hetilap

Hetek hetilap vásárlás
700 milliárd forintnyi EU-segély tűnt el
A palesztin fekete lyuk

2013. 10. 17.
Diszkrét címmel, eldugott helyen közölte a napokban a londoni Sunday Times az évtized pénzügyi botrányáról szóló tudósítását: „1,95 milliárd fontnyi EU-segélynek veszett nyoma Palesztinában”. Más mérvadó médiumok még említést sem tettek a luxemburgi székhelyű Európai Számvevőszék jelentéséről, amely a 2008 és 2012 között Brüsszel által átutalt támogatási összegek sorsát vizsgálta. A beszámoló szerint az Európai Uniónak „alig volt lehetősége ellenőrizni a pénzek felhasználását”. A közel 700 milliárd forint értékű európai támogatás - amelyben magyar adófizetők pénze is benne van - nagy része a Hamasz kezébe került, annak ellenére, hogy az unió terrorszervezetnek minősítette az iszlamista hálózatot.

Miközben az Európai Unió büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba olyan cégek, tudományos intézmények és civil szervezetek ellen, amelyek az Izrael által „megszállt területeken” is tevékenykednek (A józan ész bojkottja. Hetek, 2013. október 11.), Brüsszel tétlenül szemléli, amint a palesztinoknak folyósított uniós segélyek nyom nélkül tűnnek el a ciszjordániai és gázai övezetekben.

Az Európai Számvevőszék (European Court of Auditors – ECA) mottója szerint „Az unió pénzügyeinek őre”. Az 1977-ben létrehozott szerv feladata, hogy a nyilvános elszámoltathatóság jegyében ellenőrizze, és publikus jelentések formájában tájékoztassa az uniós döntéshozókat és polgárokat az európai közpénzek felhasználásáról.

Az ECA 2013-as munkaprogramjában a Közép-Ázsiának és Kongónak nyújtott pénzügyi támogatások ellenőrzése mellett szerepelt a palesztin szervezeteknek nyújtott uniós források felhasználásának vizsgálata is. A Sunday Times munkatársai látták az elkészült jelentést, amely lesújtó megállapításokat tartalmaz. A szöveg az ECA honlapjára még nem került fel, de amint ez megtörténik, lapunk részletesen is tájékoztatást nyújt arról, hogyan kerül másoké mellett a magyar adófizetők pénze terrorszervezetek kezébe, amelyek többek között antiszemita és Izrael-ellenes propagandára és tömeggyilkosok családjainak támogatására fordítják a megkapott pénzt. (Néhány évvel ezelőtt a ciszjordániai Jerikóban járva egy olyan tájékoztató füzetet kaptunk a helyi turisztikai irodában, amely hősként írt az izraeli civilek ellen támadó merénylőkről, akik a „megszállás” ellen harcoltak, miközben Izraelt rasszista, neonáci latorállamként mutatta be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!