hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Friss nyomon a Scotland Yard

2013. 10. 25.
Ismét nyomoz a Scotland Yard Madeleine McCann ügyében, aki háromévesen, 2007 májusában tűnt el egy portugáliai nyaralás közben. A portugál hatóságok mindössze egy év-vel a bűncselekmény után lezárták az ügyet, a Scotland Yard azonban idén újrakezdte a nyomozást David Cameron brit miniszterelnök személyes utasítására.

A rendőrség 2011-ben kezdte el a több tízezer oldalnyi nyomozati anyag újbóli áttekintését, és idén júliusban formálisan is újraindították a nyomozást, amelynek alapján rekonstruálták annak az estének az eseményeit, amikor Madeleine eltűnt. A Scotland Yard nyomozói számos tanút kihallgattak, akik 2007-ben szintén Praia da Luzon nyaraltak. Egy ír család vallomása most új irányba terelheti a nyomozást, hiszen azt állítják, hogy Madeleine eltűnésének estéjén láttak egy férfit, aki egy pizsamás, szőke, négy év körüli kislánnyal a karjában ment a szálloda irányából a tengerpart felé. A rendőrség fantomképeket is bemutatott két szőke hajú férfiról, akiket azon az estén a nyaralók a környéken láttak. Anglia mellett a hét folyamán Hollandiában, Németországban és Írországban is levetítették a BBC Crimewatch című műsorának a Madeleine-üggyel foglalkozó különkiadását, mivel ezekből az országokból nyaraltak a legtöbben a portugáliai üdülőhelyen a kérdéses időben.
A műsor nagy-britanniai vetítése nyomán váratlanul sok, több mint ezer hívás és e-mail érkezett, nagy számban olyan brit állampolgároktól, akik Madeleine eltűnésének estéjén ugyanott nyaraltak, de korábban nem vették fel a kapcsolatot a nyomozó hatóságokkal. A műsor szerkesztője szerint többen is ugyanazt a férfit vélték felismerni a bemutatott fantomképeken.
A nyomozást most Németországra is kiterjesztették, ugyanis bizonyos információk alapján azt feltételezik, hogy a lehetséges bűnelkövetők németül beszéltek. Nemcsak a férfiakról, hanem a kislányról is új képet tettek közzé: egy speciális program segítségével sikerült Madeleine-t „megöregíteni” – így próbálják illusztrálni, hogy nézhet ki jelenleg, eltűnése után hat évvel. Andy Redwood, a nyomozás vezetője azt sugallta, hogy előre kitervelt gyermekrablásról lehet szó. A nyomozók továbbra is abban reménykednek, hogy újabb tanúk kerülnek elő, akiknek segítségével sikerül megtalálni Madeleine-t és a feltételezett tettest.
A kislány szüleivel, fiatalabb testvéreivel és a család barátaival együtt érkezett a 2007-es portugáliai nyaralásra. A pihenés ötödik napjára már rutinná vált, hogy míg a felnőttek sportoltak, a gyermekeknek addig külön programokat szerveztek. Este a felnőttek együtt vacsoráztak a szállás éttermében, a szállodától harminc méterre, amikor a gyermekek már aludtak.
Madeleine eltűnésének estéje is így telt. Miután a gyerekek elaludtak, a McCann házaspár becsukta az ablakot, behúzták a függönyöket, és elmentek vacsorázni. A társaság tagjai időről időre elmentek megnézni, minden rendben van-e gyermekeikkel. Ezt tette Gerry McCann is, és ekkor még mindent rendben talált, azt leszámítva, hogy a szoba ajtaja nyitva volt. Egy óra elteltével Kate McCann is visszament a szállásra, de ekkor már az ajtót és az ablakot is nyitva találta, és Madeleine nem volt az ágyában.
Már hónapokkal a McCann család nyaralása előtt megnőtt a betörések száma az üdülőnegyedben, sőt, ugyanazt a szobát is kirabolták hetekkel az érkezésük előtt, ahol ők később megszálltak. A betörők könnyedén használhatták a parkolóra néző ablakot a bejutásra. A betörésekkel kapcsolatban soha senkit nem tartóztattak le a portugál hatóságok, és olyan elméletek születtek, hogy a kislány talán egy betörést próbálhatott megakadályozni, ezért megölték vagy elrabolták.
További elméletek is léteznek a kislány eltűnésével kapcsolatban. A portugál hatóságok Madeleine szüleit is meggyanúsították, hogy vagy megölték a gyermeküket, vagy közreműködtek az elrablásában. Végül bizonyíték hiányában felmentették őket a vádak alól, és lezárták a nyomozást. Más feltevések szerint Madeleine-t pedofilok rabolták el, vagy egy gazdag, gyermektelen házaspár raboltatta el nagy összegért cserébe. Mások szerint a kislány meghalt, a holttestet pedig eltüntették, de vannak, akik úgy gondolják, hogy ma is él valahol – az eltűnése óta Marokkótól Indiáig több mint tíz országban látni vélték. Ez év elején egy új-zélandi kislányt DNS-vizsgálatnak vetettek alá, bizonyítandó, hogy nem azonos a keresett gyermekkel. Abban azonban általános az egyetértés, hogy a portugál hatóság felelőssé tehető azért, hogy közvetlenül Madeleine eltűnése után hagyták, hogy az emberek bemászkáljanak a bűncselekmény helyszínére, és cigarettahamuval beszennyezzék a nyomokat. A talán az egyik legnagyobb vihart kavaró feltételezés szerint maguk a szülők akartak pénzt keresni az üggyel. Tény, hogy valóban megnyertek kártérítési pereket az elmúlt években azzal, hogy a lányuk eltűnéséről valótlanságot állítókat beperelték, ráadásul Kate McCann könyvet is írt Madeleine-ről.
A kislány szülei új reménnyel vették tudomásul, hogy a közvélemény ismét érdeklődéssel és új információkkal fordul ügyük felé. A Scotland Yard nyomozása nagy erőkkel folyik, ám továbbra is kérdéses, vajon ennyi idő után sikerül-e megoldani azt az ügyet, melyet sokan Nagy-Britannia történetének legtitokzatosabb bűntényeként tartanak számon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!