hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szabaddá tétel teológiája

2013. 09. 26.
Mi a közös a két szlogenben: Az élet habos oldala – Összefogás a gyermekeinkért? A borsodiak számára nem olyan nehéz a találós kérdés megfejtése: Bőcs. Azaz egy 3 ezer lelkes falu, amely a Borsodi Sörgyár székhelye, és ahol nem­régiben a Pást nevű település­rész többségében nehéz sorsú roma lakói úgy döntöttek, megmutatják, hogy rájuk nem igaz az a sokat sulykolt előítélet, miszerint ők nem törődnek a felnövekvő generációval...

Annyira komolyan gondolták, hogy egy helyi lelkész segítségével meghívták Molnárné Hegymegi Krisztina közösségszervezőt, hogy adjon lendületet, keretet, igazi „munkamódszert” a tervükhöz. Krisztina tavaly hat hetet töltött szakmai ösztöndíjjal az USA-ban, hogy élőben tanulmányozhassa a közösségszervezés minden csínját-bínját. Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma és a WSOS/Great Lakes Consortium által támogatott program később sem engedte el a kezét, olyannyira nem, hogy a magyar származású amerikai projektmenedzser, Bálint Erzsébet ideutazott, hogy a helyszínen láthassa a kezdeményezés első eredményeit. Alig egy héttel a bőcsi látogatása után volt alkalmunk beszélgetni kettejükkel a „szabaddá tétel teológiájáról”.

Miért éppen Bőcs, és miért éppen közösségszervezés?

– Krisztina: Eredetileg magyar–történelem szakos pedagógus voltam, de a leépítések miatt sajnálatos módon csak 1-2 évet tudtam tanítani. És ez talán félig válasz is arra, hogy miért éppen Bőcs. Borsodi vagyok magam is, régóta látom a térség egzisztenciális nehézségeit. Mikor a kilencvenes években állás nélkül maradtam, a férjemmel, illetve pár hozzánk hasonló barátunkkal együtt hasznosítani szerettük volna a körülöttünk tapasztalt szükségek betöltésére mindazt, amit tanultunk. 2001-ben létrehoztuk a Humán Integra Alapítványt, és a kezdetektől az önhibájukon kívül a társadalom perifériájára szorult embercsoportokat segítettük. Közreműködtünk civil szervezetek létrehozásában, és képzéseket szerveztünk, hogy minél többen megtanulják működtetni azokat. A kétezres évek elején a Nemzeti Civil Alapprogram nagyon jó forrásokat biztosított, ám egy idő után rájöttünk, hogy a legtöbb szervezet pályázati szinten élt csak, amikor elfogyott a pénz, sokuk alvószervezetté vált. A kialakult helyzet „groteszk bája”, hogy maga a kormányzat is azt remélte: a civil szervezetek akkor is munkahelyeket fognak teremteni és fenntartani, amikor az állam kivonul a finanszírozásból. Szerencsénkre 2011-ben kapcsolatba kerültünk a Civil Kollégium Alapítvánnyal, akik közösségszervezéssel kapcsolatos képzéseket szerveztek. Fantasztikus műhelymunka folyik náluk. Ők hirdették meg az amerikai szakmai ösztöndíjra való pályázatot is. A kint szerzett tapasztalatok nekem is felnyitották a szememet, és rájöttem, hogy először nem magukra a projektekre kell koncentrálni, hanem arra, hogy egy működő bázisközösség jöjjön létre, ami majd képessé válik a projektek megvalósítására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!