hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 10. 18. (XVII/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

700 milliárd forintnyi EU-segély tűnt el

Diszkrét címmel, eldugott helyen közölte a napokban a londoni Sunday Times az évtized pénzügyi botrányáról szóló tudósítását: „1,95 milliárd fontnyi EU-segélynek veszett nyoma Palesztinában”. Más mérvadó médiumok még említést sem tettek a luxemburgi székhelyű Európai Számvevőszék jelentéséről, amely a 2008 és 2012 között Brüsszel által átutalt támogatási összegek sorsát vizsgálta. A beszámoló szerint az Európai Uniónak „alig volt lehetősége ellenőrizni a pénzek felhasználását”. A közel 700 milliárd forint értékű európai támogatás - amelyben magyar adófizetők pénze is benne van - nagy része a Hamasz kezébe került, annak ellenére, hogy az unió terrorszervezetnek minősítette az iszlamista hálózatot.

Maduróból mini-Chavez

Különleges hatáskört kért a parlamenttől Nicolas Maduro venezuelai elnök, szerinte ugyanis enélkül lehetetlen gatyába rázni a gazdaságot és megbirkózni az országot demoralizáló korrupcióval. Kritikusai szánalmas Chavez-imitációt látnak az autokrata babérokra törő politikusban.

Friss nyomon a Scotland Yard

Ismét nyomoz a Scotland Yard Madeleine McCann ügyében, aki háromévesen, 2007 májusában tűnt el egy portugáliai nyaralás közben. A portugál hatóságok mindössze egy év-vel a bűncselekmény után lezárták az ügyet, a Scotland Yard azonban idén újrakezdte a nyomozást David Cameron brit miniszterelnök személyes utasítására.

Jó pénzért megvásárolható a magyar állampolgárság

Miközben egyes források szerint mintegy félmillió honfitársunk hagyta el hazánkat, bizonyos nemzetek számára a magyar állampolgárság a vonzó cél. Az érzelmi kötődés és hazafias lelkület mellett komoly, praktikus haszna is van annak, ha sikerül megszerezni egy schengeni ország állampolgárságát. Így aztán az utóbbi időben egyes szomszédainknál valóságos „állampolgárság-biznisz” indult meg, amelyre jogászokat foglalkoztató cégek épültek rá.

Királynő pénzszűkében

Fizetésemelést kapott II. Erzsébet brit királynő, miután már „csak” egymillió font maradt a kasszájában. Az uralkodó az elkövetkező két évben a jelenlegi 31 helyett közel 38 millió fontból gazdálkodhat. Bár a királyi család rendkívüli népszerűségnek örvend az utóbbi években, a monarchia költségeit illetően már nem ilyen egyértelmű a támogatottság.

Szigorodó összeférhetetlenségi szabályok az EU-ban

Vajon melyik magyar vállalat nem gondolt még arra, hogy jól jönne néha, ha exadóellenőrök segítenék őket a hatósággal szembeni konfliktusokban? Nincs ez másképp nemzetközi szinten sem. Nem ritka, hogy a közszférából, illetve az Európai Unió szolgálatából visszavonuló tisztviselőket a piacon terjeszkedni kívánó nagyvállalatok megkörnyékezik, hogy valamilyen formában bizalmas információhoz vagy előnyhöz jussanak versenytársaikkal szemben. Míg a magyar adóhivatal igen szigorú a kérdésben, az EU gyakran szemet huny a szabálytalanságok felett.

Kicsi nő nagy IQ-val a világ tetején

Barack Obama elnök a múlt héten bemutatta az amerikai jegybank új elnökét Janet Yellen személyében. A választás nem annyira meglepő, mint amennyire történelmi. A világgazdaság szereplői jövő év februárjától egy emberként figyelhetnek egy 67 éves, apró termetű, fehér hajú, mosolygós hölgy minden szavára.

Belföld

Miért beteg a magyar foci?

Azért nem látjuk a fényt az alagút végén, mert még be sem léptünk az alagútba – fogalmazott a Heteknek Hegyi Iván szakíró. A hollandoktól elszenvedett 8–1-es történelmi vereség és szertefoszló vb-reményeink kapcsán szakemberekkel elemeztük, hogy miként siklott ki a magyar foci.

