hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sejtekre hangolva
Nobel-díjak a vezikuláktól a Higgs-bozonig

2013. 10. 24.
Randy W. Schekman németországi útjának fáradalmait pihente ki éppen, amikor felesége örömkiáltása ugrasztotta ki az ágyból. A Berkeley University of California 65 éves professzorát és két másik egyetemen hasonló fajsúlyú munkássággal rendelkező kollégáját, James E. Rothmant és Thomas C. Südhofot tisztelte meg idén a Svéd Királyi Tudományos Akadémia az orvosi vagy élettani Nobel-díjjal. Össze­állításunkban a fizikai és a kémiai területen díjazott tudósokat és munkájukat mutatjuk be.

„Teljesen egyértelmű volt, hogy el fogják nyerni! – fejezte ki örömét Bill Wickner, aki mindhárom friss orvosi Nobel-díjassal szoros munkatársi és baráti kapcsolatban áll. – Három különböző egyéniségről van szó, akikben közös a rendkívüli intelligencia, a céltudatosság és a munkájuk iránti szenvedély. Mindegyikőjüket nagyon szeretem. Humoros emberek, akik szeretnek a munkájukról beszélni, jó előadók, ahogy kivételes megfigyelők is.” A vezikuláris transzport mechanizmus kutatásában elért eredményeikért kapott Nobel-díjhoz vezető útjaik azonban eltérnek egymástól.

Hogy is van ez a vezikulákkal?

Randy W. Schekman 1948-ban született az Amerikai Egyesült Államokban, a minnesotai St. Paulban. Egyetemi éveit a Los Angeles-i University of Californian és a Stanford Univesityn töltötte, az utóbbi intézményben PhD-hallgatóként annak az Arthur Kornbergnek a tevékenységét szemlélhette közelről, aki 1959-ben a DNS-szintézis kutatásában elért eredményeiért részesült orvosi Nobel-díjban. Schekman 1976 óta dolgozik a Berkeley University of California Molekuláris- és Sejtbiológiai Intézetében, azóta már professzorként. Schekman, akit mindig is lenyűgöztek a sejtekben zajló akkurátus szállító folyamatok, az 1970-es évek elején kezdte el feltérképezni ennek a bonyolult, sejten belüli folyamatnak a genetikai hátterét. Vizsgálataihoz a biológus körökben közkedvelt élesztőt használta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!