gyors tűzoltásként értékelhető az a keretmegállapodás, amit Genfben fogadott el John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter háromnapos tárgyalás után. Az egyezség értelmében Damaszkusznak egy héten belül át kell adnia vegyifegyverkészleteinek listáját, ami minden részletre kiterjed, és az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek idén novemberig el kell jutniuk a kijelölt szíriai helyszínekre. Ugyanezt az időpontot szabták meg határidőként a vegyi anyagok előállítására, valamint keverésére szolgáló berendezések megsemmisítésére is. Az összes szíriai vegyi fegyver megsemmisítését pedig jövő év közepéig írták elő. Ha Damaszkusz nem tartaná magát a meghatározott feltételekhez, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell határozatot elfogadnia Szíriával szemben.

Bár sokan előrelépésként értékelték az orosz–amerikai megállapodást, amely egyelőre megakadályozta egy háború kitörését a térségben, több szakértő úgy véli, nem a megoldás felé haladnak az események. Az ENSZ fellépése ugyanis még mindig kétséges, hiszen az oroszok továbbra sem hajlandóak elismerni, hogy Aszad erői vegyi fegyvert vetettek be, pedig a világszervezet ellenőreinek jelentése megerősítette, hogy augusztus 21-én szaringázt használtak egy damaszkuszi támadás során – igaz, arra nem tér ki a vizsgálat, hogy ki tehető ezért felelőssé.

Elemzők azonban a leszerelésről szóló megállapodást is kifogásolják. Richard Kemp, aki a brit erők egykori parancsnoka volt Afganisztánban, azt nyilatkozta a The Jerusalem Post nevű izraeli lapnak, hogy irreálisnak tartja az egyezséget, mert egy jelenleg is zajló háborúban nagyon nehéz és veszélyes vállalkozás a vegyifegyver-megsemmisítés. Rengeteg időt igényel egy ilyen művelet, amelyhez rendkívüli védelmet kell biztosítani. Azt pedig egyenesen lehetetlennek tartja Kemp, hogy ellenőrizni lehessen ezeket a fegyvereket, Bassár el-Aszad ugyanis könnyen el tudja tüntetni egy részüket: vagy elrejtik őket az országban, vagy pedig valamelyik szomszédos szövetséges országba csempészik át őket. A szíriai ellenzék tagjai már ilyen esetekről számolnak be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!