Így szállt el a Sólyom Airways

Egy korábbi titkosszolgálati tiszt, egy jóhiszemű dilettáns és megannyi Rejtő Jenői fordulat. Az új magyar légitársaság, a Sólyom Airways úgy zuhant a mélybe, hogy előtte fel sem szállt.

Fantomgazdáknak segíthetett egy illetékes elvtárs

Helyettes államtitkári rangban volt az a férfi, akit letartóztattak, mert a gyanú szerint közrejátszott egy több száz milliós csalássorozat kísérletében. Gőgös Zoltán szocialista politikus meggyőződése, hogy politikai okokból, kormányzati felettesektől való félelem miatt fordultak hozzá kémfilmekbe illő körülmények között minisztériumi szakemberek, hogy lebuktassák a fantomgazdálkodókat.

Apatikus lázadás

„A fiatalok apolitikussága odáig fajult, hogy a következő választásokon valószínűleg az eddigi legkisebb arányban fog részt venni a 30 év alatti korosztály” – hívta fel a figyelmet Krekó Péter, a Political Capital Intézet igazgatója az „Aktív fiatalság vagy apatikus fiatalság?” címet viselő konferencián. A rendezvényen külföldi szakértők bevonásával arra keresték a választ, miként lehetne a fiatalokat nagyobb politikai aktivitásra serkenteni.

Bíróság előtt Kádár barátja

Háborús bűntett és más bűn­cselekmény miatt nyújtott be vádiratot a hét közepén a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Biszku Béla ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Törvényszékhez. Erre a megkésett lépésre a rendszerváltás első, 1994-es sortűzpere óta vártak mindazok, akik a mesterséges elhallgatás és halogatás elmúlt tizenkilenc évében még nem vesztették el teljesen a történelmi igazságtételbe vetett hitüket.

Mélyütés Orbán Viktor államfocijának?

Nehezen emészti a politikai elit a 8–1-et. Noha számtalan kormánypárti politikus a csúfos vereség miatt durván rárontott a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetőire, valójában ők is felelősek a kudarcért, hiszen a magyar focicsapatok vezetősége tele van fideszes politikusokkal. Sportközgazdászok szerint hungarikum Európában, hogy mennyire függ az állami pénztől a magyar futball.

Hit és értékek

Mit mondott Joel Osteen a melegekről?

Feltűnést keltett az egyik legismertebb amerikai keresztény megagyülekezet vezetőjének televíziós nyilatkozata, amelyben azt állította, hogy Isten „teljes mértékben” elfogadja a homoszexuálisokat. Joel Osteen, aki 1999 óta áll a houstoni Lakewood Church élén, hozzátette, nem érzi feladatának, hogy „megmondja az embereknek, mi az, amit helytelenül tesznek”. Méltatta Ferenc pápát is, aki „szintén nem lök el senkit magától”. Osteen ugyanakkor tavaly egy másik tévéinterjúban leszögezte, hogy a Biblia alapján bűnnek tekinti a homoszexualitást.

Ábrahám Nimród ellen

1999-ben felröppent a hír, hogy II. János Pál pápa történelmi látogatásra készül Mezopo­támiá­ba, hogy felkeresse a bibliai hit atyjának tekintett Ábrahám pátriárka szülőhelyét. A Vatikán diplomatái meg is kezdték az iraki utazás előkészítését, amely egyfajta történelmi zarándoklat betetőzése lett volna, hiszen a pápa végigjárta a Biblia legfontosabb helyszíneit, Szíriától kezdve Egyiptomon és Jordánián át Jeruzsálemig. Az egyházfő egyre súlyosabb betegsége és az iraki háború kitörése azonban meg­hiúsította a terveket. Ábrahám városa ma a térség többi bibliai helyszínéhez hasonlóan elhagyatott, pedig Nimród ős-globalista projektjének bukása után innen indultak útjukra a nemzetek. Az ókori szerzők által első zsarnoknak tekintett uralkodó sorsa az apokrif hagyomány szerint több ponton kapcsolódik Ábrahám sorsához, elhívásához és küzdelmeihez is.

