hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ábrahám Nimród ellen
A hit és a zsarnokság konfliktusa. (2. rész)

2013. 10. 24.
1999-ben felröppent a hír, hogy II. János Pál pápa történelmi látogatásra készül Mezopo­támiá­ba, hogy felkeresse a bibliai hit atyjának tekintett Ábrahám pátriárka szülőhelyét. A Vatikán diplomatái meg is kezdték az iraki utazás előkészítését, amely egyfajta történelmi zarándoklat betetőzése lett volna, hiszen a pápa végigjárta a Biblia legfontosabb helyszíneit, Szíriától kezdve Egyiptomon és Jordánián át Jeruzsálemig. Az egyházfő egyre súlyosabb betegsége és az iraki háború kitörése azonban meg­hiúsította a terveket. Ábrahám városa ma a térség többi bibliai helyszínéhez hasonlóan elhagyatott, pedig Nimród ős-globalista projektjének bukása után innen indultak útjukra a nemzetek. Az ókori szerzők által első zsarnoknak tekintett uralkodó sorsa az apokrif hagyomány szerint több ponton kapcsolódik Ábrahám sorsához, elhívásához és küzdelmeihez is.

A történelemben vannak olyan despoták, akik hirtelen veszítik el az uralmukat, mások azonban több bukást is képesek túlélni. Nimród – akinek portréját elmúlt számunkban vázoltuk fel (Az első zsarnok. Hetek, 2013. október 11.) – az utóbbiak közé tartozott.

A Jásár könyveként ismert ókori történelmi apokrif szerint, miután Isten megakadályozta a bábeli torony továbbépítését (a feljegyzések szerint a gigantikus építkezést egy hatalmas szélvihar döntötte le), Nimród nem adta fel célját, hogy a kortársait szembefordítsa Istennel. Tekintélye és befolyása ugyan csökkent, és a bukás után fellépett kommunikációs nehézségek is korlátozták, az uralkodó a Biblia beszámolója szerint mégis négy nagyvárost épített a közelben: „Az ő birodalmának kezdete volt Bábel, Erekh, Akkád és Kálnéh a Sineár földjén.” (Teremtés könyve 10:10)

A Jásár könyve így jegyezte fel az újabb birodalomépítő vállalkozást: „Nimród, Khúsnak fia még Sinár földjén volt, ott uralkodott és ott lakozott. Ő építette Sinár földjének a városait… amelyeket a torony építése során történt eseményekről nevezett el. Az elsőt Bábelnek nevezte, mondván az Úr ott zavarta össze az egész föld nyelvét, (ez a város nem azonos a gigantikus építkezés helyszínével, csak annak nevét kapta – a szerk.); a második neve Erekh, mert Isten onnan szórta széjjel őket. A harmadikat Ekhednek nevezte, mondván nagy csata zajlott azon a helyen; és a negyediket pedig Káléhnak, mert ott emésztette meg a csapás a fejedelmeit és a hatalmasait, akik fellázadtak és hadakoztak az Úr ellen. (…) Nimród Bábelben lakott, ahol megújította a királyságát megmaradt alattvalói felett, és biztonságban uralkodott. Nimród alattvalói és a hercegek Amráfelnek nevezték őt, mondván fejedelmei és emberei a toronynál az ő módszerei miatt vesztek oda.” (Jásár könyve 11:1–6)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!