hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzeti rezervátum

2013. 10. 24.
„Társadalmunk különféle áramlások – tőkeáramlások, információáramok, technológiai áramlatok, a szervezeti kölcsönhatások áramai, továbbá képek, hangok és szimbólumok áramlatai – köré szerveződik” – írja Manuel Castells „A hálózati társadalom kialakulása” című tanulmányában. Ezért ő az így létrejött teret, illetve új térbeli formát – amely különbözik a templommal és a kocsmával jelzett hagyományos, majd az ipari forradalom termelési-kereskedési központjai révén létrejött terektől –  áramlástérnek (space of flows) nevezi.

Anélkül, hogy Castells gondolatmenetét részletezni akarnánk, elegendő, ha az általa vizsgált különböző áramlásterek révén megszülető-működő hálózati társadalom hierarchikus szerkezetének politikai következményeire fordítjuk a figyelmünket.

A különféle egymást keresztező, máskor egymástól jól elkülöníthető áramlásterek egyike, amely az irányítás funkcióját látja el, a domináns elit térbeli szerveződése. „Az elitek kialakítják saját társadalmukat – írja Castells –, és az ingatlan vagyonok felértékelésének nagyon is materiális barikádjai mögött elbástyázva elzárt közösséget alkotnak, amelyet térhez kötött és valóságos személyeket összekapcsoló hálózati szubkultúraként építenek föl.” A világunkat jelképező globális város működését csak ennek a háttérhatalomnak a kevésbé látható, de annál komolyabb befolyással rendelkező hatásaiból lehet értelmezni. Ha az ezoterikus irodalom nem foglalta volna le a Wachowski fivérek filmjéből ismert „mátrix” fogalmát, és ha nem használnák vulgáris összeesküvés-elméletek igazolására, akkor ezt az újdonsült tér-struktúrát legegyszerűbben a mátrixhoz lehetne hasonlítani.

A hálózati társadalom elitje

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!