hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Joseph Ratzinger és Szerb Antal
Magyar munkaszolgálatosokra vigyázott fiatalkorában a volt pápa

2013. 10. 17.
Talán furcsa, de a címben szereplő két ember élete legalább három ponton kapcsolódik egymáshoz. Mindketten férfiak, buzgó katolikusok és 1944 őszén a Német Birodalom és Magyarország határán, az úgy­ne­vezett Niederdonau erődítő vonal építésén vettek részt. Az akkor 17 éves Joseph, mint a Hitlerjugend tagja, zsidóőrként szolgált, míg a magyar írót munkaszolgálatosként hurcolták oda, ahol később agyonverték.

A későbbi XVI. Benedek pápát ugyan már 1944 de­cemberében áthelyezték, de még Nyugat-Magyarországon szolgált, amikor a gyalogszerrel Budapestről deportált mintegy ötvenezer férfi, nő és számos gyermek megérkezett Hegyeshalomra, ahol az auschwitzi táborkomplexum volt parancsnoka, Rudolf Höss is részt vett a kényszermunkásszázadok kialakításában. A formabontó módon lemondással nyugdíjazott pápa sohasem tagadta Hitlerjugend-tagságát, ám a náci ifjúsági szervezetben töltött éveiről Életutam és A föld sója című önéletrajzi könyveiben is csak homályosan fogalmaz.

A Hitlerjugend 1925-ben a Jungsturm Adolf Hitlerből jött létre, egyidőben a Mein Kampf megjelenésével. Ebben a művében Hitler megadta a szervezet ideológiai alapját: „Minden német fiatal oktatását és képzését úgy kell irányítani, hogy önbizalmat adjon. A fiatal néptárs egész nevelését olyan irányba kell terelnünk, hogy tudatában legyen feltétlen fölényének másokkal szemben. Testi erejében és ügyességében bízva kell népe legyőzhetetlenségébe vetett hitét visszanyernie.”

Az ifjúsági szervezet vezetője 1931-ben Baldur von Shirach lett, aki a háború második szakaszában Ausztriát mint Gauleiter irányította, és később a nürnbergi perben el is ítélték a náci államban viselt tisztségeiért és tevékenységéért. A szervezeten belül a 14–18 éves fiúkat fanatizálták a Führer iránti teljes elkötelezettségre, akire úgy tekintettek, mint Németország messiására. A zsidókat pedig mint gyűlölni és kiirtani való fajt vésték a tizenévesek eszébe és szívébe. 1934-től a Hitlerjugend tagjainak szerepe a katolikus és lutheránus ifjúsági szervezetek megfélemlítésében és zaklatásában kulcsfontosságú volt. Németország-szerte szabadon garázdálkodtak és követték el erőszakos cselekedeteiket. Létszámuk akkor már meghaladta a 3,5 milliót.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!