HÁTTÉR

Joseph Ratzinger és Szerb Antal

Talán furcsa, de a címben szereplő két ember élete legalább három ponton kapcsolódik egymáshoz. Mindketten férfiak, buzgó katolikusok és 1944 őszén a Német Birodalom és Magyarország határán, az úgy­ne­vezett Niederdonau erődítő vonal építésén vettek részt. Az akkor 17 éves Joseph, mint a Hitlerjugend tagja, zsidóőrként szolgált, míg a magyar írót munkaszolgálatosként hurcolták oda, ahol később agyonverték.

Felháborodás: 9 milliárdból épült a katolikus rezidencia

Egyre nagyobbra dagad a botrány a limburgi püspök körül, aki 31 millió eurós rezidenciát építtetett magának – miután az újságok szellőztetni kezdték az ügyet, elindult az egymásra mutogatás, ki engedte, ki finanszírozta, ki tudta, és így tovább. Közben a püspök ellen, akinek a fejét mindenki a porba kívánja, hamis tanúzásért büntetőeljárás is indult, és a katolikus egyház is vizsgálatot rendelt el.

Generációkon át hat az iskolai erőszak

Kampány indult az iskolai zaklatás ellen, mert kevesen ismerik fel a jelen­ség súlyát. A téma kutatói szerint az erőszak legjobb ellenszere az egészsé­ges, jól működő közösség, amely kiáll a tagjai mellett. Ellenkező esetben az áldozatszerep akár generációkon keresztül is átöröklődhet.

Született harcosok

Szinte naponta kerülnek összetűzésbe farkasokkal és medvékkel azok a kuvaszok, amelyeket erdélyi és felvidéki pásztorok mellé helyeztek ki egy természetvédelmi program keretében. A program hetedik éve zajlik közel félszáz kutyával, és mára már bebizonyosodott, Mátyás király egykori kedvencei ma is kiválóan helytállnak eredeti szerepükben. Ugyan nem mindig kerülnek ki győztesen a nyáj védelmében történt összecsapásokból, de a kuvaszok felveszik a versenyt bármelyik más pásztorkutyával.

Nemzeti rezervátum

„Társadalmunk különféle áramlások – tőkeáramlások, információáramok, technológiai áramlatok, a szervezeti kölcsönhatások áramai, továbbá képek, hangok és szimbólumok áramlatai – köré szerveződik” – írja Manuel Castells „A hálózati társadalom kialakulása” című tanulmányában. Ezért ő az így létrejött teret, illetve új térbeli formát – amely különbözik a templommal és a kocsmával jelzett hagyományos, majd az ipari forradalom termelési-kereskedési központjai révén létrejött terektől –  áramlástérnek (space of flows) nevezi.

KÁVÉSZÜNET

Sejtekre hangolva

Randy W. Schekman németországi útjának fáradalmait pihente ki éppen, amikor felesége örömkiáltása ugrasztotta ki az ágyból. A Berkeley University of California 65 éves professzorát és két másik egyetemen hasonló fajsúlyú munkássággal rendelkező kollégáját, James E. Rothmant és Thomas C. Südhofot tisztelte meg idén a Svéd Királyi Tudományos Akadémia az orvosi vagy élettani Nobel-díjjal. Össze­állításunkban a fizikai és a kémiai területen díjazott tudósokat és munkájukat mutatjuk be.

Mire tanít az olajfa?

Szüretidő van: míg nálunk a szőlő, addig a mediterrán országokban az olajbogyó begyűjtésével foglalatoskodnak a gazdák. Az olíva­olaj világszerte egyre kedveltebb élelmiszer, mivel véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, rákellenes hatása is ismert, tehát méltán tölt be fontos szerepet a modern, egészség­tudatos táplálkozásban. Emellett kultúrtörténeti jelentősége is óriási, hiszen az egyik legfontosabb termény volt a mai Európát meghatározó ókori kultúrákban mind Görögországban és Rómában, mind az ókori Izraelben.

Egy ország, amely maga a fíling

A legtöbb ember számára Svédország modern, kulturált és kiemelkedően civilizált ország; a jóléti társadalom mintaképe, ahol „kolbászból van a kerítés”. Az alapvetően „szocialista” berendezkedésű svéd állam a „keveseknek jusson túl sok és még kevesebbeknek túl kevés” elve alapján működik. Svédország jól szervezett, kiszámítható és működőképes, olyan kontrasztos térség, ahol a modern nagyvárosok és az egyszerű, tiszta természeti környezet tökéletes harmóniában találkozik egymással.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!